Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Πρόφαση διαλόγου

Επαφή με τους αγωνιζόμενους αγρότες ζητάει τώρα ο Γ. Δρυς...

«Επίθεση» διαλόγου... στους αγωνιζόμενους αγρότες έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς. Ο υπουργός Γεωργίας παραδέχτηκε γενικώς ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα, αλλά για... να τα μάθει καλύτερα, μιας και είναι από 23 Οκτώβρη στο υπουργείο Γεωργίας, προσκάλεσε τους αγρότες να του τα πούνε κι από κοντά. Μπορεί βέβαια ο Γ. Δρυς να είναι «καινούριος» στο υπουργείο Γεωργίας, όμως η πολιτική της κυβέρνησης είναι παμπάλαιη και μονίμως αντιαγροτική. Και η όποια επίκληση διαλόγου καθόλου δεν πείθει ότι θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία απαρέγκλιτα στηρίζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο Γ. Δρυς που τις τελευταίες μέρες με τις δηλώσεις υπονοούσε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες, τα γύρισε... χτες και δήλωσε οπαδός του «εξαντλητικού διαλόγου». Μόνο όμως που οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν χορτάσει μέχρι τώρα από διάλογο με την κυβέρνηση, όπως και από «διάλογο» με τα αγροτοδικεία και τα ΜΑΤ. Και επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση μιας σειράς αντιαγροτικών κανονισμών στην ΕΕ και στη λήψη μια σειράς αντιαγροτικών κυβερνητικών αποφάσεων, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των πραγματικών αγροτών. Τώρα τι έχει να συζητήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας, με τους αγωνιζόμενους αγρότες; Μήπως τη ματαίωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, για να μη διαταραχτεί η ενδοκυβερνητική «ειρήνη»;

Ο Γ. Δρυς ρωτήθηκε χτες αν τα αιτήματα των αγωνιζομένων αγροτών της θεσσαλίας είναι δίκαια ή όχι. Η απάντησή του ήταν: «Ουδείς εκ των συνδικαλιστών της Θεσσαλίας ζήτησε κάποια συνάντηση ή επαφή μαζί μου για να συζητήσουμε τα όποια αιτήματα». Πρόσθεσε επίσης πως είναι ανοιχτός για να συναντήσει οποιαδήποτε οργάνωση των αγροτών.

Ο υπουργός ξαναρωτήθηκε αν θεωρεί ότι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες και η απάντησή του ήταν: «Γι' αυτό υπάρχει και η πολιτική ηγεσία εδώ πέρα, για να συζητήσει τα προβλήματα των αγροτών». Αλλά μάλλον για τον Γ. Δρυ υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων. Αυτών που βολεύουν την κυβέρνηση και αυτών που δεν τη βολεύουν. Γιατί ο υπουργός Γεωργίας προσπέρασε ως μη γενόμενα τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλία και επικεντρώθηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 19 του Νοέμβρη. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δε μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά τουναντίον μας δίνει μια καινούρια ώθηση». Δηλαδή, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ένα κυβερνητικό συλλαλητήριο... δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των καπνοπαραγωγών.

Εύλογα ακολούθησε η παρατήρηση πως γίνονται και άλλα συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, που ζητούν την κατάργηση του κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και ρωτήθηκε αν έχουν δίκιο ή όχι οι βαμβακοπαραγωγοί που φωνάζουν. Η απάντηση τού Γ. Δρυ ήταν η εξής: «Εγώ συζητώ για το στάτους το οποίο υπάρχει. Ο κανονισμός ψηφίστηκε την άνοιξη του 2001. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού». Και το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την απάντηση είναι: Με βάση τα αιτήματα που θέτουν οι αγωνιζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί και τα όσα στο μεταξύ πράττει το υπουργείο Γεωργίας, τι περιθώρια διαλόγου αφήνει ο Γ. Δρυς;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ