Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση για το προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος είπε ότι το προσχέδιο καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια θα επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

«Σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της για πλήρη και αδιάκριτη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και ότι δεν έχει κάνει πρόοδο αναφορικά με την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Το προσχέδιο, συνέχισε ο κ. Πάλμας, καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για εφαρμογή της συμφωνημένης διαδικασίας της 8ης Ιούλη, η οποία θα οδηγήσει σε συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Οι θέσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ

Κατά της θέσης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί εντός του 2008, τάχθηκε η Ρωσία, μετά και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο. Ο Σ. Λαβρόφ, αποστέλλοντας μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε ότι δεν είναι εκείνος αρμόδιος για τη διαμόρφωση χρονοδιαγραμμάτων, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι ενδιαφερόμενες πλευρές... Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης, κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέκρινε τις θέσεις του Μπ. Μουν για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. «Πρέπει να μιλάμε, να χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει πολλές προσπάθειες προς υποστήριξη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων γίνεται πιο στενή». Καταλήγοντας ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε «εκφράζω την ελπίδα ότι στο μέλλον οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ θα περιγράψουν τα πραγματικά γεγονότα», τασσόμενος υπέρ της Συμφωνίας της 8ης Ιούλη.

Ο Σ. Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, είχε συναντήσεις με την Κύπρια ομόλογό του, Ερατώ Μαρκουλή, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο και απένειμε το μετάλλιο «Αλεξάντερ Πούσκιν» για τη συμβολή του στην εδραίωση της φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών των δύο χωρών και για την υποστήριξη του ρωσικού πληθυσμού και της ρωσικής γλώσσας, Συνάντησε επίσης και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο.

Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας (2019-07-03 00:00:00.0)
Την Τρίτη η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί (2019-02-21 00:00:00.0)
«Συμβιβασμός» στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2007-12-14 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για την έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών (2007-06-07 00:00:00.0)
Στηρίζει τη Λευκωσία η Μόσχα (2007-04-11 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη διάλογος για το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων (2007-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ