Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Με διαδηλώσεις υποδέχτηκαν τον Μπλερ

ΡΩΜΗ.--

Εκατό χιλιάδες Ιταλοί, από όλο το κοινωνικό φάσμα, υποδέχτηκαν χτες το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, που μετέβη στην ιταλική πρωτεύουσα προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσον αφορά στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών, εργασίας και ενέργειας...

Εργάτες, καθηγητές, σπουδαστές, φιλειρηνιστές, πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης, διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Ρώμης διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες από την ιταλική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο χώρο της παιδείας. Το τεράστιο ποτάμι των διαδηλωτών, απαίτησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, την υπεράσπιση του 18ου άρθρου του ιταλικού Συντάγματος που αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, την υπεράσπιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και των Κοινωνικών Παροχών, την υπεράσπιση του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι, την υπεράσπιση του δικαιώματος των αγώνων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, για τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια, για τη διεκδίκηση της κατοχύρωσης της αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής των αποδοχών εργαζομένων βάσει του τρέχοντος πληθωρισμού. Για μισθούς και συντάξεις δίκαιους και όχι πείνας. Για την υπεράσπιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο για τους Ιταλούς πολίτες όσο και για τους οικονομικούς μετανάστες.

Ολα αυτά τα αιτήματα και κυρίως η αποφασιστικότητα των Ιταλών να αγωνιστούν για την υπεράσπισή των δικαιωμάτων τους, πρέπει, θέλοντας και μη, να ακούστηκαν από τους ηγέτες της Ιταλίας και της Βρετανίας, τον Τόνι Μπλερ και το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συναντήθηκαν στη βίλα Μαντάμα, έξω από τη Ρώμη.

Μετά τη συνάντηση αναμενόταν οι δύο πρωθυπουργοί να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, αλλά και της ενεργειακής αγοράς, προκειμένου να προκαλέσουν ένα «ηλεκτροσόκ» και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ούτως ώστε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως τόνισε εξάλλου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Μπλερ δήλωσε σαφέστατα ότι αυτή η διμερής συνάντησή του με τον Μπερλουσκόνι θα συμβάλει στην προετοιμασία ενός σημαντικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενόψει της συνόδου της Βαρκελώνης στις 15 και 16 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ