Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικός... «συμμέτοχος»

Ανοιχτές οι πόρτες στη διαπλοκή, με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Τύπου

Μέσα από ένα πολύπλοκο και με πολλές ερμηνείες σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση επιχειρεί να «διασφαλίσει» τις ανοιχτές πόρτες για την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ μετόχων εταιριών ΜΜΕ και προμηθευτών του δημοσίου. Παράλληλα μέσα από το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Τύπου, γίνεται προσπάθεια για μία ακόμη φορά να μην μπει έστω και ένας στοιχειώδης φραγμός στις σχέσεις διαπλοκής και των «ανταλλαγών» κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ενδιάμεσο ρόλο στις σχέσεις αυτές αναμένεται να παίξει το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που θα οριστεί με βάση το νόμο του Δ. Ρέππα, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2000. Ενα Συμβούλιο που ουσιαστικά θα ελέγχεται από την κυβέρνηση αφού τα μέλη του θα οριστούν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Αφού ο νόμος Βενιζέλου δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί και η ασυδοσία κατακλύζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η κυβέρνηση μέσω και των άρθρων του Συντάγματος, έρχεται με το σχέδιο νόμου να κατοχυρώσει τη διαπλοκή, αφήνοντας παράθυρα στην κατάργηση του ασυμβίβαστου, μέσα από το «βασικό μέτοχο». Ενδεικτικό επίσης είναι ότι δεν υπάρχει ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών των ΜΜΕ, ενώ δεν παίρνονται μέτρα και για τις «οφ - σορ» εταιρίες.

Μέσα από τις «έννοιες» του καθορισμού του «βασικού μετόχου» έτσι όπως προβλέπονται και περιγράφονται με τρόπο μάλιστα δαιδαλώδη στο σχέδιο νόμου, δεν παρεμποδίζονται οι μέτοχοι - «αχυράνθρωποι». Ως βασικοί μέτοχοι θεωρούνται διευθυντικά στελέχη, καθώς και παρένθετα πρόσωπα.

Βασικός μέτοχος δε θεωρείται μόνο αυτός που κατέχει το 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και αυτός που έχει μικρότερο ποσοστό ή που δε διαθέτει καμία μετοχή, αλλά πληροί άλλες προϋποθέσεις.

«Βασικός μέτοχος», έτσι θεωρείται: Το φυσικό ή νομικό πλαίσιο που ανεξάρτητα από τον αριθμό των μετοχών που διαθέτει, έχει στην κατοχή του μεγαλύτερο ή ίσο αριθμό μετοχών από κάθε άλλο μέτοχο. Κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική συνέλευση, έχει δικαίωμα να διορίζει ή να ανακαλεί δύο τουλάχιστον μέλη του ΔΣ, ή ένα μέλος στην περίπτωση που αυτό ασκεί καθήκοντα προέδρου, αντιπροέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου. Εχει δικαιώματα να καταρτίζει συμβάσεις και συμφωνίες με την εταιρία, από τις οποίες αποκτώνται έσοδα το ύψος των οποίων αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% των ακαθάριστων εσόδων της εταιρίας.

Στο άρθρο 2 που αναφέρεται στην απαγόρευση σύναψης δημόσιων συμβάσεων με επιχειρήσεις ΜΜΕ, υπάρχει παράγραφος η οποία γεννά ερωτηματικά σε σχέση με το ποιος θα κάνει τον έλεγχο και ποιος θα είναι ο «κριτής». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι απαγορεύεται η σύναψη δημοσίων συμβάσεων για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο χωρίς να είναι μέτοχος ελέγχει άμεσα ή έμμεσα μία ή περισσότερες επιχειρήσεις ΜΜΕ ή ασκεί άμεσα ή έμμεσα ουσιώδη επιρροή στη λήψη των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησης ή τα διευθυντικά στελέχη σχετικά με τη διοίκηση και την εν γένει λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στο σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Περιορισμοί στη σύναψη δημόσιων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης», καθορίζονται και ποιες είναι οι επιχειρήσεις ΜΜΕ. Στις επιχειρήσεις εκτός από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές, περιλαμβάνονται ο Τύπος και το διαδίκτυο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένει ανοιχτή η «κερκόπορτα» της διαπλοκής(2004-12-22 00:00:00.0)
Η διαπλοκή θα ζει και θα βασιλεύει(2004-12-07 00:00:00.0)
Αντικρουόμενες αποφάσεις ΣτΕ και ΕΣ(2004-11-18 00:00:00.0)
Κυβερνητικός «μονόλογος» για το βασικό μέτοχο(2002-04-24 00:00:00.0)
Ενα πρώτο βήμα για διαφάνεια(2000-10-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση υπέρ των μεγάλων συμφερόντων(1996-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ