Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
Παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί

Δραστικότερα παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αμερικανικός παράγοντας συστήνει υπομονή και ψυχραιμία προς τη Λευκωσία, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η τουρκική πλευρά ενδέχεται να προβεί σε κινήσεις λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη.

Η λογική που αναπτύσσεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στηρίζεται στο ενδεχόμενο ενός πάρε-δώσε στη βάση κάποιων παραχωρήσεων της ΕΕ στην Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, εντείνει τις προσπάθειές της στο παρασκήνιο με επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστ θα περιοδεύσει σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει εμπλοκή διαφόρων πλευρών στις διεργασίες.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος ως γνωστό θα μεταβεί σε Αθήνα (26 Φεβρουαρίου) και Αγκυρα (28 Φεβρουαρίου) προγραμματίζει επίσης επισκέψεις σε Βρυξέλλες στις 3 Μάρτη, αλλά και στο Βερολίνο δυο μέρες αργότερα. Θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον στις 7 Μάρτη, για να αρχίσει αμέσως αξιολόγηση της περιοδείας του.

Στο μεταξύ, προχτές, κατά τη νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς οι δυο πλευρές αντάλλαξαν έγγραφα για το εδαφικό και τις περιουσίες. Τα έγγραφα, τα οποία είναι πολυσέλιδα, καταγράφουν τις εκατέρωθεν θέσεις των εμπλεκομένων στο κεφάλαιο αυτό, ενώ σήμερα θα αρχίσει η συζήτηση των απόψεων. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος ήταν και πάλι αδιάλλακτος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως δε θα καταθέσει χάρτη εκτός εάν του το ζητήσουν. Υπάρχουν, είπε συνεχίζοντας, πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί νέος συνεταιρισμός με βάση την κυριαρχία «των δύο λαών». Το σημαντικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, είναι να αποδεχτεί την πραγματικότητα ότι δεν είναι η κυβέρνηση του «τουρκοκυπριακού λαού».

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση ο Ντενκτάς συνέστησε στους Τουρκοκύπριους να έχουν υπομονή και προειδοποίησε να μην αναμένουν αύριο κιόλας ειρήνη στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και έχει τα επίμαχά του σημεία και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε μια νύχτα».

«Συγκλίσεις» περιμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Αλλαγή της πολιτικής τοποθέτησης και εκδήλωση πολιτικής βούλησης για να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός, αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Ραούφ Ντενκτάς στη δεύτερη φάση των απευθείας συνομιλιών το Μάρτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι δεν αρκεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να συζητεί όλα τα θέματα, θα πρέπει να υπάρξουν και συγκλίσεις.

Βάση για μια τέτοια σύγκλιση, πρόσθεσε, είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε επίσης ότι παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, και η προϊστορία κάνει τους πάντες να είναι συγκρατημένοι, θα πρέπει να δοθεί κάθε ώθηση στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορεί να αποδείξει όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και εμπράκτως, πως δεν είναι αυτή που θα ευθύνεται για την αποτυχία.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τεχνικό το θέμα της αλλαγής της διαδικασίας στη δεύτερη φάση του Μάρτη, προκειμένου να γίνεται καλύτερη και σε βάθος προετοιμασία πριν από κάθε απευθείας συνάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγοστεύει καθημερινά η αισιοδοξία για λύση (2003-02-05 00:00:00.0)
Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Ντενκτάς (2002-04-16 00:00:00.0)
«Φως» μέχρι τον Ιούνη (2002-03-05 00:00:00.0)
Αλλοθι για τυχόν αδιέξοδο αναζητούν οι Τουρκοκύπριοι (2002-02-13 00:00:00.0)
«Επιταχύνουν» τα Ηνωμένα Εθνη για οριστική λύση (2001-12-07 00:00:00.0)
Συμφώνησαν να συναντηθούν Κληρίδης και Ντενκτάς (2001-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ