Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με όχημα τη «διαφθορά»

Ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιεί τον πόλεμο κατά της διαφθοράς για να διευκολύνει την επιβολή πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και εξυπηρετήσει τους κομματικούς στόχους

Φραστικό πόλεμο κατά της διαφθοράς εξαπέλυσε ο Κ. Καραμανλής αποσκοπώντας αφενός να δείξει ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι «υπεράνω διαφθοράς» και από την άλλη να καλλιεργήσει το έδαφος για αντιδραστικές τομές κυρίως στο κράτος, που είναι «το πιο σοβαρό πρόβλημα στον τόπο».

Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το κλίμα των ημερών, αλλά και επειδή ακριβώς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί πουθενά από την κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της χθεσινής ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, στη διαφθορά και τον τζόγο, χρεώνοντας την ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση στον Κ. Σημίτη. Ταυτόχρονα περίσσεψε η υποκρισία, αφού η αιτία του κακού (της διαφθοράς), η εφαρμοζόμενη πολιτική έμεινε επί της ουσίας στο απυρόβλητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μείζον ζήτημα του ασυμβίβαστου για τα ΜΜΕ ο Κ. Καραμανλής το προσπέρασε με το ρητορικό ερώτημα «οι χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ οδηγούν στην εξάλειψη ή μήπως στη θεσμική κατοχύρωση της διαπλοκής;», χωρίς καν να αναφέρει την (παλαιότερη;) πρότασή του για ονομαστικοποίηση των μετοχών.

Ταύτισε τη διαφθορά με το κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση της διαφθοράς ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και τις πιο γραφειοκρατικές και διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες, ακριβώς για να υποβοηθήσει και πιέσει την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τις νεοφιλελεύθερες «τομές» που εξήγγειλε πρόσφατα στη δημόσια διοίκηση, αλλά και για να υπογραμμίσει την ανάγκη για «επανίδρυση του κράτους». Ταυτόχρονα όμως φάνηκε «γενναιόδωρος» με τη διαφθορά, αφού της έδωσε προθεσμία μέχρι τις επόμενες εκλογές... «Η διαφθορά και η ασυδοσία, η μιζέρια και η αλαζονεία, έχουν ημερομηνία λήξης και είναι οι επόμενες εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε «από δεξιά», επαναφέροντας το γνωστό επιχείρημα της «ακυβερνησίας» και της ατολμίας στη γρήγορη εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. «Από τις εκλογές έως σήμερα η κυβέρνηση δεν πήρε καμία απόφαση, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, δεν αποτόλμησε καμία ρήξη. Σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει να επιδείξει παρά μόνο καθυστερήσεις, παλινωδίες και περιστροφές. Επαυσε να κυβερνά, δεν μπορεί άλλο», υποστήριξε, αναπαράγοντας ουσιαστικά την κριτική του ΣΕΒ και του... Θ. Πάγκαλου. Οσο για την κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του, αυτή θα κινηθεί στη σταθερή θέση της συναίνεσης «γιατί η πολιτική μας μόνιμα χαρακτηρίζεται από ευθύνη, σύνεση και τόλμη».

Δεύτερο χαρακτηριστικό της χτεσινής ομιλίας του ήταν η προσπάθειά του να πείσει τα στελέχη του κόμματός του ότι είναι «η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη του τόπου» και μάλιστα ότι θα νικήσει στις επόμενες εκλογές ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ πάει με άλλο αρχηγό, εννοώντας προφανώς τον Γ. Παπανδρέου. «Η αλήθεια είναι ότι έγιναν καθεστώς και μάχονται για τη διαιώνισή του, έναντι οιουδήποτε κόστους και βεβαίως κάτω από οποιονδήποτε αρχηγό», ήταν η χαρακτηριστική φράση του. Ταυτόχρονα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ως πρόκριμα για τις βουλευτικές. «Τα αποτελέσματά τους εκπέμπουν, με αυθεντικό τρόπο, πολυσήμαντα πολιτικά μηνύματα», είπε.

Τέλος, για την αγροτική πολιτική, που υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένη η χθεσινή συνεδρίαση, ο Κ. Καραμανλής αφού δημαγώγησε με την περιγραφή των προβλημάτων και κοινότοπες διαπιστώσεις, δεν πρότεινε τίποτα διαφορετικό από την πολιτική της κυβέρνησης και παρέπεμψε για πιο εξειδικευμένα μέτρα στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού με επικεφαλής τον Γ. Σουφλιά! Δίνοντας όμως ένα γενικό περίγραμμα είπε ότι στόχος είναι «να καταστεί η γεωργία μας ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο».

Συνάντηση με ΣΕΒ

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τους υπεύθυνους επί των οικονομικών θεμάτων συντονιστές, είχε συνάντηση στα γραφεία του ΣΕΒ με τη διοίκηση του Συνδέσμου, στην οποία μετέφεραν τις θέσεις της ΝΔ, δηλαδή αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι βιομήχανοι! Συγκεκριμένα τα στελέχη της ΝΔ «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του κυβερνητικού έργου μετά τις εκλογές του 2000, καθώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει σχέδιο, πολιτικές και χρονοδιαγράμματα στόχων για την οικονομία». Επίσης εξέφρασαν την άποψη ότι «διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ενέχει κινδύνους παρεκτροπής από την προσπάθεια προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και επίτευξης της πραγματικής σύγκλισης»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα προνόμια στα καρτέλ (2006-09-26 00:00:00.0)
Καταδικασμένη στη συγκάλυψη της διαφθοράς (2006-09-20 00:00:00.0)
Κόμμα των «μη προνομιούχων»! (2004-02-11 00:00:00.0)
Βολικές διαπιστώσεις και δημαγωγία (2002-12-17 00:00:00.0)
Ανησυχία για την ...κυβερνητική «παραλυσία» (2001-06-28 00:00:00.0)
Οταν ο ΣΕΒ «παίζει»... (2001-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ