Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
ΕΣΡ 2000
Δυσχερής ο έλεγχος για τη διαφάνεια

Πρόστιμα ύψους 440 εκατ. δρχ.

Τα «ροζ» σκάνδαλα και οι παραβιάσεις, που αφορούν στην προσβολή της προσωπικότητας, ήταν η αιτία των περισσότερων ποινών, χρηματικών και ηθικών, που επιβλήθηκαν τον περασμένο χρόνο σε ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Πρόστιμα, όμως, επιβλήθηκαν και για συγκαλυμμένες διαφημίσεις, αλλά και για το ασυμβίβαστο της συμμετοχής σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σε συμβάσεις με το δημόσιο. Το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν ανέρχεται στα 440.000.000 δρχ.

Τα πρόστιμα περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το έτος 2000, την οποία ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης έχει αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και στον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα. Να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει τις πιέσεις που ασκήθηκαν επανειλημμένα από τον υπουργό Τύπου, πιέσεις που έγιναν πιο ασφυκτικές τους πρώτους μήνες του 2001 και οι οποίες αφορούσαν τις ραδιοφωνικές άδειες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα 80 εκατ., τα οποία αφορούσαν στη μετάδοση «ροζ» σκανδάλων από δελτία ειδήσεων και την εκπομπή «Ζούγκλα». Οι χρηματικές κυρώσεις συνοδεύονται και από ηθικές, με τη μετάδοση κάρτας με το σκεπτικό του ΕΣΡ πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό, επιβλήθηκε και ηθική κύρωση για παραβιάσεις που αφορούσαν την τιμή και την υπόληψη του πρώην εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Αρη Σπηλιωτόπουλου.

Στο MEGA επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 210εκατ. δρχ. Δέκα εκατομμύρια για τα «ροζ» σκάνδαλα. 100 εκατ. για συγκαλυμμένη διαφήμιση και 100 εκατ. για το ασυμβίβαστο που αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΟΛ στην εταιρία «Τηλέτυπος» και συγχρόνως στο ταξιδιωτικό γραφείο «Τράβελ Πλαν», που είχε συνάψει συμβάσεις με το υπουργείο Εξωτερικών και με τον ΟΤΕ.

Στον ΑΝΤΕΝΝΑ επιβλήθηκαν πρόστιμα 110 εκατ. Για τα «ροζ» σκάνδαλα, η ποινή που συνοδεύεται και από ηθική κύρωση ήταν ύψους 10 εκατ., ενώ τα 100 εκατ. ήταν για προβολή συγκαλυμμένης διαφήμισης από τις πρωινές του εκπομπές.

Το «ροζ» σκάνδαλα ήταν αιτία για την «ποινή» των 10εκατ. δρχ. που επιβλήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Το πρόστιμο συνοδεύεται και από ηθική κύρωση.

Πρόστιμο ύψους 10 εκατ. και ηθική κύρωση, το χρόνο που πέρασε, επιβλήθηκε και στο τότε τηλεοπτικό «Κανάλι 5» για τη μετάδοση των «ροζ» σκανδάλων.

Το 2000 ήταν η πρώτη φορά που επιβλήθηκαν ποινές και σε ραδιοφωνικό σταθμό. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» πρόστιμο ύψους 20 εκατ. Δέκα εκατομμύρια για την εκπομπή «Τρίπλες» και 10 εκατ. για την εκπομπή «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Και οι δύο εκπομπές μετέδιδαν προσβλητικά σχόλια και αιχμές που έθιγαν την τιμή και την προσωπικότητα του Αρη Σπηλιωτόπουλου.

Η έκθεση πεπραγμένων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στα προβλήματα εφαρμογής του νόμου, εστιάζοντας το πρόβλημα κυρίως στον έλεγχο και τη διαφάνεια των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων και στο θέμα του ελέγχου του ασυμβίβαστου. Πρόβλημα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αντιμετώπισε το ΕΣΡ, επειδή η «κατά το νόμο εποπτεία του ΕΣΡ περιορίζεται στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις» και δεν υπάρχει τρόπος «εξαναγκασμού των επιχειρήσεων παραγωγής ή εκδοτικών να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία. Επομένως, σε περίπτωση άρνησης των λοιπών εταιριών να συμμορφωθούν, οι ασκούμενοι έλεγχοι θα είναι εκ των πραγμάτων ελλιπείς». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ αναφέρει επίσης ότι από τον Οκτώβρη του 2000 έχει δώσει εντολή στο Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας, να προχωρήσει στον έλεγχο διαφάνειας, σχετικά με ασυμβίβαστες δραστηριότητες μετόχων και μελών διοικητικών συμβουλίων. Ο σχετικός, όμως, έλεγχος υπήρξε«ιδιαίτερα δυσχερής, αφού το ΕΣΡ δε διατηρεί στοιχείαγια τις εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι έχουν ζητηθεί καταστάσεις εργοληπτών από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς και από εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόστιμα και αναβολές (2004-10-13 00:00:00.0)
Πρόστιμο στο «ροζ» Τοίχο (2002-09-12 00:00:00.0)
Τα τηλε-σκουπίδια στην... ώρα τους! (2002-04-19 00:00:00.0)
«Καυτά» πρόστιμα 720 εκατ. για παραβιάσεις (2001-07-13 00:00:00.0)
"Εκρηξη" έμμεσων διαφημίσεων (1999-02-26 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου (1996-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ