ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Ομόφωνη απόφαση υπέρ του «Ριζοσπάστη»

Ομόφωνη απόφαση υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στους χώρους του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων, το οποίο στην τελευταία συνεδρίασή του καταδίκασε την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου να απαγορεύσει την περασμένη Κυριακή 10.2.2002 την είσοδο στο Νοσοκομείο σε μέλη του ΚΚΕ που πραγματοποιούσαν πολιτική εξόρμηση για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη».

Το σωματείο των εργαζομένων έκανε παρέμβαση στο διοικητή του Νοσοκομείου Νίκο Ντάνο, διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη απαγόρευση διακίνησης ιδεών και ζήτησε την ανάκλησή της. Μετά την παρέμβαση αυτή, αλλά και την παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ του Νοσοκομείου, ο Ν. Ντάνος δέχτηκε τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» στο Νοσοκομείο.

Θυμίζουμε επίσης ότι την ίδια μέρα σε εξόρμηση στο «Λαϊκό» υπήρξε η ίδια απαγόρευση απ' τους σεκιουριτάδες, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία που πήρε τα στοιχεία ενός συντρόφου για τα ενεργήσει - αν θέλει - περαιτέρω η διοίκηση.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσισαν τη δικαστική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ

Στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η σύλληψη και παράδοση υπόπτων στους Αμερικανούς θα είναι «νόμιμη» μετά τη συμφωνία δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ
Στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η σύλληψη και παράδοση υπόπτων στους Αμερικανούς θα είναι «νόμιμη» μετά τη συμφωνία δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ
Η «σταυροφορία» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας αποδίδει καρπούς και το ντόμινο των επιπτώσεων συμπαρασύρει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες σπεύδουν να προσαρμοστούν στα κελεύσματα των υπερατλαντικών συμμάχων. Μετά την ψήφιση του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, οι Ευρωπαίοι εταίροι τελείωσαν και με το θέμα της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και τις Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, χτες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου αποφασίστηκε η συνεργασία των δικαστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτές των ΗΠΑ.

Ηταν ένα θέμα όπου πίεζαν έντονα οι ΗΠΑ τους «15» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της δικαστικής συνεργασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ροή των πληροφοριών, έκδοση υπόπτων, «πάγωμα λογαριασμών» κλπ. προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι ακόμη πιο έντονες πιέσεις των Αμερικανών για ηλεκτρονικό φακέλωμα, ηλεκτρονική παρακολούθηση πολιτών, ενώ με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα «σφίξουν τα λουριά» στη χώρα μας και θα τεθούν τεράστια ζητήματα ασφαλείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αν και παραδέχτηκαν τις δυσκολίες που έχει αυτή η συνεργασία με τις ΗΠΑ, εξαιτίας των αμερικανικών δικαστικών... ιδιαιτεροτήτων, όπως η ποινή του θανάτου, οι έκτακτες διαδικασίες εκδίκασης (patriot Act) κλπ., ωστόσο συμφώνησαν στη δικαστική συνδρομή, αν και πλήττονται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Την πλήρη εναρμόνιση δήλωσε και η χώρας μας στις επιταγές των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, αρκέστηκε σε κοινότοπες και κενολόγους διατυπώσεις, όπως για την ανάγκη του σεβασμού όχι μόνο του «κοινοτικού κεκτημένου» αλλά και του «ιστορικού κεκτημένου» της Ενωσης. Ο Ελληνας υπουργός μίλησε επίσης για κοινές θεμελιώδεις αξίες και κοινά συμφέροντα των Ευρωπαίων, ενώ για τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρχές της αμοιβαιότητας και της ισότητας.

Στο μεταξύ χτες άλλη μια χώρα, η Γερμανία, προστέθηκε στις ήδη έξι (Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Βρετανία και Λουξεμβούργο), οι οποίες συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα χρόνο νωρίτερα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αρχές του 2003 αντί την 1/1/2004!

«ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»
Λεονταρισμοί και άλλες... «κορόνες»

Η κυβέρνηση, την ώρα που «αναζητά» συμβιβασμό με τον Γλύξμπουργκ, επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρουσιάσει την αποζημίωση που τελικά θα δώσει για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, σαν «επιτυχία» και αποτέλεσμα «σκληρής» διαπραγμάτευσης...

Αυτό φανερώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τη φραστική αντιπαράθεση, που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ε. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια του προχτεσινού Υπουργικού Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το θέμα, ενόψει της αναμενόμενης σε περίπου δύο μήνες απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αν και ο Χρ. Πρωτόπαππας επιδίωξε, με τις χτεσινές δηλώσεις του να εμφανίσει την κυβέρνηση... ανυποχώρητη, δηλώνοντας ότι «δε γίνεται καμία διαπραγμάτευση με τον τέως βασιλιά και ούτε πρόκειται να γίνει», απέφυγε εν τούτοις να επαναλάβει παλιότερες «σκληρές δεσμεύσεις» της κυβέρνησης, ότι «δεν πρόκειται να πληρώσει δραχμή»...

Για τη διάσταση των απόψεων που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ε. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια του Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να την αποδώσει σε... «παρεξήγηση». Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η αποστροφή του πρωθυπουργού σε «πολιτικά λάθη», που έγιναν στο παρελθόν (υπονοώντας τους χειρισμούς που έλαβαν χώρα κατά το 1994 - 1995) αφορούσε την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ... Την άποψη αυτή δε φαίνεται να είχε ο Ε. Βενιζέλος, που εξέλαβε την πρωθυπουργική τοποθέτηση ως βολή κατά της «επιστημονικής του επάρκειας» και πήρε θορυβωδώς το λόγο για να δηλώσει ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν εκείνη την περίοδο είχαν την πλήρη έγκριση της κυβέρνησης. Για την αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού και την οξύτητά της, ο Χρ. Πρωτόπαππας περιορίστηκε χτες να σχολιάσει ότι «σε κάθε συζήτηση υπάρχουν απόψεις, οι οποίες εκφράζονται με επιχειρήματα και με τρόπο που ο καθένας θεωρεί ότι τις υπερασπίζεται το καλύτερο δυνατό»...

Παράλληλα, ο Χρ. Πρωτόπαππας ανέφερε ότι η «πολιτική γραμμή της κυβέρνησης είναι σαφής». Μιλάμε, είπε «για απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις (του τέως). Θα το αποδείξουμε, με τα επιχειρήματά μας, και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου... Η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα του λαού. Δεν υποχωρούμε», κετέληξε με έμφαση, αφού προηγουμένως, όμως, είχε φροντίσει να δηλώσει το σεβασμό της κυβέρνησης στις αποφάσεις του δικαστηρίου, που όλα δείχνουν ότι θα στοιχίσουν μερικά δισ. στον ελληνικό λαό...

ΒΟΥΛΗ
Ανούσια δικομματική αντιπαράθεση

Σε μία άνευ ουσίας δικομματική αντιπαράθεση εξελίχθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Π. Παυλόπουλου προς τον πρωθυπουργό για «τη διαφθορά και την αδιαφάνεια της δημόσιας διοίκησης».

Από τη μία ο πρωθυπουργός εμφάνισε μία μαγική εικόνα του κρατικού μηχανισμού ο οποίος έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, αξιοποίησε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ως μέγα προσόν του κρατικού μηχανισμού ο Κ. Σημίτης ανέφερε και την πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων «σε ρυθμούς ταχύτερους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ». Σε πείσμα της πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι ο κρατικός του μηχανισμός «εξασφάλισε πολύ περισσότερους πόρους για το κράτος πρόνοιας και εφάρμοσε πολιτικές που δεν είχαν εφαρμοστεί άλλοτε στην Ελλάδα».

Για να αντιπαραθέσει το δικό του μηχανισμό με αυτόν της ΝΔ θυμήθηκε τον στρατηγό Γρυλλάκη, ο οποίος παρακολουθούσε «τα τηλέφωνα ανύποπτων πολιτών».

Από την άλλη ο Π. Παυλόπουλος θυμήθηκε τον Τόμπρα και τον Κεραμά που δρούσαν επί ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση των νοσοκομείων, των φυλακών και την αναρχία στον τομέα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Περιοδεία στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, τη Δευτέρα, 18 του Φλεβάρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει: Στις 10 π.μ. συνάντηση με τη διοίκηση του Ναυστάθμου. Στις 10.30 π.μ. συνάντηση με τις διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων στο Ναύσταθμο και στις 11.30 π.μ. περιοδεία στα συνεργεία του Ναυστάθμου και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση - συζήτηση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ

Η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα: «Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων στα δικαιώματα της εργατικής τάξης», τη Δευτέρα 18 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγ. Φιλοθέης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ