Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Χάρισμα στο ξένο κεφάλαιο ο ορυκτός πλούτος
  • Σπ. Στριφτάρης: Κανένας καπιταλιστής δεν περιόρισε το κέρδος του, προς όφελος του περιβάλλοντος
  • Υπέρ της σύμβασης όλα τα άλλα κόμματα

Ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας, των κοιτασμάτων χρυσού, αλλά και άλλων ευγενών μετάλλων χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, μιλώντας χτες στη Βουλή, τη σύμβαση με την οποία το ελληνικό δημόσιο παραδίδει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα χρυσοφόρα και άλλα κοιτάσματα της περιοχής για λεηλασία στην καναδική εταιρία TVX.Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι η σύμβαση αυτή είναι χαριστική, σκανδαλώδης και ταυτόχρονα αποικιοκρατική, ενδεικτική της υποτελούς στάσης της κυβέρνησης απέναντι στα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. "Το ΠΑΣΟΚ - σημείωσε ο Σπ. Στριφτάρης - λίγο πριν γίνει κυβέρνηση έλεγε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν μπορεί να παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Τώρα έρχεται και χαρίζει τα μεταλλεία Κασσάνδρας και τα κοιτάσματα σε μια ξένη πολυεθνική εταιρία. Επίσης στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης με την TVX λέει ότι προσαρμόζεται το μεταλλευτικό δίκαιο της χώρας στο αντίστοιχο κοινοτικό, δηλαδή σ' ό,τι συμφέρει τις πολυεθνικές".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι από τα 45 δισ. που θα στοιχίσει η επένδυση που θα κάνει η TVX, τα 20,5 δισ. τα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Ακόμη συμπλήρωσε ότι η σύμβαση υπάγεται στον αποικιοκρατικό νόμο 2687 του '53."Γιατί, αναρωτήθηκε, το κάνετε αυτό; Για να μην είναι υποχρεωμένη η εταιρία να πληρώνει ούτε το ΙΚΑ; Για να μπορεί, όταν θα έχει στραγγίσει το χρυσό της περιοχής, να φύγει έχοντας φεσώσει ακόμη και τα ασφαλιστικά ταμεία;"

Δύο σημαντικές καταγγελίες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ προχώρησε επίσης σε δύο σημαντικές καταγγελίες και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις:

- Κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ είχε κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός υπέρ της TVX, η εν λόγω εταιρία καθυστέρησε επί ένα 6μηνο την υπογραφή της σύμβασης, γιατί έκανε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν κι άλλα σημαντικά κοιτάσματα. "Φαίνεται - είπε ο ομιλητής - ότι η έρευνα της εταιρίας απέδωσε. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ ψωμί στην περιοχή για την TVX".

- Επίσης, κατήγγειλε ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της TVX υπήρξε σύμβουλος του Χρ. Ροκόφυλλου - όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής υπουργός βιομηχανίας - και απ' αυτή τη θέση του συμβούλου υπουργού διαπραγματεύτηκε με την εν λόγω εταιρία τη σύμβαση. "Αυτό το γεγονός, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δε σας λέει τίποτα για το χαρακτήρα της σύμβασης που συζητάμε; Δε σας προβληματίζει;".

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι από την εφαρμογή της σύμβασης, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής και ιδιαίτερα αυτών του χρυσού δε θα υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα, ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε ότι η σύμβαση έρχεται προς κύρωση, χωρίς να υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες. "Ξέρετε, είπε ο ομιλητής, κανέναν καπιταλιστή που να περιόρισε το κέρδος του προς όφελος του περιβάλλοντος; Ποιος σεβάστηκε το περιβάλλον; Μήπως ο Λαμπράκης με το πάρκο ελευθερίας; Μήπως η κ. Γουλανδρή με το άλλο πάρκο; Μήπως ο Σκαλιστήρης; Ποιος, τελοσπάντων, σεβάστηκε το περιβάλλον σε βάρος των κερδών του; Τι εγγυήσεις έχετε ότι η TVX θα πράξει διαφορετικά; Κι αφού, όπως λέτε, δεν υπάρχει πρόβλημα για το περιβάλλον, γιατί διαμαρτύρεστε ότι θα μολυνθούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, επειδή η Τουρκία κάνει αντίστοιχες επενδύσεις στα τουρκικά παράλια;".

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι η επένδυση θα μπορούσε να γίνει από το ελληνικό δημόσιο. "Δίνετε, είπε, 20,5 δισ. Θα μπορούσατε να βρείτε και τα υπόλοιπα και να μην ξεπουλήσετε τον ορυκτό πλούτο της χώρας στους Καναδούς. Δεν το κάνατε όμως, γιατί η υποταγή σας στο Κοινοτικό Δίκαιο δε σας το επιτρέπει. Το ΚΚΕ για όλους τους παραπάνω λόγους και γιατί θεωρεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας περιουσία του ελληνικού λαού, που πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του δημοσίου, θα καταψηφίσει τη σύμβαση".

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Υπέρ της σύμβασης τάχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Χαρακτηριστική δε, είναι η περίπτωση της Πολιτικής Ανοιξης που είχε επικρίνει τη σύμβαση, όταν συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ χτες εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως, διαφημίζοντας τα... καλά που η TVX θα φέρει στη Χαλκιδική. Τέλος, άκρως διασκεδαστικός ήταν ο υφυπουργός ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης, ο οποίος... κατακεραύνωσε το ΚΚΕ, λέγοντας ότι με τη στάση του του θυμίζει τον Ενγκελς "ο οποίος έλεγε πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί του τόσο το χειρότερο γι' αυτήν". Μάταια επιχειρήθηκε να πειστεί ο υφυπουργός ότι κάπου αλλού είχε διαβάσει κάτι τέτοιο και όχι στον Ενγκελς.

  • Με τροπολογίες, που κατέθεσε αργά το βράδυ η κυβέρνηση, παραχωρείται το δικαίωμα, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου να εγκρίνει την ίδρυση των τριών εταιριών φυσικού αερίου, καθώς και τη διανομή του. Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα αυτό μέχρι τώρα το είχε το σώμα ενεργειακού ελέγχου και σχεδιασμού, το οποίο ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Με άλλη τροπολογία χορηγείται από 1/7/96 στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων μηνιαίο ειδικό επίδομα 35.000 δρχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε μέτρα στήριξης των εργαζομένων (2003-03-27 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να σώσουν το χωριό τους από την TVX (2002-03-05 00:00:00.0)
Ασύδοτη η δράση της πολυεθνικής (2000-12-07 00:00:00.0)
Σε αμερικανική εταιρία το 24% των ορυχείων (1998-10-20 00:00:00.0)
Επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή (1997-11-14 00:00:00.0)
Επίκειται αστυνομική επέμβαση (1997-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ