Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Αντιδράσεων συνέχεια...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δύο εβδομάδες μετά την ανακήρυξη του νέου εχθρού, του «άξονα του κακού», από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στο Ιράν, το Ιράκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ο χορός των αντιδράσεων που έχει ξεκινήσει αρχικά από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και συνεχίστηκε από το Γάλλο ΥΠΕΞ Ιμπέρ Βεντρίν, το Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τη σκυτάλη πήρε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, που, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Φιγκαρό», έκανε λόγο για «ετικέτες» και «κατάλοιπα» του Ψυχρού Πολέμου.

«Το Αφγανιστάν δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πάντα ως προηγούμενο», τόνισε ο Ιβανόφ, που βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα για συναντήσεις με το Γάλλο ομόλογό του και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν εναντίον του Ιράκ, αυτό θα αποτελέσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αποκατάσταση του διαλόγου με τον ΟΗΕ ώστε «να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». «Κάθε δράση κατά των τρομοκρατών πρέπει να βασίζεται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Το να δράσει κανείς μονομερώς, αποδυναμώνει εντελώς την κοινή προσπάθεια», καταλήγει στη συνέντευξή του.

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και τις επικριτικές φωνές που είχαν κάνει λόγο για υποκριτική στάση της Ρωσίας στο ζήτημα της τρομοκρατίας από τη στιγμή που είναι ανοιχτό το θέμα της Τσετσενίας. «Ποτέ δεν απαιτήσαμε να μας δοθεί λευκή κάρτα για την Τσετσενία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή και στο Αφγανιστάν δρούσαν οι ίδιοι τρομοκράτες, καλώντας τους συμμάχους να κατανοήσουν τον παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, υπογράμμισε ότι δε θα είναι μόνιμη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο κλονισμού των αμερικανορωσικών σχέσεων, αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβαθμίσουν το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στα αμερικανικά σχέδια, με διαφοροποιήσεις όμως... Χτες λοιπόν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιθυμία των ΗΠΑ να απαλλαγούν από τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για στρατιωτική δράση. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης, ο Στρο τόνισε με σημασία: «... Η θέση μας είναι ανάλογη με τη θέση που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή δεν αποκλείουμε επιλογές, αλλά προς το παρόν αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι σειρήνες ήχησαν δοκιμαστικά χτες σε αρκετές περιοχές της Βαγδάτης, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ, όπως ανέφερε το ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ