Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Παρέμβαση υπέρ των μεγάλων συμφερόντων

Το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εξωρα'ϊζεται ο απαράδεκτος νόμος για τα ΜΜΕ, επιχειρεί μεταξύ άλλων τον έλεγχο και τον εκβιασμό των "μικρών" στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ

Τη βούλησή της να προχωρήσει στην αποτελεσματική εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (2328/95), με τον οποίο νομιμοποιήθηκε η ασυδοσία των ιδιοκτητών τους και τους εκχωρήθηκε η "ενημέρωση" και η "ψυχαγωγία", επαναβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραϊσει το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό αυτό νομοθέτημα με "ενεργοποίηση" διατάξεων περί δήθεν "ελέγχου και διαφάνειας", οι οποίες όμως ούτε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής έχουν ούτε, πολύ περισσότερο, θεσμοθετούν τον κοινωνικό και εργατικό έλεγχο στα ιδιωτικά κυρίως ΜΜΕ. Το κυριότερο, η παρέμβαση της κυβέρνησης η οποία επιχειρείται με ΠΔ στο χώρο των ΜΜΕ έχει ως στόχο να εκβιάσει και ελέγξει τα μικρότερα κυρίως ΜΜΕ, ενώ οι μηχανισμοί που θεσμοθετούνται θα χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση που επιθυμούν τα μεγάλα αφεντικά των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο, ομόφωνα, αποδέχτηκε την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με αντικείμενο την "εγκαθίδρυση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου της διαφάνειας στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ". Οπως αφήνεται να εννοηθεί και από τις επίσημες ανακοινώσεις, οι μηχανισμοί αυτοί ελέγχου το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους μικρούς σταθμούς και ιδιοκτήτες, ώστε να διευκολυνθεί η "εκκαθάριση της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς", καθώς είναι σίγουρο ότι οι μεγαλοκαναλάρχες δε θα ενοχληθούν στο ελάχιστο.

Ως τέτοιοι μηχανισμοί αναφέρονται:

  • Η ίδρυση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης νέου τμήματος, με την επωνυμία "Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας", αποκλειστικό έργο του οποίου θα είναι "η διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη δράση και στις οικονομικές σχέσεις όλων των φορέων που ενεργοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ".
  • Η ίδρυση στο παραπάνω τμήμα Ειδικού Μητρώου, στο οποίο θα καταχωρούνται υποχρεωτικά οι εξής κατηγορίες επιχειρήσεων: τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών, διαφημιστικές, οπτικοακουστικών έργων, έρευνας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.
  • Η ονομαστικοποίηση των μετοχών όλων των ΜΜΕ που λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. Πρόκειται για διάταξη, η οποία έχει ελάχιστα περιθώρια εφαρμογής, αφού πριν δύο μήνες η κυβέρνηση ανακάλεσε ανάλογη απόφαση για τη μετοχοποίηση των μετοχών των εταιριών που αναλαμβάνουν προμήθειες και έργα του δημοσίου άνω του 1 δισ.
  • Θεσμοθετείται το "Πιστοποιητικό Διαφάνειας", το οποίο θα εκδίδει ο πρόεδρος του ΕΣΡ πριν από τη σύναψη των συμβάσεων δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών. Με το πιστοποιητικό αυτό, θα βεβαιώνεται ότι ο επιλεγείς ανάδοχος δε συμμετέχει σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές ή εκδοτικές επιχειρήσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάτρητο το νομικό πλαίσιο προβολής των υποψηφίων (2010-09-09 00:00:00.0)
Εμπόδιο η μη χορήγηση αδειών (2006-04-19 00:00:00.0)
Κυβερνητικός «μονόλογος» για το βασικό μέτοχο (2002-04-24 00:00:00.0)
Αθεράπευτες ...υποσχέσεις (2002-02-05 00:00:00.0)
Δυσχερής ο έλεγχος για τη διαφάνεια (2001-05-08 00:00:00.0)
Ενα πρώτο βήμα για διαφάνεια (2000-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ