ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τα μπλόκα γερά κρατούν!

Σε αποκλεισμούς των κεντρικών οδικών κόμβων της Μακεδονίας και Θράκης προχώρησαν χτες οι αγρότες της Β. Ελλάδας εν αναμονή των αποφάσεων των εκπροσώπων τους στη σύσκεψη της Θέρμης. Οπως δήλωναν οι αγρότες σ' όλα τα μπλόκα μετά τη στάση του υπουργείου απέναντι στα αιτήματά τους, η μοναδική απάντηση θα είναι η σκλήρυνση της στάσης τους.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες που βρίσκονται στα Μάλγαρα και στη Χαλάστρα έκλεισαν τον εθνικό δρόμο Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τις 12.30 μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι, ενώ την ίδια ώρα γινόταν αποκλεισμός του δρόμου Θεσσαλονίκης-Εδεσσας στη Χαλκηδόνα.

Ανά μια ώρα έκλειναν οι αγρότες το δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας στον κόμβο Κερδυλλίων, ενώ λίγο βορειότερα στον ίδιο νομό οι συνάδελφοί τους στον Προμαχώνα προχωρούσαν κατά διαστήματα σε αποκλεισμό του τελωνείου.

Κλειστή παρέμεινε η οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στον κόμβο της Σωζόπολης από τις 2 το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ.

Οι αγρότες του Νομού Πέλλας απέκλεισαν για μία ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης-Εδεσσας στον κόμβο της Παραλίμνης. Στον Πολύμυλο Κοζάνης στην Εγνατία Οδό οι αγρότες ανοιγόκλειναν το δρόμο μέχρι το βράδυ.

Επίσης, παρέμειναν στα τρία μπλόκα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών στο Αιγίνιο, στο Λιτόχωρο και στον Κορυνό οι αγρότες του Νομού Πιερίας. Το ίδιο σταθερά παρέμεναν στο μπλόκο τους στους Ευζώνους, αναμένοντας τις αποφάσεις των εκπροσώπων τους στη Θέρμη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Κιλκίς.

Στην Καστοριά οι παραγωγοί του νομού συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Το μεσημέρι οι αγρότες απέκλεισαν τη Νομαρχία Καστοριάς, δηλώνοντας τη συμπαράσταση τους στους συναδέλφους τους που αγωνίζονται σ' όλη τη χώρα.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ανεβάζουν τις στροφές στις μηχανές

Ανεβάζουν τις στροφές στις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία μετά την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας να δώσει, έστω και μια ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών στην προχτεσινή συνάντηση στην Αθήνα.

Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο μπλόκο του Ευήνου - το οποίο έχουν στήσει από την περασμένη βδομάδα - αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και παράλληλα την έναρξη ενημερωτικών περιοδειών στα χωριά του νομού. Μάλιστα, χτες το πρωί οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, σχετικά με τη συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, από την αντιπροσωπεία που είχαν εκλέξει και έστειλαν, για να συμμετάσχει στη συνάντηση αυτή. Στη συνέχεια προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου.

Τα αισθήματα των αγροτών είναι πλημμυρισμένα από οργή και αγανάκτηση για την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση τη μικρομεσαία αγροτιά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης δήλωσε στο «Ρ» πως «η πολιτική της κυβέρνησης, όπως έχει δείξει χρόνια τώρα, εστιάζεται στη συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον αφανισμό μας και μάλιστα αμαχητί. Θα παλέψουμε για να μείνουμε στα χωράφια μας και στα χωριά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Σε αυτή μας τη θέληση δε χωράνε παζάρια. Εν αναμονή των αποφάσεων που θα πάρουμε στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας αγρότες από όλη τη χώρα, θα συντονίσουμε τον αγώνα μας και ανάλογα θα πράξουμε».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Ψέματα, μπακάλικοι λογαριασμοί και εκβιασμοί...

Οταν η κυβέρνηση αντί να προσαρμόσει τους κανονισμούς στην πραγματικότητα της αγροτικής παραγωγής, επέλεξε να κάνει το ακριβώς αντίθετο, ήταν απόλυτα βέβαιο ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα ήταν από χέρι χαμένοι...

Για να κρύψει την ενοχή και ευθύνη της η κυβέρνηση για την ψήφιση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι (1051/2001) που είναι πολύ χειρότερος απ' τον προηγούμενο (1554/1995) χρησιμοποίησε το ψέμα, μπακάλικους λογαριασμούς και εκβιασμούς. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Η κυβέρνηση τον Μάη του 2001 πανηγύριζε για την επιτυχία της στην ψήφιση του κανονισμού 1051/2001. Μάλιστα, τον παρουσίασε σαν πρόταση δική της. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει μεγαλύτερα πρόστιμα συνυπευθυνότητας από τον προηγούμενο, σε περίπτωση που η παραγωγή του βαμβακιού υπερβεί τις 1.137,5 χιλιάδες τόνους. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παραγωγή τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 1.250 - 1.350 χιλιάδων τόνων. Από χέρι, δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι χαμένοι κατά 40 - 70 δρχ. το κιλό, αν συνεχίσουν να παράγουν αυτή την ποσότητα και τα επόμενα χρόνια.

Για να καλύψει, λοιπόν, αυτή τη συνέπεια του κανονισμού η κυβέρνηση θέλησε να προσαρμόσει την παραγωγή του βαμβακιού στους 1.137.5 τόνους. Αντί να προσαρμόσει τον κανονισμό στην πραγματικότητα που είναι οι 1.350 χιλιάδες τόνοι, προσάρμοσε την πραγματικότητα στις δικές της επιθυμίες, τους συμβιβασμούς και τις γονυκλισίες απέναντι στο «μεγάλο αδελφό», την ΕΕ. Ηθελε η ΕΕ να εξοικονομήσει πόρους για άλλες πολιτικές (ευρωστρατός, ευρωαστυνομία, εκστρατεία στο Αφγανιστάν κλπ.), περιορίζοντας τις αγροτικές δαπάνες και η ελληνική αντιπροσωπεία όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά διεκδίκησε με ανακοίνωση του τότε υπουργού Γεωργίας και την πατρότητα του κανονισμού. Τώρα γιατί ο τωρινός ομολογεί ότι ο κανονισμός είναι κακός, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει την πατρότητά του, είναι κάτι που μόνο στο κόμμα του κ. Σημίτη μπορεί να συμβαίνει που δε λέει ψέματα!!!

Ετσι, λοιπόν, αφού ψηφίστηκε ο κανονισμός, η κυβέρνηση θυμήθηκε το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων). Εδωσε τότε εντολή στο νεοσύστατο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) να εφαρμόσει το ΟΣΔΕ. Δηλαδή, να καλέσει τους παραγωγούς να δηλώσουν πόση έκταση και πού θα καλλιεργήσουν βαμβάκι. Με μια υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Βαγγέλη Αργύρη και εκδόθηκε στις 10/5/2001 και έφτασε στις νομαρχίες μετά τις 20/5/2001 καθορίζεται σε κάθε νομό η έκταση που μπορεί να καλλιεργηθεί με βαμβάκι. Τότε όμως το βαμβάκι όχι μόνο είχε σπαρεί, αλλά είχε φυτρώσει και ήταν στο τέταρτο φύλλο και όσο να φτάσει η απόφαση στους παραγωγούς, αυτοί άρχισαν να σκαλίζουν (Ιούνης και βάλε).

Αφού, λοιπόν, είχε σπαρεί το βαμβάκι, το περίφημο ΟΣΔΕ έπρεπε να προσαρμόσει και τις εκτάσεις ώστε η παραγωγή να μην ξεπεράσει τις 1.137.5 χιλιάδες τόνους. Γι' αυτό και με την παραπάνω υπουργική απόφαση καθοριζόταν σαν ανώτερο όριο καλλιεργήσιμης έκτασης με βαμβάκι, σ' όλη τη χώρα, τα 3.937.700 στρέμματα. Εκ των υστέρων ήλθαν, δηλαδή, να προσαρμόσουν την έκταση στα δικά τους δεδομένα. Γι' αυτό και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού γνωρίζανε ότι η καλλιεργηθείσα έκταση ήταν παραπάνω απ' αυτή που όρισε εκ των υστέρων η κυβέρνηση, άρχισαν να εκβιάζουν τους παραγωγούς και δήλωναν λιγότερα στρέμματα απ' ό,τι οι ίδιοι οι αγρότες είχαν σπείρει. Ετσι έφτασε να δηλωθεί έκταση 3.805.000 στρέμματα, λιγότερη δηλαδή και από αυτή που η υπουργική απόφαση όριζε!!!

Μπακάλικοι υπολογισμοί

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ τους μπακάλικους υπολογισμούς της κυβέρνησης: Τα 3.937.700 καθορίστηκαν τελείως αυθαίρετα. Το μόνο κριτήριο ήταν η αναμενόμενη απόδοση που υπολόγιζαν τότε στα 288 κιλά ανά στρέμμα και συνολικά στα 3.937.700 στρέμματα επί 288 κιλά ανά στρέμμα, ίσον 1.144 χιλιάδες στρέμματα. Οταν στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 3.805.000 στρέμματα (ο τρόπος που δηλώθηκαν αναφέρεται παραπάνω), τότε άλλαξαν και οι εκτιμήσεις και η συνολική παραγωγή έφτανε στις 1.095 χιλιάδες τόνους και η τιμή του βαμβακιού, όλου του βαμβακιού θα ξεπερνούσε τις 310 δρχ. το κιλό. Αυτά το Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη.

Με τις πρώτες κινητοποιήσεις των αγροτών έγινε η δεύτερη εκτίμηση που ανέβαζε την παραγωγή στις 1.146,5 χιλιάδες τόνους και την τιμή για όλο το βαμβάκι στις 272 - 285 δρχ. Και όσο προχωρούσε η παράδοση του βαμβακιού και η παραγωγή ανέβαινε, η κυβέρνηση θυμήθηκε τον ΟΣΔΕ και είπε (τον Γενάρη) ότι αυτή η τιμή ισχύει μόνο για το βαμβάκι που προέρχεται από τις δηλώσεις σύμφωνα με το ΟΣΔΕ. Να, λοιπόν, γιατί ταμπουρώνεται τώρα η κυβέρνηση πίσω απ' το ΟΣΔΕ, για να αφήσει ένα μέρος του πραγματικά παραχθέντος βαμβακιού και της παραγωγής χωρίς την επιδότηση και να τους το πάρουν οι εκκοκκιστές με 50 - 70 δραχμές το κιλό.

Κάτω από 250 το κιλό

Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει στα μέτρα της την επιδοτούμενη ποσότητα του βαμβακιού, δηλαδή στις 1.145.000 τόνους, που με την προσαρμογή θα φτάσει στους 1.180.000 και γι' αυτή την ποσότητα να πάρουν οι παραγωγοί 272 δρχ/κιλό, αλλά η μέση τιμή που θα πάρει ο παραγωγός θα είναι κάτω από τις 250 δραχμές το κιλό. Γι' αυτό και ζητάνε για όλο το βαμβάκι ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό, πράγμα που η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και Λαλιώτη είχε δώσει και το 2000. Αλλά τότε ήταν παραμονές εκλογών. Τότε επιτρεπόταν από την ΕΕ, τους κανονισμούς κλπ. Τώρα γιατί απαγορεύεται;

Φυσικά, το θέμα δεν είναι να πάρουν φέτος πέντε ή δέκα δραχμές πάνω ή κάτω, όσο απαραίτητες κι αν είναι αυτές, αλλά πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Δεν μπορεί και δε θα υπάρχει πια δικαιολογία να παραμένουν προσκολλημένοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Γιατί και αν φέτος με την ενότητα και τον αγώνα τους κάτι πάρουν, του χρόνου θα 'ναι χειρότερα και του παραχρόνου ακόμη χειρότερα.

Τέρμα, λοιπόν, στις αυταπάτες και στην προσκόλληση στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Καιρός για πολιτικές επιλογές που δε θα 'χουν ανάγκη από ψέματα, βία και αστυνομοκρατία. Μαζί με τους κομμουνιστές για το χτίσιμο του αντιμονοπωλιακού μετώπου, που οι νόμοι, κανονισμοί κλπ. θα κόβονται στα μέτρα του μικρού και μεσαίου αγρότη και όχι στα μέτρα του μεγαλοαγρότη και των μονοπωλίων.


Στάθης ΧΩΡΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Συμπαράσταση στους αγρότες

Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, με διαφαινόμενη την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες με την καταστολή και τις διώξεις, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγώνες αυτούς.

Με ανακοίνωσή της, καταδικάζει το κλίμα αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και καλεί τον ελληνικό λαό να συμπαρασταθεί ενεργά στους αγρότες και στο δικαίωμα που έχουν να διαδηλώνουν ενάντια στον αφανισμό τους, να διαμαρτύρονται για την αντιαγροτική πολιτική και να επιλέγουν τις μορφές πάλης που οι ίδιοι, σε συνδυασμό με την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, θεωρούν ως πλέον πρόσφορες. Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγρότες που δικάζονται το επόμενο διάστημα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για τη συμμετοχή τους σε παλαιότερες κινητοποιήσεις.

Δεν μπορώ μανούλα μ'...

Προχτές βράδυ, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, δήλωσε στα ΜΜΕ πως έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που του έθεσε η πολυμελής πανελλαδική αντιπροσωπεία των αγωνιζομένων αγροτών.

Ο «Ρ» σήμερα δημοσιεύει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα λεγόμενα του Γ. Δρυ - όπως δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο - στους εκπροσώπους των αγροτών: «Αυτό που θέλετε να ακούσετε δε θα σας το δώσω, αν δεν μπορούμε. Μπορούμε και θα το κάνουμε. Αυτό μπορώ να σας το πω. Το δεν μπορούμε, δε θα το πάρετε από εμένα. Γιατί μπορούμε. Οπου δεν μπορούμε, θα λέμε δεν μπορούμε. Οπου μπορούμε, θα πούμε ότι μπορούμε. Τι να κάνουμε;».

Μετά απ' αυτό, εμείς τι... μπορούμε να πούμε!

ΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Να πάρει θέση το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Να «ξεφύγει από την αδράνειά του» και να πάρει μέτρα έμπρακτης στήριξης της αγωνιζόμενης αγροτιάς, καλεί, με ανακοίνωσή της, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Τρικάλων.

Με την ίδια ανακοίνωση, η ΝΑΣ:

  • Σημειώνει την ανάγκη παρέμβασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων, «για μια ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος του νομού, που είναι καταδικασμένος στην υποβάθμιση».
  • Υπογραμμίζει ότι ο αγώνας των αγροτών είναι «αγώνας ζωής» και αγώνας «για την παραμονή της αγροτιάς στα χωράφια, ενάντια στο ξεκλήρισμά της και το μαράζωμα της υπαίθρου, που μεθοδεύουν Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο».
  • Διευκρινίζει πως ο αγώνας των αγροτών αφορά και όλο τον εργαζόμενο λαό, που πλήττεται από την καθίζηση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και όλους τους καταναλωτές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ