Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλό ΟΧΙ και στη νέα «Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης»

Καταπέλτες οι βουλευτές του ΚΚΕ στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

H κυβέρνηση όχι μόνο συμφωνεί με τη νέα «Συνθήκη της ΕΕ», που αντικαθιστά το χρεοκοπημένο «Ευρωσύνταγμα», αλλά όπως ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, η Συνθήκη θα κυρωθεί από τη Βουλή και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η χώρα μας να είναι από τα πρώτα κράτη - μέλη που θα κυρώσουν αυτήν την αντιδραστική συνθήκη. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη σπουδή είχε δείξει η κυβέρνηση και για την κύρωση του «Ευρωσυντάγματος», αφού ήταν από τις πρώτες χώρες που το επικύρωσε μέσω της Βουλής.

Το ΚΚΕ τοποθετείται με διπλό «όχι» και στη νέα «Συνθήκη» και στην ίδια την ΕΕ, η οποία λειτουργεί ως πολιτικός μηχανισμός του μεγάλου κεφαλαίου και ως πηγή αντιλαϊκής πολιτικής με κίνητρο την κερδοφορία, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης στη συζήτηση που έγινε χτες στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η επικύρωση της «Συνθήκης», είπε, δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα και η στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία είναι να ρωτηθούν οι λαοί της ΕΕ μέσα από δημοψηφίσματα. Υπογράμμισε ότι η βιασύνη για την επικύρωση της «Συνθήκης» ακυρώνει κάθε δυνατότητα για μια ευρύτερη και σε βάθος συζήτηση, ώστε οι λαοί των κρατών - μελών της ΕΕ να μάθουν το περιεχόμενό της, ενώ τόνισε ότι η επαναφορά των ίδιων ρυθμίσεων που περιείχε το «Ευρωσύνταγμα» περιφρονεί προκλητικά τη θέληση των λαών, ιδίως αυτών που κατηγορηματικά το απέρριψαν με δημοψηφίσματα (Γαλλία, Ολλανδία).

Η «Συνθήκη», είπε ο βουλευτής, επιτείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» υιοθετεί το δόγμα του προληπτικού πολέμου που προωθούν οι ΗΠΑ παγκοσμίως. Παράλληλα, είπε, δυναμώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, μεταφέρει εθνικές αρμοδιότητες στο κοινοτικό επίπεδο, ενισχύει τις ισχυρές χώρες και τα μόνα δικαιώματα που διασφαλίζει νομικά είναι οι λεγόμενες «ελευθερίες του Μάαστριχτ», δηλαδή οι ελευθερίες κίνησης του κεφαλαίου.

Με τη σειρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στις επικείμενες εξελίξεις στο Κόσσοβο, οι οποίες όπως είπε θα οδηγήσουν σε αλλαγή συνόρων στην περιοχή μας. Κατήγγειλε ότι ενόψει της προωθούμενης ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου το ΝΑΤΟ υπέγραψε συμφωνία με το Μαυροβούνιο, προκειμένου τα στρατεύματά του να περνούν ελεύθερα από τη χώρα αυτή που γειτονεύει με το Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ