Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Θετικές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, που ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας

"Πολύ θετικές", χαρακτήρισε χτες βράδυ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία - ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, μεταξύ άλλων προτείνει τη βίαιη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων - ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "τις προτάσεις αυτές η κυβέρνηση τις εξετάζει σοβαρά".

Είναι εμφανές ότι, τόσο εξαιτίας τωνεπισημάνσεων του ΟΟΣΑ, όσο και της θετικής αποδοχής που αυτές βρήκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν, ίσως και στο άμεσο προσεχές διάστημα, νέα σκληρή επίθεση κατά των εργασιακών τους δικαιωμάτων, στην κατεύθυνση της "ελαστικοποίησής τους".

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου έγιναν αργά χτες βράδυ, μετά το τέλος της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, όπου συζητήθηκαν τα οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν ενόψει των κρατικών προϋπολογισμών του 1996, αλλά κυρίως του 1997, η επίτευξη των στόχων του οποίου απαιτεί βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, παρά τις συνεχείς της αναφορές για την "ειλικρίνεια" και τη "διαφάνεια" των πολιτικών της επιλογών.

Οι αντιλαϊκοί της, όμως, προσανατολισμοί και η σκλήρυνση της οικονομικής της πολιτικής θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Αυτό ίσως το μήνυμα επιδίωξε να στείλει χτες το βράδυ, υπό τη σκιά, μάλιστα, του πρωθυπουργού. Η έκθεση του ΟΟΣΑ που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από το Παρίσι, κάνει μια εκτενή αναφορά στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για τηνανεργία των νέων... Το σημερινό σύστημα εργασιακών σχέσεων, αναφέρει, ενθαρρύνει την ανεργία των νέων, την οποία υπολογίζει στο 50% των ικανών για εργασία. Με πολιορκητικό κριό την "ανεργία των νέων" επιτίθεται κατά των υφισταμένων εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα προτείνει:

  • Τη μείωση των κατωτάτων αμοιβών, ιδιαίτερα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κυρίως νέων.
  • Την κατάργηση του ορίου 3% των απολύσεων εργαζομένων.
  • Την κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και τη διατήρηση των επιχειρησιακών μόνο συμβάσεων.
  • Για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις να μη χορηγούνται στους εργαζόμενους οι αυξήσεις των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι στο ασφαλιστικό σύστημα δε θα γίνει καμιά παρέμβαση μέχρι το 2.000. Μια τοποθέτηση, που "διαψεύδει" δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος πριν από έναν περίπου μήνα είχε μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η έκθεση διαπιστώνει, τέλος, ότι τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούνται σήμερα στη χώρα μας είναι χαμηλά και προτείνει την αύξησή τους..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ