ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Οι αγρότες... «αποσταθεροποιούν» τον τόπο!

Το αντιαγροτικό ντελίριο της κυβέρνησης συμπληρώθηκε χτες και από τον... βουκολικό αντικομμουνισμό του Χρ. Πρωτόπαππα

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των αγροτών συνοδευόμενη από επαίσχυντες συκοφαντίες και διανθισμένη φυσικά από τον «απαραίτητο» αντικομμουνισμό προχώρησε χτες η κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού.

Ο Κ. Σημίτης αξιοποίησε το βήμα του συνεδρίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ για να εξαπολύσει ύβρεις κατά του αγροτικού πληθυσμού, φτάνοντας έως του σημείου να μιλήσει ακόμα και για «κλίμα αστάθειας» που θέλουν να δημιουργήσουν στη χώρα οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παίζοντας αρχικά το παιχνίδι του τεχνητού διαχωρισμού του αγροτικού κόσμου ανέφερε ότι «οι αγρότες διαμαρτύρονται», συμπληρώνοντας ότι, εντούτοις, «δεν είναι όλοι οι αγρότες». Στη συνέχεια και αφού καταπιάστηκε με μια προσπάθεια «λιβανίσματος» της κυβερνητικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική η οποία απέφερε τις πιο υψηλές επιδοτήσεις και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση», έφτασε στο διά ταύτα: «Αυτή την πολιτική θέλουν να ανατρέψουν, το αποτέλεσμα όμως θα ήταν να πάρουν οι αγρότες λιγότερα χρήματα. Λέω, και το λέω με έμφαση - συμπλήρωσε - ότι αυτή η πολιτική δε θα περάσει. Οσοι αμφισβητούν (την κυβερνητική πολιτική στο αγροτικό) ακολουθούν πολιτική με κομματικά κελεύσματα και θέλουν να κινητοποιήσουν και άλλους αγρότες για να δημιουργήσουν κλίμα αστάθειας και πολιτικών διεργασιών(!)», κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα και πριν ο πρωθυπουργός αποδώσει στους αγρότες κίνητρα... «αποσταθεροποίησης» και «πολιτικών διεργασιών» κατά της... ομαλότητας (!), είχε φροντίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δώσει το κυβερνητικό στίγμα. Ο Χρ. Πρωτόπαππας, αφού υποκρίθηκε ότι η κυβέρνηση «έχει ενσκήψει με ιδιαίτερη προσοχή και έχει δώσει θετικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, και ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών», που «οδηγούν σε μια σοβαρή αύξηση του αγροτικού εισοδήματος» (!), κατηγόρησε τους αγρότες για... αντικοινωνική συμπεριφορά! «Ορισμένοι επιμένουν να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, είναι δικαίωμά τους, όμως - συνέχισε - δεν έχουν δικαίωμα να παρεμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή, να στρέφονται τελικά κατά των ίδιων των πολιτών»...

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξέφυγε από κάθε μέτρο, και αφού παρουσίασε το μαύρο άσπρο, θέλησε να ενοχοποιήσει το ΚΚΕ για μια πολιτική (την κυβερνητική) που βγάζει τους αγρότες στους δρόμους!

«Με το κλείσιμο των δρόμων (οι αγρότες) λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας», είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας και συνέχισε: «Πρέπει κάποιοι να πάρουν θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Πατάκης είναι ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο κ. Μπούτας είναι γνωστό στέλεχος και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ». Και με ύφος εισαγγελέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,... ρώτησε: «Το ΚΚΕ οφείλει να μας πει: Θεωρεί ότι αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να στρέφονται σε βάρος του ελληνικού λαού; Πρέπει να παρεμποδίζουν τον Ελληνα πολίτη; Πρέπει να δημιουργούν δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας; Πρέπει ο Ελληνας πολίτης να τιμωρείται; Το ΚΚΕ οφείλει να απαντήσει και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί είναι προβεβλημένα στελέχη του, είναι βουλευτές του»...

Είναι προφανές πού στοχεύουν όλα αυτά. Τόσο προφανές όσο και ότι το ΚΚΕ έχει αναλάβει την «ευθύνη» να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, όπως ο κ. Πρωτόπαππας, έχουν αναλάβει με «ευθύνη και πάθος» την εντολή να φέρουν σε πέρας την πολιτική που έχει επιβάλει την «τιμωρία» της εξόντωσης κατά των αγροτών.

ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
Ανοιχτή επιστολή 60 βαμβακοπαραγωγών

Υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ τους βγάζουν εκτός επιδότησης 480 τόνους

Τι μπορεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας σε μια ομάδα 60 βαμβακοπαραγωγών, μελών του Αγροτικού Φλαμπούρου Σερρών, οι οποίοι ρωτούν αν θα πληρωθούν κανονικά όλες οι ποσότητες βαμβακιού που παρήγαγαν; Να σημειωθεί ότι στους 60 αυτούς βαμβακοπαραγωγούς αντιστοιχεί μια ποσότητα μη επιλέξιμου βαμβακιού που φτάνει τους 480 τόνους, εξαιτίας των μεθοδεύσεων «απόκρυψης» της πραγματικής παραγωγής, από το υπουργείο Γεωργίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν και δεκάδες ακόμα χιλιάδες συνάδελφοί τους σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Γεωργίας στις 7/2/2002 και η οποία κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του πρωθυπουργού επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Με την απόφαση 57940/5-11-2001 του υπουργείου Γεωργίας (έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες!!!) κληθήκαμε να δηλώσουμε τα αποθέματα βαμβακιού (ενστάσεις), πράγμα που κάναμε εγκαίρως όπως φαίνεται και στη συνημμένη κατάσταση. Το σύνολο της παραγωγής μας προέρχεται από νόμιμα δηλωθέντα στρέμματα στον ΟΣΔΕ και για το λόγο αυτό ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας ελέγξουν.

Δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με "μαρμαρόσκονη", ούτε με παράνομα δηλωθέντα στρέμματα. Η συνολικώς παραχθείσα παραγωγή μας είναι προϊόν σκληρής δουλιάς και υψηλών προδιαγραφών επιστημονικής γνώσης της καλλιέργειας βάμβακος (σύμβουλοι έμπειροι γεωτεχνικοί, σύγχρονα μηχανικά μέσα κλπ.).

Είμαστε νέοι άνθρωποι και προπαντός αισιόδοξοι. Η επιλογή μας δε να μείνουμε στα χωριά μας και να στηρίξουμε την περιφέρεια και κατ' επέκταση την Εθνική Οικονομία ήταν συνειδητή. Σας πληροφορούμε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη να επιβιώσουμε όχι μόνο στον ευρωπαϊκό, αλλά και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, έχοντας επιπλέον δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:

1) Ιδανικές καιρικές συνθήκες (ευτυχώς δεν μπορείτε να παρέμβετε).

2) Υψηλές στρεμματικές αποδόσεις, που στην Ελλάδα του 2002 τείνει να γίνει μειονέκτημα με τις άστοχες και αναχρονιστικές παρεμβάσεις σας.

Δε θέλουμε κ. υπουργέ από την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ και ΨΕΜΑΤΑ. Θέλουμε οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι από την αρχή ξεκάθαροι.

Γι' αυτό ζητούμε να μας απαντήσετε κ. υπουργέ:

Θα πληρωθεί κανονικά η πέραν της "ηρτημένης" παραχθείσα ποσότητα βάμβακος, περίπου 480 τόνοι, την οποία ποσότητα μας ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΑΤΕ με τις αλληλοσυγκρουόμενες κατά καιρούς δηλώσεις σας και υπουργικές αποφάσεις να παραδώσουμε, στην ουσία να πετάξουμε, στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις άρον - άρον και με μηδενική αξία;».

ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΗΝΟΥ
Ηρθαν και νέες δυνάμεις

Με νέες δυνάμεις να συρρέουν και να ενισχύουν το μπλόκο των αγροτών στη γέφυρα του Εύηνου και την απόφασή τους - προχτές μετά από γενική συνέλευση - να κλιμακώσουν και να συντονίσουν από κοινού την πάλη τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους αγρότες της χώρας, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας παραμένουν στο μετερίζι του αγώνα που έστησαν από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών μετά την απροκάλυπτη κοροϊδία της κυβέρνησης να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν μετουσιώνεται σε συνέχιση του αγώνα - όπως αποφασίστηκε από την προχτεσινή γενική συνέλευση - και θα καθοριστεί από τη σημερινή συνάντηση των αγροτών στα Τέμπη. Παρά την κούρασή τους, οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν στα σπίτια τους με άδεια χέρια και δηλώνουν αποφασισμένοι να αποσπάσουν μέσα από τον αγώνα τους ένα σημαντικό κομμάτι των διεκδικήσεών τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν στα χωράφια τους.

Χτες το απόγευμα οι αγρότες του νομού προχώρησαν - συνεχίζοντας τη μορφή πάλης που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα - σε αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων - Αντιρρίου.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Ανείπωτη κυβερνητική κοροϊδία

Πίσω από μια φράση που είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξ ονόματος του πρωθυπουργού, επιχειρεί κατά πως φαίνεται η κυβέρνηση να «ανασκευάσει» τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που ξεστομίστηκαν από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στους κατεστραμμένους, λόγω κακοκαιρίας, αγροτοκτηνοτρόφους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες, πως, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για το θέμα των αποζημιώσεων λέγοντας ότι «υπάρχει ιδιαίτερη πίεση από την ΕΕ στο θέμα της εφαρμογής των ελεγκτικών διαδικασιών». Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τι άλλο είπε επ' αυτού στην Κυβερνητική Επιτροπή ο πρωθυπουργός. Αυτό όμως που συμπεραίνεται είναι πως η κυβέρνηση αρχίζει να τα «γυρίζει» τώρα για το θέμα των αποζημιώσεων, εμφανίζοντας ως «μπαμπούλα» την ΕΕ. Η κυβέρνηση όμως δε «γυρίζει» και τα ψέματα που μέχρι τώρα έχει φλομώσει τους κατεστραμμένους από την κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας, για πλήρεις αποζημιώσεις ή 100% αποζημιώσεις κατά τον υπουργό Γεωργίας, καθώς για την υποτιθέμενη εξασφάλιση 90 δισ. δραχμών.

Το ζήτημα είναι πως το κυρίαρχο ερώτημα των πληγέντων από την κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφων, για το αν θα δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις, παραμένει αναπάντητο, παρά τις όποιες κυβερνητικές «κορόνες» δημιουργίας εντυπώσεων. Ανακοινώθηκε, πως για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ θα δοθούν 50 δισ. δραχμές, αλλά δε δεσμεύτηκε κανείς από την κυβέρνηση ότι τελικά θα δοθούν και τόσα χρήματα. Δεν ανακοινώθηκε, επίσης, πότε συγκεκριμένα θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Το υπουργείο Γεωργίας πάντως, την περασμένη Τετάρτη, φρόντισε να υπενθυμίσει τι σόι αποζημιώσεις πρόκειται... να δοθούν και πότε, ανακινώντας ότι υπογράφηκε υπουργική απόφαση για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ των ετών 1999 και 2000, σε 29 νομούς της χώρας. Κι όπως επίσης ανακοινώθηκε, για τις ζημιές αυτές αφαιρέθηκε το 30% και το υπόλοιπο της ζημιάς αποζημιώνεται κατά 30%. Αν αυτό δεν αποτελεί 100% κοροϊδία, τότε τι αποτελεί;

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δοθούν 40 δισ. δραχμές. Ο Γ. Δρυς διευκρίνισε ότι θα δοθούν 20 δισ. ως προκαταβολή (δηλαδή έναντι των εισφορών των αγροτοκτηνοτρόφων) και άλλα 20 δισ. ως έκτακτη κρατική χρηματοδότηση. Ομως, θα δώσει η ΕΕ έγκριση για 20 δισ. κρατική ενίσχυση στον ΕΛΓΑ ή οι προαναφερόμενες αυστηρές κοινοτικές ελεγκτικές διαδικασίες, θα εγείρουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού; Ως γνωστόν η ΕΕ απαγορεύει την κρατική ενίσχυση στον ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει, ζημιές στην παραγωγή. Και μήπως η κυβέρνηση σκοπεύει να οδηγήσει τον ΕΛΓΑ σε νέο δανεισμό και τελικά στην υπερχρέωση, για να μπορέσουν να καταβληθούν οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν τελικά; Ο υπουργός Γεωργίας, και εδώ, διαβεβαίωσε πως οι αποζημιώσεις θα είναι στο 100%. Ομως και αυτό θα αποδειχτεί στα σίγουρα άλλο ένα πολύ μεγάλο ψέμα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ -με βάση τον ισχύοντα κανονισμό- αποζημιώνει το πολύ μέχρι 75% της ζημιάς. Αφήστε, που σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, πως από τα κεντρικά του ΕΛΓΑ δόθηκαν ρητές προφορικές εντολές για υποεκτίμηση των γενόμενων ζημιών...

ΝΔ
Εχθρική στάση στους αγώνες

«Τελειωμένη υπόθεση» θεωρεί η ηγεσία της ΝΔ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προεξοφλώντας την έκβασή τους και κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι της για να τις υπονομεύσει. Η Ρηγίλλης τοποθετείται στα προβλήματα των αγροτών με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» των αγροτικών κινητοποιήσεων(!), χωρίς να κρύβει την εχθρική στάση της απέναντι σ' αυτές. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του υπεύθυνου Γεωργίας Ευ. Μπασιάκου, στην οποία αναφέρεται ότι «όσο ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αρνούνται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση του, η κοινωνική ένταση θα διευρύνεται». Επαναλαμβάνει στη συνέχεια κοινότοπες διαπιστώσεις του τύπου «η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα επιδεινώνει ήδη την ανεργία, την αστυφιλία, το ισοζύγιο πληρωμών και την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το σύνολο της κοινωνίας», για να καταλήξει ότι «και τότε το κόστος αντιμετώπισης των νέων προβλημάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ