Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ολα στο μικροσκόπιο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία νέα έρευνα ξεκίνησε χτες στο αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας απέτυχαν να αποκαλύψουν εγκαίρως τον κίνδυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και οι βουλευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν ούτε μία πέτρα χωρίς να τη σηκώσουν, αναζητώντας απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα και επιδιώκοντας την απόδοση ευθυνών. Οι επιτροπές αντικατασκοπίας της Βουλής και της Γερουσίας κατέληξαν σε μια ασυνήθιστη απόφαση, συμφωνώντας να διενεργήσουν από κοινού έρευνα, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν δύο φορές αποκαλύψεις στοιχείων, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος. Η κυβέρνηση Μπους έχει δεσμευτεί ότι θα συνεργαστεί, παρέχοντας στους ερευνητές πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και σε πρόσωπα που θεωρείται ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες του ζητήματος.

Μέτρα για τους πυρηνικούς σταθμούς

Εντολή να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στους 103 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που υπάρχουν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έδωσε, εξάλλου, η κυβέρνηση καθώς υπάρχουν πληροφορίες για σχεδιασμό νέας επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ. Οι νέες επιθέσεις που αναμένουν ΣΥΝΕΧΩΣ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", θα έρθουν μετά από εντολή του ...30χρονου Παλαιστίνιου Αμπού Ζουμπέιντα, που αναδείχτηκε σε υπεύθυνο των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα, στη θέση του Μοχάμεντ Ατέφ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει σκοτωθεί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Οσον αφορά στην απόφαση για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις; Να ελέγχονται εξονυχιστικά όσοι εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές, να εκπαιδευτούν καλύτερα οι φύλακες και να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα οχήματα που προσεγγίζουν σε δρόμους που οδηγούν στα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας έχει ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις σε ακτίνα 19 χιλιομέτρων από τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια

Συλλήψεις σε Υεμένη

Το FBI ανακοίνωσε στο μεταξύ, ότι ενημερώθηκε πως κρατούνται ήδη στην Υεμένη πέντε από τα 17 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις «στις ΗΠΑ ή εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη ή στην ευρύτερη περιοχή». Αξιωματούχοι της υπηρεσίας δήλωσαν ότι οι πέντε ύποπτοι είχαν προφυλακιστεί πριν από την έκδοση της προειδοποίησης από την ομοσπονδιακή αστυνομία, για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, οπότε τα ονόματά τους αφαιρέθηκαν από τη λίστα των υπόπτων.

Τέλος, η οργάνωση Human Rights Watch, σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς σύμφωνα με την οργάνωση, καθεστώτα που είναι υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξοπλίζονται από τον αμερικανικό στρατό στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ