Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με τη σφραγίδα των ανταγωνισμών η απόφαση για το «master plan»

Τη σφραγίδα των γενικότερων ανταγωνισμών - με έντονο το γεωπολιτικό «άρωμα» - που είναι σε εξέλιξη για την εκμετάλλευση των υποδομών ολόκληρης της λιμενικής ζώνης, από το Θριάσιο έως το λιμάνι της κρουαζιέρας, φέρει η απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) σχετικά με το λεγόμενο «master plan» του ΟΛΠ, του οποίου το 51% ανήκει στην COSCO. Η απόφαση της ΕΣΑΛ ανακοινώθηκε χτες, μετά την προχτεσινή πολύωρη συνεδρίασή της στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Η ανακοίνωση της ΕΣΑΛ γνωστοποιήθηκε μέσω του ΑΠΕ και προβλέπει την απόρριψη κατά πλειοψηφία της κατασκευής κέντρου logistics στην πρώην περιοχή ΟΔΔΥ, έκτασης 80.000 τ.μ., που προέβλεπε ο σχεδιασμός του ΟΛΠ με κατασκευή νέων αποθηκών εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το σκεπτικό της ΕΣΑΛ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη «επένδυση ανατρέπει τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό οργανωμένου δικτύου logistic centers», καθώς σε πολύ μικρή απόσταση χιλιομετρικά, στην περιοχή του Θριασίου, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός εμπορευματικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας. Να σημειωθεί ότι υπέρ της κατασκευής κέντρου logistics από τον ΟΛΠ, δηλαδή την COSCO, τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Παράλληλα, η ΕΣΑΛ απέφυγε να πάρει απόφαση για την κατασκευή ναυπηγείου που είχε προγραμματίσει η COSCO στην περιοχή της Δραπετσώνας για τη ναυπήγηση, συντήρηση και επισκευή mega yachts, επειδή εκκρεμεί απόφαση από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις.

Ακόμα δεν εγκρίθηκε η δημιουργία εμπορικού κέντρου mall μέσα στο λιμάνι, ενώ έγινε δεκτή η κατασκευή τριών ξενοδοχείων στην Παγόδα, δηλαδή στο λιμάνι που δένουν τα κρουαζιερόπλοια, και στις παλιές αποθήκες του ΟΛΠ, αρκεί να υπάρξει αξιολόγηση από το υπουργείο Πολιτισμού κ.ά.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ το «master plan» του ΟΛΠ για να προχωρήσει, σύμφωνα με την ΕΣΑΛ, θα πρέπει, για όποιο έργο απαιτείται, να υπάρξει αξιολόγηση από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και να ληφθεί υπόψη η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο ΟΛΠ πάντως έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να προσφύγει σε διαιτησία για τις μη εγκεκριμένες επενδύσεις, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στη σύμβαση παραχώρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ