ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Αντιδράσεων συνέχεια...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δύο εβδομάδες μετά την ανακήρυξη του νέου εχθρού, του «άξονα του κακού», από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στο Ιράν, το Ιράκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ο χορός των αντιδράσεων που έχει ξεκινήσει αρχικά από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και συνεχίστηκε από το Γάλλο ΥΠΕΞ Ιμπέρ Βεντρίν, το Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τη σκυτάλη πήρε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, που, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Φιγκαρό», έκανε λόγο για «ετικέτες» και «κατάλοιπα» του Ψυχρού Πολέμου.

«Το Αφγανιστάν δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πάντα ως προηγούμενο», τόνισε ο Ιβανόφ, που βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα για συναντήσεις με το Γάλλο ομόλογό του και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν εναντίον του Ιράκ, αυτό θα αποτελέσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αποκατάσταση του διαλόγου με τον ΟΗΕ ώστε «να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». «Κάθε δράση κατά των τρομοκρατών πρέπει να βασίζεται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Το να δράσει κανείς μονομερώς, αποδυναμώνει εντελώς την κοινή προσπάθεια», καταλήγει στη συνέντευξή του.

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και τις επικριτικές φωνές που είχαν κάνει λόγο για υποκριτική στάση της Ρωσίας στο ζήτημα της τρομοκρατίας από τη στιγμή που είναι ανοιχτό το θέμα της Τσετσενίας. «Ποτέ δεν απαιτήσαμε να μας δοθεί λευκή κάρτα για την Τσετσενία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή και στο Αφγανιστάν δρούσαν οι ίδιοι τρομοκράτες, καλώντας τους συμμάχους να κατανοήσουν τον παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, υπογράμμισε ότι δε θα είναι μόνιμη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο κλονισμού των αμερικανορωσικών σχέσεων, αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβαθμίσουν το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στα αμερικανικά σχέδια, με διαφοροποιήσεις όμως... Χτες λοιπόν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιθυμία των ΗΠΑ να απαλλαγούν από τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για στρατιωτική δράση. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης, ο Στρο τόνισε με σημασία: «... Η θέση μας είναι ανάλογη με τη θέση που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή δεν αποκλείουμε επιλογές, αλλά προς το παρόν αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι σειρήνες ήχησαν δοκιμαστικά χτες σε αρκετές περιοχές της Βαγδάτης, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ, όπως ανέφερε το ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ.

ΗΠΑ
Ολα στο μικροσκόπιο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία νέα έρευνα ξεκίνησε χτες στο αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας απέτυχαν να αποκαλύψουν εγκαίρως τον κίνδυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και οι βουλευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν ούτε μία πέτρα χωρίς να τη σηκώσουν, αναζητώντας απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα και επιδιώκοντας την απόδοση ευθυνών. Οι επιτροπές αντικατασκοπίας της Βουλής και της Γερουσίας κατέληξαν σε μια ασυνήθιστη απόφαση, συμφωνώντας να διενεργήσουν από κοινού έρευνα, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν δύο φορές αποκαλύψεις στοιχείων, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος. Η κυβέρνηση Μπους έχει δεσμευτεί ότι θα συνεργαστεί, παρέχοντας στους ερευνητές πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και σε πρόσωπα που θεωρείται ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες του ζητήματος.

Μέτρα για τους πυρηνικούς σταθμούς

Εντολή να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στους 103 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που υπάρχουν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έδωσε, εξάλλου, η κυβέρνηση καθώς υπάρχουν πληροφορίες για σχεδιασμό νέας επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ. Οι νέες επιθέσεις που αναμένουν ΣΥΝΕΧΩΣ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", θα έρθουν μετά από εντολή του ...30χρονου Παλαιστίνιου Αμπού Ζουμπέιντα, που αναδείχτηκε σε υπεύθυνο των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα, στη θέση του Μοχάμεντ Ατέφ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει σκοτωθεί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Οσον αφορά στην απόφαση για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις; Να ελέγχονται εξονυχιστικά όσοι εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές, να εκπαιδευτούν καλύτερα οι φύλακες και να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα οχήματα που προσεγγίζουν σε δρόμους που οδηγούν στα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας έχει ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις σε ακτίνα 19 χιλιομέτρων από τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια

Συλλήψεις σε Υεμένη

Το FBI ανακοίνωσε στο μεταξύ, ότι ενημερώθηκε πως κρατούνται ήδη στην Υεμένη πέντε από τα 17 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις «στις ΗΠΑ ή εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη ή στην ευρύτερη περιοχή». Αξιωματούχοι της υπηρεσίας δήλωσαν ότι οι πέντε ύποπτοι είχαν προφυλακιστεί πριν από την έκδοση της προειδοποίησης από την ομοσπονδιακή αστυνομία, για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, οπότε τα ονόματά τους αφαιρέθηκαν από τη λίστα των υπόπτων.

Τέλος, η οργάνωση Human Rights Watch, σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς σύμφωνα με την οργάνωση, καθεστώτα που είναι υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξοπλίζονται από τον αμερικανικό στρατό στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ξέσπασμα βίας με 22 νεκρούς

Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ. Τα χθεσινά επεισόδια στην περιοχή, κόστισαν 22 νεκρούς

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ. Τα χθεσινά επεισόδια στην περιοχή, κόστισαν 22 νεκρούς
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ο χθεσινός ήταν ο χειρότερος απολογισμός μιας και μόνης μέρας εδώ και δύο χρόνια: 22 νεκροί σε επεισόδια βίας ανάμεσα στους αυτονομιστές του Κασμίρ και στις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας, γεγονός που αναζωπυρώνει κατά πάσα βεβαιότητα τη διμερή ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν.

Τέσσερα μέλη της οργάνωσης Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν σκοτώθηκαν σε μια συνοικία της Κουπουάρα, βορειοανατολικά της θερινής πρωτεύουσας του κρατιδίου του Κασμίρ, πέντε άλλοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχη στην Πουντς, εννιά άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα του Πακιστάν προς το Κασμίρ και σε άλλα επεισόδια δύο μαχητές, ένας χωρικός και ένα κορίτσι στην εφηβεία του, σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά ένοπλα επεισόδια.

Με περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες ένθεν και ένθεν των συνόρων, αρκεί ένα σοβαρό επεισόδιο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, για να γενικευτεί η σύρραξη. Και με δηλώσεις όπως αυτή που έκανε χθες ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ - «το Πακιστάν συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο τρομοκρατών», είπε - τα πράγματα χειροτερεύουν...

Στην άλλη πλευρά, η υπόθεση της απαγωγής του δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Περλ της εφημερίδας «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ» συνέχιζε να απασχολεί την αστυνομία του Πακιστάν, η οποία εξέφραζε «ελπίδες» ότι είναι ζωντανός και θα τον βρει. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στην εφημερίδα «Dawn», η εύρεσή του είναι «θέμα ημερών».

ΡΩΣΙΑ
Η Κρατική Δούμα υπέρ της θανατικής ποινής

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας τάχθηκε την Παρασκευή, 15 Φλεβάρη, υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, περίπου έξι χρόνια μετά την απόφαση αναστολής της. Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία, η οποία έγινε στη Δούμα, η πλειοψηφία 266 βουλευτών - σε σύνολο 450 - τάχθηκε υπέρ της θέσης ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να διασφαλίσει πως η Ρωσία δε θα υποστηρίζει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία καταργείται στα ευρωπαϊκά σωφρονιστικά συστήματα η θανατική ποινή. Κατά της παραπάνω θέσης, ψήφισαν 85 βουλευτές. Στη Ρωσία, αφότου έγινε δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη διάρκεια του 1996, έπαψαν να εκτελούνται οι θανατικές ποινές, που απαγγέλθηκαν στο μεταξύ από ρωσικά δικαστήρια. Μάλιστα, στη διάρκεια του 1999, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας κήρυξε τη θανατική ποινή εκτός νόμου, με την ουσιώδη διαφορά, όμως, ότι οι σχετικές διατάξεις του ρωσικού Ποινικού Κώδικα ουδέποτε καταργήθηκαν. Επίσης, ο Πρόεδρος Πούτιν, με επανειλημμένες δηλώσεις του, έχει ταχθεί εναντίον της επαναφοράς της εσχάτης των ποινών στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ