Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την Τρίτη η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η «άτυπη» συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο σπίτι της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Ελ. Σπέχαρ, και ενώ φουντώνουν τα σενάρια και οι διεργασίες για την προώθηση νέων και παλιών διχοτομικών «λύσεων».

Στο μεταξύ, η αναμονή αποτελεσμάτων από τις έρευνες που συνεχίζει η αμερικανική «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ προσθέτει νέα ορμή στα παζάρια, με δεδομένους τους ισχυρούς ανταγωνισμούς για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τους δρόμους μεταφοράς τους προς την ευρωπαϊκή αγορά και αλλού.

Την Τρίτη, μετά από ενημερωτική συνάντηση με τη «Βουλή» του ψευδοκράτους, ο Ακιντζί δήλωσε αναφορικά με την πιθανή έναρξη νέου γύρου συνομιλιών: «Δεν απορρίπτω τίποτα. Αναφέρομαι στη διεθνή συγκυρία και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ολοι αποδέχονται το γεγονός ότι θα εξασφαλιστεί ένα αποτέλεσμα με βάση τη διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν υπό τη σκέπη του ΟΗΕ το δηλώνει και η Τουρκία». Επισήμανε με νόημα ότι οι εξελίξεις σχετίζονται «με τις πραγματικότητες της παγκόσμιας σκηνής» και πρόσθεσε ότι για τη «λύση» του Κυπριακού «υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα» και εξήγησε: «Ποια είναι η τελευταία τοποθέτηση του (Ν. Αναστασιάδη); Αποκέντρωση. Εντάξει. Ας τον ακούσουμε, ας το δούμε, ας ακούσουμε και άλλες ιδέες που ενδέχεται να έχει. Δεν κλείσαμε τις πόρτες. Αρκεί με βάση τις συναντήσεις, τις διαπραγματεύσεις και κάτω από τη σκέπη του ΟΗΕ να βρούμε μια διέξοδο σε αυτά τα εδάφη». Επέμεινε ότι πρέπει «όλες οι πλευρές να έχουν οφέλη από την ειρήνη» αλλά και να χαρακτηρίζει την Τουρκία «μια φιλική γεωγραφική χώρα για την Κύπρο» που «εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων». Επανέλαβε ότι «η ένταση πλήττει τα συμφέροντα όλων των πλευρών».

Να σημειωθεί ότι, όπως μετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ακιντζί είχε συνάντηση με 10μελή αντιπροσωπεία του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ, στα Κατεχόμενα. Πρόκειται για μία ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη σταθερή προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, με την ενεργή στήριξη και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν τα Κατεχόμενα όλο και περισσότερο ως ένα είδος επίσημου συνομιλητή και «κρατικής οντότητας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές στην Κύπρο, στα οποία, σημειωτέον, ξεχωρίζουν και πλευρές για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, την από κοινού βελτίωση του «επενδυτικού περιβάλλοντος» στο νησί.

  • Το Κυπριακό - αλλά και οι εξελίξεις σε όλη την περιοχή - θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που ξεκινά σήμερα στη Ρωσία ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, που μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ