Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ζητά την υποδούλωση όλων στο «όραμά» του

Επίθεση απέναντι σε όλους όσοι «διαταράσσουν», συνειδητά ή μη, τη νεοφιλελεύθερη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, εξαπέλυσε χθες από το βήμα της αίθουσας, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Περιφερειών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Σημίτης. Με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και με πάντα σταθερό το στόχο της «κατοχύρωσης της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη», ο Κ. Σημίτης στηλίτευσε όσους αντιδρούν σε κυβερνητικές επιλογές, ενώ μετέθεσε όλες τις ευθύνες για την αδιαφάνεια στο Δημόσιο στους υπαλλήλους και για τη μιζέρια των δήμων στην απροθυμία τους να επιβάλουν τοπικούς φόρους.

Τα «πυρά» του πρωθυπουργού εισέπραξαν:

  • Οι δήμοι, οι οποίοι - όπως είπε - διστάζουν να επιβάλουν τοπική φορολογία, για να μη δυσαρεστήσουν τον τοπικό πληθυσμό. Ξεχνά, φαίνεται, ο υπουργός πως ο ρόλος των δήμων δεν είναι να λειτουργούν ως εισπρακτικοί μηχανισμοί, φορολογώντας τους δημότες ακόμα και για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός τους. Βούληση, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, με τη μεταφορά τους στους δήμους, οι οποίοι για να τις ασκήσουν θα πρέπει να φορολογήσουν τους δημότες.
  • Οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι - όπως είπε - «πρέπει να αξιολογούνται. Δε νοείται σύγχρονη πολιτεία χωρίς αξιολόγηση». Προσπέρασε, όμως, ο πρωθυπουργός τα ουσιαστικά προβλήματα και την υποβάθμιση των τεχνολογικών ιδρυμάτων που δημιουργεί η πολιτική του.
  • Οι Πολεοδομίες των δήμων και των νομαρχιών, στις οποίες - όπως είπε - δρουν συγκεκριμένα συμφέροντα, «με τα οποία θα αναμετρηθούμε». Ξεχνά ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική του, της άκρατης γραφειοκρατίας και της έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, αλλά και επιβολής ποινών, με λίγα λόγια το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, φέρει την πρώτη ευθύνη.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι, τις αντιδράσεις των οποίων για το «πόθεν έσχες» χαρακτήρισε ακατανόητες. «Σε μια υπεύθυνη πολιτεία - είπε - όλοι πρέπει να αξιολογούνται». Εκτός, βέβαια, από την κυβέρνηση...

Κατά τα άλλα, χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε το μοντέλο - στόχο εκσυγχρονισμού του κράτους, που συμπυκνώνεται στη διοχέτευση της κυβερνητικής πολιτικής στα παρακάτω επίπεδα διοίκησης (δήμους και νομαρχίας), με ενδιάμεσο κρίκο ελέγχου εφαρμογής αυτής της πολιτικής, τους διορισμένους από την κυβέρνηση γενικούς γραμματείς Περιφερειών. Σ' αυτό ακριβώς, στον έλεγχο της πιστής εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, τους κάλεσε και χθες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, κάλεσε τους δήμους να προχωρήσουν σε διαδημοτικές συνεργασίες για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, αναγνώρισε την αδυναμία των δήμων να συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες για την ένταξη ενός έργου στο ΚΠΣ και τους προέτρεψε να συνεργαστούν με ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, ενώ, παράλληλα, και ενόψει εκλογών είπε ότι οι δήμοι και οι νομαρχίες θα ενισχυθούν με προσλήψεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μοναδική» λύση ο ...διάλογος (2000-03-08 00:00:00.0)
Επιχείρηση συγκάλυψης της παραγωγικής υποβάθμισης (1999-05-05 00:00:00.0)
"Παγωμάρα", αναζήτηση ευθυνών, "τρικ" και αντιλαϊκή εμμονή (1998-10-20 00:00:00.0)
Μείζον πρόβλημα (1998-09-04 00:00:00.0)
Ανοιχτές οι "πληγές" (1998-01-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ