Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αναζήτηση συμβιβασμών για μπίζνες, εν μέσω όξυνσης αντιθέσεων στην περιοχή

Τρόπους εξυπηρέτησης των «ιδιαίτερων συμφερόντων» των αστικών τάξεων των δύο κρατών αναζητούν η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση

Από την επίσκεψη των δύο υπουργών στο Δικταίον Αντρον

Eurokinissi

Από την επίσκεψη των δύο υπουργών στο Δικταίον Αντρον
Ανεπίσημη συνάντηση είχαν, την Κυριακή, στην Ελούντα της Κρήτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου. Απηχώντας την επιδίωξη των αστικών τάξεων των δύο κρατών να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, παρά τις μεταξύ τους ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες και στις κοινές δηλώσεις τους αμέσως μετά, αμφότεροι τόνισαν ότι ήταν μία εποικοδομητική ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ενίσχυση του διαλόγου, όσο και για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, το Προσφυγικό και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, παρότι όπως έγινε σαφές συζητήθηκαν εκτενώς, οι δύο υπουργοί επέλεξαν να μην πουν τίποτα στις δημόσιες δηλώσεις τους, περιοριζόμενοι στα ζητήματα της συνεργασίας των δύο κρατών.

«Κανάλια συνεννόησης» για τους τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι «μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, που έχει μπει σε γρήγορα κανάλια - ιδιαίτερα μετά από τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σμύρνη φέτος - και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τα κανάλια συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασίας που έχουμε σε τομείς όπως η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στις Μεταφορές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ο πολιτικός διάλογος».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «γι' αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες, αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ εποικοδομητική». «Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να ενδυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Οπως ξέρετε, ανάμεσα στις χώρες μας υφίσταται ο θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και, εκτός τούτου, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο πολιτικός διάλογος και οι διερευνητικές συνομιλίες. Εκτός τούτου, με πρόταση του φίλου μου του Νίκου, ξεκινήσαμε σε άτυπη βάση να συναντιόμαστε και στην Τουρκία και στην Ελλάδα», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, στη λογική της «ευκαιρίας», όπως χαρακτηρίζονται οι συζητήσεις πάνω στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως ελπίζει «αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν και εμείς, και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε».

Ο ίδιος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για την υποστήριξη που μας προσέφεραν τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος».

Με νεότερες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την ξενάγηση του Μ. Τσαβούσογλου στο Δικταίον Αντρον, στο οροπέδιο Λασιθίου, ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι δε συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι «το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και αφού διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό συμμετείχαν στο πραξικόπημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ