Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσισαν τη δικαστική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ

Στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η σύλληψη και παράδοση υπόπτων στους Αμερικανούς θα είναι «νόμιμη» μετά τη συμφωνία δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ
Στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η σύλληψη και παράδοση υπόπτων στους Αμερικανούς θα είναι «νόμιμη» μετά τη συμφωνία δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ
Η «σταυροφορία» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας αποδίδει καρπούς και το ντόμινο των επιπτώσεων συμπαρασύρει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες σπεύδουν να προσαρμοστούν στα κελεύσματα των υπερατλαντικών συμμάχων. Μετά την ψήφιση του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, οι Ευρωπαίοι εταίροι τελείωσαν και με το θέμα της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και τις Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, χτες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου αποφασίστηκε η συνεργασία των δικαστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτές των ΗΠΑ.

Ηταν ένα θέμα όπου πίεζαν έντονα οι ΗΠΑ τους «15» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της δικαστικής συνεργασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ροή των πληροφοριών, έκδοση υπόπτων, «πάγωμα λογαριασμών» κλπ. προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι ακόμη πιο έντονες πιέσεις των Αμερικανών για ηλεκτρονικό φακέλωμα, ηλεκτρονική παρακολούθηση πολιτών, ενώ με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα «σφίξουν τα λουριά» στη χώρα μας και θα τεθούν τεράστια ζητήματα ασφαλείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αν και παραδέχτηκαν τις δυσκολίες που έχει αυτή η συνεργασία με τις ΗΠΑ, εξαιτίας των αμερικανικών δικαστικών... ιδιαιτεροτήτων, όπως η ποινή του θανάτου, οι έκτακτες διαδικασίες εκδίκασης (patriot Act) κλπ., ωστόσο συμφώνησαν στη δικαστική συνδρομή, αν και πλήττονται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Την πλήρη εναρμόνιση δήλωσε και η χώρας μας στις επιταγές των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, αρκέστηκε σε κοινότοπες και κενολόγους διατυπώσεις, όπως για την ανάγκη του σεβασμού όχι μόνο του «κοινοτικού κεκτημένου» αλλά και του «ιστορικού κεκτημένου» της Ενωσης. Ο Ελληνας υπουργός μίλησε επίσης για κοινές θεμελιώδεις αξίες και κοινά συμφέροντα των Ευρωπαίων, ενώ για τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρχές της αμοιβαιότητας και της ισότητας.

Στο μεταξύ χτες άλλη μια χώρα, η Γερμανία, προστέθηκε στις ήδη έξι (Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Βρετανία και Λουξεμβούργο), οι οποίες συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα χρόνο νωρίτερα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αρχές του 2003 αντί την 1/1/2004!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ