ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέος γύρος έντασης

Η αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο

Associated Press

Η αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Οι εγκαταστάσεις στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο επεκτάθηκαν και οι μεταφορές αιχμαλώτων από το Αφγανιστάν ξανάρχισαν, όπως και οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις.

Μια νέα ομάδα από 28 κρατούμενους έφθασαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Γκουαντανάμο - τοπική ώρα - γεγονός που ανεβάζει σε συνολικά 186 τους κρατούμενους στη βάση αυτή, μέχρι στιγμής. Οι εικόνες της ντροπής και του αίσχους αυτή τη φορά δεν έκαναν το γύρο του κόσμου, αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα.

Εξάλλου, είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αναφορικά με το καθεστώς κράτησής τους. Καθεστώς, που έχει προκαλέσει τη μήνιν της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των «φίλων και συμμάχων» των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τους κρατούμενους «παράνομους μαχητές» και όχι αιχμαλώτους πολέμου, που θα σήμαινε και τη χορήγηση των δικαιωμάτων της συνθήκης της Γενεύης.

Κατ' αρχήν, φαίνεται ότι η «παραίνεση» του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, έπιασε τόπο και ο Αμερικανός Πρόεδρος αργά το βράδυ της Πέμπτης - τοπική ώρα - ανακοίνωσε την απόφασή του όσον αφορά στους κρατούμενους, και συμφώνησε να εφαρμόσει τις προβλέψεις των Συνθηκών της Γενεύης για τους Ταλιμπάν, αλλά όχι για τα μέλη που φέρονται να ανήκουν στο δίκτυο Αλ Κάιντα, αφού σύμφωνα με τον Μπους δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος που συμμετέχει στις συνθήκες αυτές, οι οποίες εγγυώνται τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου. Και μολονότι παραδέχτηκε πως οι Συνθήκες ισχύουν για τους Ταλιμπάν, η Ουάσιγκτον δήλωσε πως δε θα τους δοθεί πλήρες καθεστώς αιχμαλώτων πολέμου.

Ως απάντηση στη δήλωση Μπους, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε χθες ότι θεωρεί αιχμαλώτους πολέμου τους μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, παρά την άρνηση της Ουάσιγκτον να το δεχτεί, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, Ντάρσι Κρίστεν, «συνελήφθησαν στη μάχη και τους θεωρούμε αιχμαλώτους πολέμου».

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - (UNHCR), Μέρι Ρόμπινσον, δεν έκανε καμία δήλωση και σύμφωνα με πηγές, περιμένει την εκτίμηση των ειδικών για την απόφαση Μπους, ενώ ο εκπρόσωπος της UNHCR, Χοσέ Λουίς Δίας, είπε ότι «φαίνεται πως έγινε ένα θετικό βήμα όσον αφορά στο ζήτημα της μεταχείρισης των κρατουμένων».

Ομως όλα αυτά εξανεμίστηκαν μεμιάς, μετά τη δήλωση του ταγματάρχη Στιβ Κοξ, εκπροσώπου του κέντρου κράτησης για τους αιχμαλώτους στο Γκουαντανάμο, που τόνισε ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους να χορηγήσει στους κρατούμενους Ταλιμπάν τα δικαιώματα της συνθήκης της Γενεύης θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί! «Λόγω της φύσης των επιχειρήσεων που άρχισαν μόνο πριν από τριάντα ημέρες και με δεδομένο το γεγονός ότι το στρατόπεδο κράτησης X Ray είναι μια προσωρινή εγκατάσταση, δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε αμέσως σεβαστά όλα τα άρθρα της Συνθήκης της Γενεύης, αν και έχουμε την επιθυμία να το κάνουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κοξ.

«Νιώθουμε την αλληλεγγύη σας»

Επιστολή του Α' Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας προς την ΚΕ του ΚΚΕ

Οπως είναι γνωστό, στις 29/12/2001 εκδόθηκε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΣΔ) της χώρας, μετά από πολυετή αγώνα του ΚΚ Ουκρανίας. Ετσι το ΣΔ αναγνώρισε πως ήταν αντισυνταγματικά τα διατάγματα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας «Για την προσωρινή απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας», της 26ης Αυγούστου 1991 και «Για την απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας» της 30ής Αυγούστου 1991. Με την ευκαιρία εκείνη η ΚΕ του ΚΚΕ είχε αποστείλει (στις 17/01/2002) στην ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας το εξής συγχαρητήριο μήνυμα:

«Προς την ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

Πρόσφατα και στη χώρα μας έγινε γνωστή η νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, με την οποία θεωρούνται αντισυνταγματικά τα αντικομμουνιστικά διατάγματα του 1991, με τα οποία είχε γίνει προσπάθεια να απαγορευτεί η δράση των κομμουνιστών της χώρας σας και να σπιλωθεί στη συνείδηση του ουκρανικού λαού το ΚΚ Ουκρανίας. Επιτρέψτε μας, εκ μέρους των κομμουνιστών της Ελλάδας να σας συγχαρούμε γι' αυτήν τη σημαντική ηθική και πολιτική επιτυχία, που οφείλεται τόσο στην πολυετή επιμονή του ΚΚ Ουκρανίας για δικαίωση, όσο και στη συνεχιζόμενη αύξηση του κύρους και της εκτίμησης που δείχνει ο ουκρανικός λαός προς το ΚΚ Ουκρανίας. Με την ευκαιρία, σας ευχόμαστε τη νέα χρονιά, που είναι μια χρονιά κρίσιμων βουλευτικών εκλογών για τη χώρα σας, κάθε επιτυχία στους αγώνες σας για την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και το σοσιαλισμό».

Η απάντηση του ΚΚ Ουκρανίας

Στις 4/2/2002 στην ανταπάντησή του προς την ΚΕ του ΚΚΕ ο Πιότρ Σιμονένκο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, σημειώνει τα εξής:

«Προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αγαπητοί σύντροφοι!

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εγκάρδια σχετικά με τα συγχαρητήριά σας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, με την οποία ακυρώνεται η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, καθώς και για τις ευχές σας, με την ευκαιρία των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας εξαναγκάστηκε να διεξάγει έναν πολύχρονο αγώνα για να αναγνωριστεί η ανομία των αποφάσεων του 1991. Η κατάργησή τους είναι πολύ σημαντική, αφού καταρχήν καταρρίπτονται οι αισχρές κατηγορίες περί εγκληματικής δράσης ενάντια σε χιλιάδες τίμιους κομμουνιστές. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, που η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου βγήκε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών, κάτι που αναμφισβήτητα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κύρους του ΚΚ Ουκρανίας στη χώρα. Στη διάρκεια της πολύχρονης περιόδου του αγώνα του κόμματός μας για την κατάργηση των άνομων αποφάσεων του 1991, πάντα αισθανόμασταν την αλληλέγγυα υποστήριξή σας, η οποία μας έδινε δυνάμεις στο δύσκολο αγώνα. Σας είμαστε ευγνώμονες για τη συνέπεια και την ενεργητικότητα των προσπαθειών σας κι ελπίζουμε στην παραπέρα ενίσχυση του συντονισμού του αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από την καταπίεση του κεφαλαίου, για το σοσιαλισμό, τη δικαιοσύνη και την πρόοδο.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη

Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

Πιότρ ΣΙΜΟΝΕΝΚΟ»

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος

Οπως αναμενόταν, τη «μοίρα» των απανταχού προτεκτοράτων που δημιουργούν στον κόσμο οι ιμπεριαλιστές ακολουθεί και το Αφγανιστάν. Στα πλαίσια αυτά, στο «νέο» Αφγανιστάν επέστρεψε η βασιλική σημαία, ενώ το νέο Σύνταγμα θα διαμορφωθεί στη βάση του βασιλικού Συντάγματος του 1964. Από μια τέτοια «δημοκρατική» εξέλιξη δε θα μπορούσε να λείπει βέβαια και ο αντικομμουνισμός.

Ετσι η ειδησεογραφική ρωσική ιστοσελίδα www.radiomayak.ru μετέδιδε στις 3 Φλεβάρη ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης του Αφγανιστάν Αμπντέλ Ραχίμ Καρίμι, με βάση το νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, θα απαγορευτεί η δράση του ΚΚ και των Ταλιμπάν. Το «κόλπο» παλιό. Εδώ και δέκα χρόνια σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία κ.α.) γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια να ταυτιστούν στη συνείδηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας οι έννοιες «κομμουνισμός» και «φασισμός». Στην κατεύθυνση αυτή, με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, παίρνονται και νομοθετικά μέτρα απαγόρευσης των ΚΚ, όπως και δίωξης των κομμουνιστών. Στο Αφγανιστάν η μόνη διαφορά είναι πως η προσπάθεια «ισοπέδωσης» των κομμουνιστών γίνεται με τους Ταλιμπάν.

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο προαναφερόμενος «υπουργός» της «Δικαιοσύνης», θα απαγορευτεί όχι μόνο η δράση του ΚΚ, αλλά ακόμη και η όποια προσπάθεια πρώην στελεχών της Λαϊκοδημοκρατικής Επανάστασης να ιδρύσουν γενικά κόμμα. Τέτοιος ο φόβος τους! Ετσι λοιπόν στο Αφγανιστάν, στο δρόμο του προτεκτοράτου της Βοσνίας, απαγορεύεται η δράση του ΚΚΑ, παρά το γεγονός ότι οι κομμουνιστές στη χώρα αυτή σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν μαζικά και από τους «σημερινούς» Μουτζαχεντίν και από τους «χτεσινούς» Ταλιμπάν και κατά χιλιάδες πήραν το δρόμο της αυτοεξορίας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα μετά το 1993.

Αυτή τη «δημοκρατία», αυτή την «ομαλότητα» καλούνται να υπερασπίσουν και να διαφυλάξουν τα ξένα στρατεύματα που μεταβαίνουν στο Αφγανιστάν. Οπωσδήποτε αξίζουν θερμά «συγχαρητήρια» στον κ. Σημίτη και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αποστολή και ελληνικών στρατευμάτων που θα «στηρίξουν» μια τέτοια «δημοκρατία» και «σταθερότητα».

ΗΠΑ
Χιλιάδες απολύσεις στην «Goodyear»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την ασφάλεια που εγγυάται η «Goodyear», όσον αφορά στο δρόμο ...δεν μπόρεσε να την εγγυηθεί στους εργαζομένους της και πέταξε 3.500 από αυτούς στο δρόμο.

Η «Goodyear Tire & Rubber», η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ελαστικών εντός της αμερικανικής επικράτειας, ανακοίνωσε τις πρώτες ετήσιες ζημιές μετά από εννιά χρόνια, και ως εκ τούτου και 3.500 απολύσεις, προκειμένου να μειώσει τα έξοδά της, σε περιβάλλον μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με το Bloomberg News. Η «Goodyear» μειώνει τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αυστραλία, παράλληλα με την παραγωγή της, που μειωνόταν κάθε μήνα τον περασμένο χρόνο, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης στη Βόρεια Αμερική. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η «Goodyear» προχώρησε σε 10.000 απολύσεις το 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ