Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΕΤΣΕΒΙΤ
Πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού από τα προβλήματα του Αιγαίου

Το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέστησε δυνατό σταδιακά το διάλογο, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα στο θετικό κλίμα, η έννοια του διαλόγου άρχισε σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτή, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν τον δέχονται», είπε ο Μπ. Ετσεβίτ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε πως τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες θα λυθούν με το διάλογο και όχι με δικαστικές αποφάσεις.

Στις επαφές ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την προσωπική σχέση και οι συζητήσεις πρέπει να συνεχίσουν διακριτικά και αν καταλήξουν κάπου να ανακοινωθεί στην κοινή γνώμη, είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Κύπρου, ακόμα και χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, δυσχεραίνει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης και υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο Κυπριακό και το Αιγαίο, ο Μπ. Ετσεβίτ είπε ότι νομίζει πως δεν υπάρχουν άμεσες αλληλεπιδράσεις. Ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν πάντα κατά του διαλόγου, αλλά μέσα στο θετικό κλίμα των δύο τελευταίων ετών, άρχισε να γίνεται αποδεκτή η έννοια του διαλόγου.

Η επίλυση του Κυπριακού είναι πιο δύσκολη από την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει κάποια χαρακτηριστικά που πηγάζουν από την ιστορία και την κοινωνική δομή στο νησί.

Ο Μπ. Ετσεβίτ επανέλαβε τις απόψεις του περί δύο διαφορετικών κρατών και εθνών στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι αν δε ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα αυτή στο νησί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Μπ. Ετζεβίτ είπε ότι μπορούν «να συμβάλουν στη δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις δύο κοινωνίες».

Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αν η Κύπρος ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ, δε θα γίνουν τα ίδια που γίνονταν πριν το 1974, είπε τέλος ο Μπ. Ετσεβίτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζήτηση συμβιβασμών για μπίζνες, εν μέσω όξυνσης αντιθέσεων στην περιοχή (2016-08-30 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για το προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ (2007-12-12 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Ντε Σότο (2000-07-29 00:00:00.0)
Το Κυπριακό ήταν το μεγάλο θύμα (1999-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-20 00:00:00.0)
Τελευταίες συσκέψεις πριν τις συνομιλίες (1997-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ