ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Νέα σιωπηρή παράταση για το ξεπούλημα

Σε ένα επιχειρηματικό παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και επίδοξων αγοραστών, εξελίσσονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Η καθυστέρηση στην καταβολή των εγγυητικών επιστολών από την πλευρά του μοναδικού υποψήφιου αγοραστή, της κοινοπραξίας ΙΑS, με κύριο μέτοχο τον Π. Βαρδινογιάννη, για πολλούς θεωρείται εκβιασμός της κοινοπραξίας, προκειμένου η κυβέρνηση να αναγκαστεί σε ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις.

Μέχρι αργά χτες βράδυ, όπως ανέφεραν πηγές από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών, η ΙΑS δεν είχε καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές των 102 εκατ. ευρώ, ποσό που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές για την εξαγορά του 51% των μετοχών του ομίλου εταιριών της ΟΑ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση έδωσε νέα σιωπηρή παράταση - την τρίτη κατά σειρά - στις διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΟΑ και αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας.

Πάντως, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΙΑS, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για το μέλλον της ΟΑ. Το σχέδιο αυτό, όπως το παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, προβλέπει τον κατακερματισμό της εταιρίας, τη συρρίκνωση του πτητικού της έργου, τη δραστική μείωση του προσωπικού και των αποδοχών, καθώς και την αλλαγή - επί το χειρότερο - των εργασιακών σχέσεων. Ολα αυτά θα έχουν γίνει μέχρι το καλοκαίρι και όπως ομολογεί κυνικά ο Χρ. Βερελής, οι ρυθμίσεις αυτές «θα δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους, είτε αυτοί είναι οι σημερινοί υποψήφιοι είτε κάποιοι άλλοι που θα εμφανιστούν στο μέλλον, να ελπίζουν σε συστηματικές κερδοφορίες για τα επόμενα χρόνια».

Οι τεχνικοί της ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), με κεντρικό αίτημα να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τρίτη τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας (3 - 6 π.μ., 8 - 11 π.μ. και 7 - 10 μ.μ.), ενώ έχουν προγραμματίσει και γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ζητά την υποδούλωση όλων στο «όραμά» του

Επίθεση απέναντι σε όλους όσοι «διαταράσσουν», συνειδητά ή μη, τη νεοφιλελεύθερη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, εξαπέλυσε χθες από το βήμα της αίθουσας, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Περιφερειών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Σημίτης. Με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και με πάντα σταθερό το στόχο της «κατοχύρωσης της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη», ο Κ. Σημίτης στηλίτευσε όσους αντιδρούν σε κυβερνητικές επιλογές, ενώ μετέθεσε όλες τις ευθύνες για την αδιαφάνεια στο Δημόσιο στους υπαλλήλους και για τη μιζέρια των δήμων στην απροθυμία τους να επιβάλουν τοπικούς φόρους.

Τα «πυρά» του πρωθυπουργού εισέπραξαν:

  • Οι δήμοι, οι οποίοι - όπως είπε - διστάζουν να επιβάλουν τοπική φορολογία, για να μη δυσαρεστήσουν τον τοπικό πληθυσμό. Ξεχνά, φαίνεται, ο υπουργός πως ο ρόλος των δήμων δεν είναι να λειτουργούν ως εισπρακτικοί μηχανισμοί, φορολογώντας τους δημότες ακόμα και για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός τους. Βούληση, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, με τη μεταφορά τους στους δήμους, οι οποίοι για να τις ασκήσουν θα πρέπει να φορολογήσουν τους δημότες.
  • Οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι - όπως είπε - «πρέπει να αξιολογούνται. Δε νοείται σύγχρονη πολιτεία χωρίς αξιολόγηση». Προσπέρασε, όμως, ο πρωθυπουργός τα ουσιαστικά προβλήματα και την υποβάθμιση των τεχνολογικών ιδρυμάτων που δημιουργεί η πολιτική του.
  • Οι Πολεοδομίες των δήμων και των νομαρχιών, στις οποίες - όπως είπε - δρουν συγκεκριμένα συμφέροντα, «με τα οποία θα αναμετρηθούμε». Ξεχνά ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική του, της άκρατης γραφειοκρατίας και της έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, αλλά και επιβολής ποινών, με λίγα λόγια το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, φέρει την πρώτη ευθύνη.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι, τις αντιδράσεις των οποίων για το «πόθεν έσχες» χαρακτήρισε ακατανόητες. «Σε μια υπεύθυνη πολιτεία - είπε - όλοι πρέπει να αξιολογούνται». Εκτός, βέβαια, από την κυβέρνηση...

Κατά τα άλλα, χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε το μοντέλο - στόχο εκσυγχρονισμού του κράτους, που συμπυκνώνεται στη διοχέτευση της κυβερνητικής πολιτικής στα παρακάτω επίπεδα διοίκησης (δήμους και νομαρχίας), με ενδιάμεσο κρίκο ελέγχου εφαρμογής αυτής της πολιτικής, τους διορισμένους από την κυβέρνηση γενικούς γραμματείς Περιφερειών. Σ' αυτό ακριβώς, στον έλεγχο της πιστής εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, τους κάλεσε και χθες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, κάλεσε τους δήμους να προχωρήσουν σε διαδημοτικές συνεργασίες για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, αναγνώρισε την αδυναμία των δήμων να συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες για την ένταξη ενός έργου στο ΚΠΣ και τους προέτρεψε να συνεργαστούν με ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, ενώ, παράλληλα, και ενόψει εκλογών είπε ότι οι δήμοι και οι νομαρχίες θα ενισχυθούν με προσλήψεις.

Αστυνομικός «τσαμπουκάς»

Συνελήφθη διότι ήθελε να γνωρίζει ποιοι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στο κατάστημα στο οποίο εργάζεται!

Πρόκειται για τον Ν. Μπαλτούκα, υπεύθυνο καφενείου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Το... έγκλημά του ήταν ότι κατέγραψε τους αριθμούς που φέρουν στις επωμίδες τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι έκαναν τυπικό αστυνομικό έλεγχο στο κατάστημα, το βράδυ της Τετάρτης 13 Φλεβάρη.

Η πράξη του αυτή, προκάλεσε την «οργή» των οργάνων της τάξης. Ετσι τον συνέλαβαν δηλώνοντάς του πως «ενήργησε παράνομα» και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας. Το ότι οι οι αριθμοί στις επωμίδες βρίσκονται εκεί ακριβώς για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης με ποιον ακριβώς αστυνομικό έχει να κάνει, ήταν ψιλά γράμματα για τα συγκεκριμένα όργανα. Βέβαια, στη διάρκεια της μεταφοράς του στο Τμήμα η κατηγορία μετατράπηκε σε... απλή εξακρίβωση στοιχείων. Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος, μετά από τρίωρη κράτηση που θεωρήθηκε αρκετή για να επιδειχτεί η ισχύς των οργάνων σε βάρος του πολίτη, αφού υπήρξε και η παρέμβαση δικηγόρων και δημοσιογράφων.

Αλλο ένα δείγμα του νέου ύφους και ήθους της Αστυνομίας, στην εποχή της ολοένα και αυξανόμενης αστυνομοκρατίας και καταστολής που επιβάλει η κυβέρνηση.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Αντιδρούν στον περιορισμό δικαιωμάτων τους

Αντιδρούν οι δικαστές σε οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού του δικαιώματός τους να προσφεύγουν στην Ολομέλεια των ανωτάτων δικαστηρίων, κατά των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, σε περιπτώσεις δυσμενούς υπηρεσιακής κρίσης για τον δικαστικό λειτουργό.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να μην περιορίσουν τις εγγυήσεις της δικαστικής ανεξαρτησίας. Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕ αναφέρει ότι ο περιορισμός αυτός αποτελεί πλήγμα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, της οποίας όχι μόνο δεν πρέπει να περιοριστούν οι υφιστάμενες εγγυήσεις, αλλά και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ώστε, σήμερα που διαχέεται ευρέως στην κοινωνία και τον Τύπο η φημολογία για φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, να μπορεί η Δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο που είναι ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ