Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Συμπαράσταση από Ελληνες βουλευτές

Επίσκεψη αντιπροσωπείας στα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα

Τέσσερις Ελληνες βουλευτές (από τους ογδόντα που είχαν υπογράψει για τη μη έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη) και συγκεκριμένα: ο Αγγελος Τζέκης του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Κρητικός και ο Στέλιος Παπαθεμελής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΝ, πρόκειται να επισκεφτούν το επόμενο διάστημα τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές της Χάγης.

Για το σκοπό αυτό οι Α. Τζέκης, Π. Κρητικός και Π. Λαφαζάνης, πήγαν χτες στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στην Αθήνα και κατέθεσαν σχετική αίτηση, ενώ απευθύνθηκαν με επιστολή και στον ίδιο τον Σλ. Μιλόσεβιτς, που σύμφωνα με τους κανονισμούς πρέπει να εκφράσει προς την αρμόδια Διεύθυνση παράκληση να τους επιτραπεί η επίσκεψη. Οι βουλευτές εκτιμούν ότι θα έχουν σύντομα μια θετική απάντηση.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί έκφραση της συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τον Σ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος απήχθη από τη χώρα του και "δικάζεται" από το ΝΑΤΟικό όργανο (που αυτοαποκαλείται "Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία") επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια του ΝΑΤΟ για διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και δημιουργία ελεγχόμενων ΝΑΤΟικών προτεκτοράτων», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης σχετικά μ' αυτή την πρωτοβουλία. «Στόχος του ΝΑΤΟ - πρόσθεσε - είναι η απόκρυψη των εγκλημάτων του (όπως πρόσθετα αποδείχτηκε και με την υπόθεση του απεμπλουτισμένου ουρανίου), η δαιμονοποίηση και η ενοχοποίηση όσων αντιτάσσονται στα σχέδιά του και ο εκφοβισμός λαών και κυβερνήσεων καθώς και όποιου αμφισβητεί τη "νέα τάξη" και την καταλήστευση εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του μόχθου και του πλούτου των λαών και χωρών. Αίτημα του ελληνικού λαού είναι η άμεση απελευθέρωση του Σ. Μιλόσεβιτς».

Ο Π. Κρητικός είπε ότι δεν παρέχονται οι εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο όργανο «δικαστήριο σκοπιμότητας» και είπε ότι έχουμε μια επιλεκτική κατηγορία εναντίων του Μιλόσεβιτς, την ίδια στιγμή που για αντίστοιχες κατηγορίες άλλοι δε διώκονται.

Ο Π. Λαφαζάνης, πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση έχει «βαθιά πολιτικά και ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά και αφορά γενικότερα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Δήλωσε ότι για την τραγωδία των Βαλκανίων είναι πολλοί οι υπεύθυνοι, αλλά «κάποιοι ανακηρύσσονται από τη Διεθνή Κοινότητα ως αθώες περιστερές και κάποιοι άλλοι ως ένοχοι και δικάζονται μ' αυτό τον τρόπο», προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της «αμερικανοκρατούμενης νέας τάξης πραγμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ