ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σαρώνουν Υγεία, Πρόνοια και συντάξεις

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Στο βήμα ο Γ. Νάνος, η Αλ. Παπαρήγα και η Τ. Ακτύπη, γραμματέας της ΚΟΒ Πρόνοιας της Αχτίδας Υγείας- Πρόνοιας της ΚΟΑ. Δεξιά η δασκάλα της νοηματικής Ελ. Κισίδου που μετέφραζε απευθείας για τα ΑμΕΑ
Στο βήμα ο Γ. Νάνος, η Αλ. Παπαρήγα και η Τ. Ακτύπη, γραμματέας της ΚΟΒ Πρόνοιας της Αχτίδας Υγείας- Πρόνοιας της ΚΟΑ. Δεξιά η δασκάλα της νοηματικής Ελ. Κισίδου που μετέφραζε απευθείας για τα ΑμΕΑ
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες όπως όλους τους ανθρώπους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε τα πάντα γι' αυτούς είτε έχουν κάποιο ειδικό πρόβλημα είτε έχουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα σε εκδήλωση, που οργάνωσε προχτές το βράδυ η Αχτίδα Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ στην αίθουσα «Αντ. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ηταν μια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις αναπηρίες, είτε εργάζονται στο χώρο της Πρόνοιας. Η σημαντική συμμετοχή ήταν κατάληξη «μιας διαρκούς και πολύπλευρης δραστηριότητας του Κόμματος συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα της Οργάνωσης Υγείας-Πρόνοιας», όπως υπογράμμισε στην αρχή της εκδήλωσης ο Γ. Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας. «Μπορούμε να πούμε ότι πλουτίσαμε την εμπειρία μας από τους αγώνες που έγιναν, βοηθηθήκαμε σημαντικά από τις γνώμες, τις απόψεις, τις παρατηρήσεις που μας έκαναν εργαζόμενοι μέσα από τους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας», είπε ο Γ. Νάνος.

Την επισήμανση αυτή επιβεβαίωσαν αμέσως μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα οι παρευρισκόμενοι όταν πήραν το λόγο και υπέβαλαν ερωτήσεις, που συνοδεύτηκαν από σύντομες τοποθετήσεις με σημαντικές επισημάνσεις και προτάσεις. Μάλιστα, υπήρχε και δασκάλα της νοηματικής γλώσσας και έτσι υπήρξαν άνθρωποι που είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα της άμεσης πολιτικής επικοινωνίας.

Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης
Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης
«Εμείς λοιπόν ζητάμε τα πάντα για τους εργαζόμενους και για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: «Είμαστε, όμως, σε μια φάση που έχουν δρομολογηθεί μέτρα σε βάρος των ΑμΕΑ αλλά και σε βάρος γενικά όλων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, στον τομέα της συνταξιοδότησης, της Υγείας και της Πρόνοιας».

«Δεν ξέρω, είπε η Αλ. Παπαρήγα, αν υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι - δεν ξέρω τι θα πουν μπροστά στον εργοδότη ή μπροστά σε κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - που δεν ανησυχούν για το τι γίνεται σήμερα. Και το τονίζω αυτό γιατί τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους, εμείς που πρέπει να είμαστε μαζί σας σαν ένα πράγμα, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για σας αν δεν το συνδυάσουμε με την πάλη γενικότερα για το σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, γενικότερα κοινωνικής πολιτικής. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα αιτήματα στο χώρο, ιδιαίτερες διεκδικήσεις και ιδιαίτερο κίνημα».

Σύστημα τριφασικής εξαθλίωσης

Σήμερα, είπε σε άλλο σημείο, υπάρχει μια σκούπα που σαρώνει και «είμαστε σε μια φάση που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται μέτρα σε βάρος τόσο των ΑμΕΑ όσο και σε βάρος γενικά όλων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, στον τομέα της συνταξιοδότησης, της Υγείας και της Πρόνοιας».

Η προώθηση αυτών των μέτρων έχει να κάνει με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την αύξηση του ποσοστού κέρδους και δεν είναι καινούρια, αλλά έχουν σχεδιαστεί εδώ και χρόνια απ' τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως η Διεθνής Τράπεζα. «Ηδη κτίζουν ένα σύστημα ασφάλισης το οποίο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και ιδιωτικό, είπε η Αλ. Παπαρήγα. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία. Το σύστημα δε θα έχει ως κύρια πηγή τον κρατικό προϋπολογισμό ή τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Θα έχει κύρια πηγή τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν την κύρια ευθύνη της διαχείρισης του συστήματος της κοινωνικής πολιτικής, και τους εργαζόμενους».

Αφού ανέλυσε λεπτομερειακά τη φιλοσοφία του συστήματος η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι αυτό το σύστημα θα έχει τρία επιμέρους κομμάτια, τους λεγόμενους πυλώνες.

«Το ένα κομμάτι αυτού του συστήματος θα είναι τα λεγόμενα ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι το γενικό σύστημα κοινωνικής πολιτικής και από κάτω θα έχει τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα είναι σε πρώτη φάση, κυρίως με τις εισφορές των εργαζομένων και με μειούμενη κρατική και εργοδοτική εισφορά. Μιλάμε για τα ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν σύνταξη, Υγεία και Πρόνοια. Αυτά θα λειτουργούν, επίσης, με ιδιωτικά κριτήρια. Δεύτερον, θα υπάρχει ένα κρατικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας και για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, θα είναι ένα κρατικό πρόγραμμα. Αυτό, όμως, θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα παραδέχεται ότι υπάρχει αθλιότητα και διευρύνεται και θα προσπαθούνε να αμβλύνουν την αθλιότητα. Εδώ θα έχουμε την άθλια σύνταξη, εδώ θα έχουμε τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Αυτό το σύστημα είναι που θα γίνεται αναδιανομή, δηλαδή θα σου λέει κάθε χρόνο θα αυξήσω ή θα μειώσω τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά θα είναι το άθλιο σύστημα. Θα υπάρχει και το τρίτο κομμάτι που θα είναι το εθελοντικό και αυτό που θα είναι κατά κλάδο, για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες ενδεχομένως, κατά χώρο εργασίας, που αυτό θα είναι πια 100% ιδιωτικό και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Δηλαδή, θα έχουμε τρία συστήματα, το ιδιωτικό με τη συμμετοχή του κράτους και των εργαζομένων, το κρατικό για την άθλια κατάσταση, και θα είναι το καθαρά ιδιωτικό».

Σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά των ερανικών προγραμμάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Πρόνοια, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν αρνείται τον εθελοντισμό ως κίνημα αλλά είναι αντίθετο με τον εθελοντισμό με σκοπιμότητες, όπως τον προωθεί η κυβέρνηση.

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Ερχονται δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ενα μεγάλο μέρος των προβλημάτων πρέπει να περάσει από αυτόν τον αγώνα. Οχι όπως τον βάζουν αυτοί, να μεταθέτουν αρμοδιότητες στους δήμους και στις νομαρχίες και σε κάθε τοπικό όργανο. Οχι έτσι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παλέψει για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες αλλά όχι να παίξει το ρόλο του μάνατζερ των ιδιωτών απέναντι στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να απειθαρχήσουν σ' αυτά και να διεκδικήσουν δημόσια παροχή και να έχουν λόγο για τα προβλήματα της περιοχής τους πόσα άτομα είναι και τι έχουν αλλά όχι να γίνουν μεσίτες για τους ιδιώτες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι τοπικές εκλογές, να αναδειχτούν τα προβλήματα και να διαχωριστούν οι συνδυασμοί σε αυτούς που βάζουν εμπόδια σ' αυτή την πολιτική και σ' αυτούς που ακόμα και όταν διαμαρτύρονται δεν κάνουν τίποτα για να την πολεμήσουν».

Παραβρέθηκαν

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Από το χώρο της Πρόνοιας παραβρέθηκαν: Γ. Μπίστας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικής Αγωγής. Μ. Πολίτη, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «Μητέρα». Γ. Τίγκας, μέλος του ΔΣ Εργαζομένων ΚΑΑΠ Βούλας. Μ. Δατσέρης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΛΕΠΑΠ. Στ. Τσαρτσανίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών. Δ. Δροσάτος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ειδικού Σχολείου Ελευσίνας. Μ. Κυριακίδου, γραμματέας του Συλλόγου Μελαγχρωστικών. Σ. Δέδε, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τυφλών. Γ. Λεωτσάκος και Χρ. Γεωργακόπουλος, γραμματέας και μέλος, αντίστοιχα, του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Β. Μήτσης μέλος του ΔΣ ΠΑΣΑΠ. Αν. Μακρή, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αναπήρων Παίδων και Νοητικά στερούντων. Κ. Μπαλάστα μέλος του ΔΣ του ΠΣΤ. Σπ. Καλόγηρος, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Σ. Μιτζέλης, μέλος του ΔΣ Φάρου Τυφλών Ελλάδας. Γ. Μηλιώνης, μέλος του ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων Κωφών και Βαρηκόων Γυμνασίου - Λυκείου Αργυρούπολης. Γ. Σαρδέλης, μέλος του ΔΣ ΣΕΜΙΣΕΑ. Ι. Χασμάς, μέλος του ΔΣ του ΠΣΤ.

Από το χώρο της Υγείας παραβρέθηκαν: Λ. Μεθωνιού και Μ. Κεφαλληνού, αντιπρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ. Γ. Ιωάννου, μέλος ΔΣ της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Β. Τουμπέλης και Ελ. Πανούσου πρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ. Π. Μπότσης, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. Μ. Αλειφεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Ηλ. Σιώρας και Λ. Λαμπρόπουλος, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ, αντίστοιχα, του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού». Ν. Καββαδάς και Β. Σαρακατσάνη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές. Στρ. Κάτζιος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. Β. Γκλεζάκος και Μ. Ελαία, πρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, του ΔΣ του Σωματείου του «Ωνασείου». Γρ. Πετρόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Μ. Βαρδαβάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο. Ελ. Τουλιάτου και Μ. Καραβέλη, πρόεδρος και ταμίας, αντίστοιχα, του ΔΣ του Συνδικάτου Αποκλειστικών Νοσοκόμων. Ντ. Λιάκου και Κ. Γεωργούτη, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Τεχνολόγων στα δημόσια νοσοκομεία Αττικής.

Τέλος, παραβρέθηκαν η Αθ. Τζιόκα, γραμματέας της ΠΕΔΥΕ και ο Ηλ. Γεωργόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων - Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

Εντονη και κοινή ανησυχία

Ενας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος έγινε μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

«Θέλουμε το ΚΚΕ δίπλα μας» είπαν αρκετοί ομιλητές
«Θέλουμε το ΚΚΕ δίπλα μας» είπαν αρκετοί ομιλητές
«Με βεβαιότητα εκτιμούμε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια, αλλά και των άλλων που απευθύνονται σε αυτές τις υπηρεσίες, υπάρχει έντονη και κοινή ανησυχία, για το πού πάνε τα πράγματα» είπε ο Γ. Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

«Πριν από χρόνια υποψιαζόμαστε τις εξελίξεις αυτές, την ιδιωτικοποίηση του χώρου, την εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, υπογράμμισε ο Γ. Νάνος. Σήμερα, συνέχισε, έχουμε πλέον την εφαρμογή και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αποτελούν μέρος του γενικότερου αντιλαϊκού τοπίου που οικοδομείται σήμερα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι σήμερα απαιτείται μαζί με τη συζήτηση και τις εκτιμήσεις, ένταση της δράσης. Δράση που θα αποκρούει τα αντιλαϊκά μέτρα και παράλληλα θα διεκδικεί λύσεις σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, ώστε αυτές λύσεις, οι στόχοι πάλης, να ωφελούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Και ο Γ. Νάνος κατέληξε: «Ο στόχος για δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια στα πλαίσια ενός καθολικού - κρατικού και υποχρεωτικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος αποτελεί το σωστό στόχο πάλης του λαϊκού κινήματος. Η πολύπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει και το ίδιο το μαζικό κίνημα. Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών για βαθύτερες αλλαγές προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

Μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα υποβλήθηκαν ερωτήσεις που περισσότερο ήταν έκφραση γνώμης και ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με αμεσότητα.

«Υστερα από πολλά χρόνια το ΚΚΕ κάνει μια συγκέντρωση χωρίς όμως τη συμμετοχή όλων των φορέων. Κάποια άλλη φορά το ΚΚΕ θα έχει επαφή με όλα τα σωματεία και θα συζητήσει όλα αυτά τα προβλήματα;» ήταν η πρώτη παρατήρηση που κατέληξε σε ερώτηση.

«Η εικόνα που έχω, και είμαι βέβαιη γι' αυτήν παρόλο που δεν μπορώ να ξέρω τα πάντα, είναι ότι κι άλλα σωματεία έχουν συζητήσει είτε με στελέχη είτε με οργανώσεις του κόμματος. Και το θέμα δεν είναι να πάει ένας να ακούσει όλους. Το θέμα είναι να υπάρχει σταθερή επικοινωνία. Δε λέω ότι έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια. Πρέπει τα συνδικάτα να κάνουν και δική τους υπόθεση, πέρα από τις οργανώσεις που έχετε εσείς, να ανοίξουν αυτό το θέμα».

Στην ερώτηση για τις σκέψεις του ΚΚΕ σχετικά με τις πολύτεκνες οικογένειες, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και ότι έχει θέσει πολλές φορές τα θέματά τους στη Βουλή και σε άλλα επίπεδα.

Νέοι κυρίως στην ηλικία έθεσαν το θέμα της ανεργίας των ΑμΕΑ και του αθλητισμού. «Το ποδόσφαιρο έγινε παραολυμπιακό άθλημα, υπογράμμισε κάποιος. Από την άλλη είχαμε ένα γηπεδάκι στη σχολή τυφλών στην Καλλιθέα, που το γκρέμισαν για να γίνει το νέο κτίριο και τώρα είμαστε στο έλεος του Θεού. Μας υποσχέθηκαν ότι η Παραολυμπιακή Επιτροπή πήρε απόφαση να φτιάξει ένα γήπεδο σε ένα χώρο που λειτουργεί θερινός κινηματογράφος και ο οποίος μάλλον δεν έχει αποχαρακτηριστεί ακόμα».

Κάποιος έθεσε το ζήτημα για το αν μπορεί να υπάρξει δράση στο χώρο των ΑμΕΑ με δεδομένη τη συμβιβασμένη λογική και πρακτική της ηγεσίας των ΑμΕΑ, η οποία πρότεινε να έχουν έσοδα 1,5% απ' τα επιδόματα των ΑμΕΑ.

«Θα δώσω μια συνολική απάντηση, όχι γιατί θέλω να αποφύγω αλλά γιατί πιστεύω ότι ο κάθε χώρος μπορεί να επιλέξει την ταχτική του. Σ' αυτό το θέμα δεν υπάρχουν εξάλλου και συνταγές για όλους τους χώρους. Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας γνώριζαν ότι τα συνδικάτα ήταν σχολειά οργάνωσης της πάλης και ενότητας, με την έννοια ότι δρούσαν από κοινού άνθρωποι που είχαν κοινά συμφέροντα αλλά δεν είχαν ίδιες ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις. Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι έτσι τα τελευταία χρόνια. Εγινε μια συστηματική προσπάθεια αυτοί οι φορείς να ενσωματωθούν μέσα στο σύστημα και να γίνουν οι βοηθοί της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους ταυτόχρονα. Ο ένας τρόπος είναι αυτό που λέμε με τη διασφάλιση πλειοψηφιών που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλιά. Υπήρξε όμως και ο άλλος τρόπος, της εξαγοράς. Ακόμα και η Βουλή παρεμβαίνει και φτιάχνει νόμους για τις μαζικές οργανώσεις. Λοιπόν, έγινε και με την εξαγορά και με το φόβο, με την απειλή. Αυτό είναι ένα ζήτημα, ένα θέμα που η μαζικοποίηση των φορέων και οι αγώνες μπορούν να φέρουν αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης. Δεν μπορείς να συμβιβαστείς με αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Σου κανονίζει, αποφασίζει η Βουλή και λέει τις αρμοδιότητες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Οι ίδιοι οι γονείς σε ένα σχολείο πρέπει να αποφασίζουν ποιο ρόλο θέλουν να αναθέσουν στο σύλλογο, πότε θα κάνουν αρχαιρεσίες, με τι εκλογικό σύστημα, αυτή είναι η δημοκρατία».

«Δεν μπορώ εγώ να πω πώς θα τα χειριστείτε, αλλά πρέπει ο ίδιος ο χώρος να το αντιμετωπίσει» υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και κατέληξε με το παράδειγμα των αγροτών: «Είδατε ότι στη συνάντηση που είχε το υπουργείο Γεωργίας με τους αγρότες, αυτοί που πήγαν και συναντήθηκαν και κάναν τη συζήτηση δεν είναι θεσμοθετημένοι φορείς. Ηταν επιτροπές αγώνα που βγήκαν μέσα από τη δράση και υποχρεώθηκε ο υπουργός Γεωργίας να τους δεχτεί. Ούτε η ΓΕΣΑΣΕ ήταν μπροστά ούτε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Η κυβέρνηση πριν λίγα χρόνια έλεγε: «Δε σας δέχομαι, δε συζητάω δεν εκπροσωπείτε τίποτα». Εφτασαν όμως με τα μπλόκα, με τις δημοκρατικές διαδικασίες από κάτω να κατοχυρωθούν. Αύριο μπορεί κι αυτά να αλλάξουν μορφή. Υπάρχει ένα ζήτημα. Αυτό όμως ποιος μπορεί να το λύσει; Δεν το λύνει ούτε ένα κόμμα, ούτε πέντε άτομα. Αυτό πρέπει να λυθεί μέσα από τη μαζικοποίηση του αγώνα».

Εκτενή αποσπάσματα απ' την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, θα δημοσιευτούν στον αυριανό «Ριζοσπάστη»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ