Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
«Να φύγουν τώρα, οι φονιάδες των λαών από τον τόπο μας»
  • Μαχητικό συλλαλητήριο χθες στο κέντρο των Χανίων
  • Επιστολή του Νομάρχη Χανίων στο Γ. Παπανδρέου

Από παλαιότερη κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας των Χανίων ενάντια στη λειτουργία της βάσης της Σούδας

Associated Press

Από παλαιότερη κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας των Χανίων ενάντια στη λειτουργία της βάσης της Σούδας
«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», βροντοφώναξαν εκατοντάδες Χανιώτες, χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, μετά και το τελευταίο κρούσμα τραμπούκικης συμπεριφοράς σε βάρος Χανιώτισσας από Αμερικανονατοϊκούς στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση της Σούδας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία της Αγοράς. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας των Χανίων. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν, ο σύλλογος εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών, η Επιτροπή Ειρήνης, η Επιτροπή κατά του Πολέμου, η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, το Συντονιστικό σωματείων και συνδικαλιστών Χανίων, η ΕΛΜΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης μετά από απόφαση του ΔΣ και η Πανσπουδαστική. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο χανιώτικος λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική υποτέλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο Φραγκιουδάκης Γιώργος, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο: «η παρουσία της βάσης μόνο κακό μπορεί να σημαίνει για τον τόπο μας. Χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Χρειάζεται μια πολιτική ειρήνης και φιλίας των λαών».

Για καθόλου μεμονωμένο περιστατικό έκανε λόγο ο Λεονής Γιάννης, μέλος του ΔΣ του ΤΕΙ και μέλος της Πανσπουδαστικής, δηλώνοντας πως «χρειάζεται να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση από τη νεολαία και συνολικά το χανιώτικο λαό, στις τραμπούκικες επιθέσεις Αμερικανονατοϊκών φονιάδων που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στον τόπο μας». Ακόμα απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους σπουδαστών για συντονισμό και ανάπτυξη αγώνων με σκοπό να φύγουν οι βάσεις των ιμπεριαλιστών από τον τόπο μας.

Επιστολή Νομάρχη προς τον υπουργό των Εξωτερικών

Για το ίδιο θέμα ο Νομάρχης Χανίων Γ. Κατσανεβάκης, έστειλε στον Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «πρόσφατα, στην περίπτωση των συλληφθέντων για κατασκοπία Αγγλων, δείξατε μια ευαισθησία - υπερβολική κατά το κοινό αίσθημα - ασχολούμενος και με την προοπτική ενδεχόμενης αποφυλάκισής τους.

Αυτή τη χρονική περίοδο, η κοινωνία των Χανίων τελεί εν αναβρασμό, λόγω του άνανδρου ξυλοδαρμού και ληστείας, που Αμερικανοί ναύτες - συμπεριφερόμενοι ως άξεστοι κτηνάνθρωποι - αναίτια πραγματοποίησαν εναντίον γυναίκας συμπολίτου μας.

Η ταλιμπανική συμπεριφορά και νοοτροπία των συγκεκριμένων ατόμων - όσο μεμονωμένη και αν μπορεί να χαρακτηριστεί - δημιουργεί σε όλους μας την ευθύνη και την υποχρέωση, πέραν της καταδίκης του γεγονότος, να δημιουργήσουμε και ευθύνες αποτροπής της επανάληψής της.

Κύριε Υπουργέ,

Στην ιδιότητά σας εμπεριέχεται και η εκπροσώπηση της τρωθείσης με το συγκεκριμένο γεγονός αξιοπρέπειας του χανιώτικου λαού. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που περιφερόμενοι αλήτες, made in USA προσβάλλουν βάναυσα τα χρηστά ήθη του τόπου μας.

Η παρέμβασή σας προς τον Αμερικανό πρέσβη πρέπει να είναι καταλυτική. Καιρός να συμμαζευτούν οι "ευγενείς προσωπικότητες" που ευτελίζουν το πάλαι ποτέ γόητρο της Αμερικής, εκποιούντες εν τέλει ό,τι απόμεινε από αυτό».

Η ΟΓΕ καταδικάζει

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σχετικά με την επίθεση των Αμερικανών στρατιωτών κατά της Α. Κάλλου στα Χανιά, τονίζει: «Οι κατ' εξακολούθηση επιθέσεις των Αμερικανών Γιάνκηδων της Σούδας αποτελούν τα "παράπλευρα" αποτελέσματα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης που επιτρέπει στους Αμερικανούς να οργώνουν τη χώρα μας, να στήνουν φονικές βάσεις τους, να αποθηκεύουν τα πυρηνικά τους και να συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι σε μια χώρα κατοχής, ληστεύοντας, δέρνοντας και ταπεινώνοντας Ελληνες πολίτες και γυναίκες ακόμη.

Οι Αμερικανοί παρέβηκαν το άρθρο 380 του ποινικού κώδικα αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει παραβεί το άγραφο άρθρο της ελληνικής αξιοπρέπειας και αυτό δεν το συγχωρεί ο ελληνικός λαός.

Η ΟΓΕ που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, καλεί τις γυναίκες να συσπειρωθούν στο φιλειρηνικό κίνημα των Χανίων προβάλλοντας το αίτημα να καθαρίσει η χώρα μας από τους Αμερικανονατοϊκούς ράμπο και τις βάσεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ