Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορομποναμάδες και φοροψίχουλα

Η νέα δέσμη φορολογικών μέτρων, που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή και ανακοινώθηκαν προχτές από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας, αποτελούν ένα ακόμα δείγμα γραφής για την «απλοχεριά» των κυβερνώντος κόμματος απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες και την «τσιγκουνιά» απέναντι στους εργαζόμενους. Ιδού και τα τεκμήρια:

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 20% και η κατάργηση του χαρτόσημου (0.6%) στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είναι, βασικά, όλα κι όλα τα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους με χαμηλά κυρίως εισοδήματα (με ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.800.000 δραχμές ή περίπου 200.000 δραχμές το μήνα).

Αντίθετα, εκφράζοντας την «ευαισθησία» της απέναντι στις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε: Πρώτον, να μειώσει κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το συντελεστή της φορολογίας των κερδών (ΑΕ και ΕΠΕ), σαν ...κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μείωση των 5 ποσοστιαίων μονάδες, που είχε αποφασίσει πέρσι η κυβέρνηση και κλιμακώθηκε σε 2 μονάδες φέτος και 2,5 μονάδες του χρόνου. Δεύτερον, να πριμοδοτήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, καταργώντας το χαρτόσημο που πλήρωναν στις δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων με συντελεστή 0,6%. Τρίτον, να μειώσει κατά 50% τη φορολογία στο μαζούτ κλπ.

Αν, λοιπόν, τα οφέλη για τους εργαζόμενους μετριούνται σε χιλιάδες δραχμές, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες μετριούνται σε εκατομμύρια. Δηλαδή, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξάγγειλε χτες ο πρωθυπουργός αποτελούν, στην ουσία, «ψίχουλα» για τους οικονομικά αδύνατους και «μποναμάδες» για τους μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες. Και αυτό - δηλαδή η φορολογική πριμοδότηση των επιχειρηματικών κερδών - είναι «το πρώτο βήμα», γιατί, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει και συνέχεια.


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ