Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απανωτές πρωτοβουλίες για τα προτάγματα του κεφαλαίου

Συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, σε συνέχεια της αντίστοιχης συνεύρεσης του Ιούλη στη Ρώμη, στην οποία την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούσαν ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβει ότι φιλοδοξία αυτής της νέας σύναξης της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας - στην οποία μάλιστα αυτή τη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «παρατηρητής», αλλά διοργανωτής - είναι η διαμόρφωση «κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ», δηλαδή κοινές θέσεις με επίκεντρο την αξίωση των αστικών τάξεων για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, βασικά του Συμφώνου Σταθερότητας, για εξοικονόμηση κρατικού χρήματος που θα επιτρέψει να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης, μεταξύ άλλων, είναι: Η ΕΕ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, οι πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, η εμβάθυνση της ενοποίησης, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, η «δίκαιη» ανάπτυξη, η αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική της Ενωσης, καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ.

Να σημειώσουμε εξάλλου ότι στο ίδιο πλαίσιο κινούνται η συνάντηση την Παρασκευή 9/9, των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Μ. Ραχόι (Ισπανία), Α. Κόστα (Πορτογαλία), Τζ. Μουσκάτ (Μάλτα), Φρ. Ολάντ (Γαλλία), Μ. Ρέντσι (Ιταλία) και Ν. Αναστασιάδης (Κύπρος) και η διάσκεψη, στη Ρόδο, στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Για τη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και σοσιαλδημοκρατών στελεχών θα παραβρεθούν στην Αθήνα, ο Γάλλος υπουργός Α. Ντεζίρ, ο Γερμανός υπουργός Μ. Ροτ, ο Ιταλός υφυπουργός Σ. Γκότσι, η υφυπουργός της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες, ο γγ Ευρωπαϊκής Προεδρίας 2017 της Μάλτας, Ι. Μποργκ. Το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα εκπροσωπείται από τη βουλευτή Μ. Γκράνλουντ, ενώ από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ε. Γκ. Σαλόμ, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΕΣΚ, Ι. Πολέτ, και εκ μέρους της Γραμματείας του ΕΣΚ, η Ελλη Χρυσανθακοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ