Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
  • Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια
  • Τονίστηκε η ανάγκη της λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπογράμμισαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά από συνάντηση που είχαν.

Η συνάντηση, στα πλαίσια επίσκεψης του Δ. Χριστόφια στη χώρα μας, έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή και σε αυτήν συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής και από τη μεριά του ΚΚΕ ο Ο. Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Στις δηλώσεις του ο Δ. Χριστόφιας τόνισε:

«Με πολλή χαρά συναντηθήκαμε με τη συντρόφισσα Αλέκα για να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και γενικότερα την κατάσταση στην Κύπρο, την Ελλάδα και την περιοχή.

Οι ανησυχίες μας είναι κοινές για την πορεία του κυπριακού προβλήματος, είναι δύσκολη η κατάσταση, η αδιαλλαξία του Ντενκτάς συνεχίζει να είναι στο αποκορύφωμα. Οι τοποθετήσεις του είναι τοποθετήσεις που κονταροχτυπιούνται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής, χωρίς τις οποίες δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει.

Θα ασκήσουμε την επιρροή μας και την πίεσή μας προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και ευρύτερα ο διεθνής παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, να υπερασπιστούν βασικές αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών ως βάση πάνω στην οποία γίνεται η συζήτηση για το κυπριακό πρόβλημα».

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Αναμφισβήτητα ήταν σημαντική η ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, τον σύντροφο Δ. Χριστόφια.

Εμείς κατ' αρχήν παραμένουμε και επιμένουμε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που εμπεδώνεται η λύση του στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Επομένως το ζήτημα δεν μπορεί να μένει μόνο στην αδιαλλαξία του Ντενκτάς και στη στάση της Τουρκίας. Βεβαίως παίρνουμε υπόψη μας αυτήν την κατάσταση και εμείς αυτό ακριβώς υπογραμμίζουμε: Την ανάγκη όλες οι χώρες του κόσμου, και ιδιαίτερα αυτές που σήμερα είναι ηγετικές και παίζουν κυρίαρχο ρόλο παγκόσμια, να δώσουν λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Πιστεύουμε ότι αν ήθελαν, λύση μπορούσε να είχε επιτευχθεί προ πολλού. Οχι σαν μία παραχώρηση προς τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, όχι σαν παραχώρηση προς τον κυπριακό λαό, αλλά σαν μία ανάγκη οι αποφάσεις του ΟΗΕ, διαμορφωμένες μακροχρόνια και με ρεαλισμό, να γίνουν πραγματικότητα.

Εάν και σε αυτό το ζήτημα οι αποφάσεις του ΟΗΕ γίνουν ένα χαρτί χωρίς αξία, δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι για όλο τον κόσμο, γιατί πια δε θα υπάρχει καμία σταθερή, και σε συγκεκριμένα ζητήματα, αξία πάνω στην οποία θα μπορούν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, έτσι όπως διαμορφώνονται. Αντίθετα θα υπάρχει η σταθερή της αδικίας, της ανισότητας, του πολέμου και των επεμβάσεων.

Νομίζουμε ότι το Κυπριακό όπως και το Παλαιστινιακό είναι δύο προβλήματα πάρα πολλών χρόνων, στα οποία, τουλάχιστον αυτά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα άλλα, πρέπει να βρεθεί λύση, διαφορετικά θα έχουμε παροξυσμούς στην περιοχή και ακόμα πιο πέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ