Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράφωνη αισιοδοξία
  • «Αισιόδοξος» για την πορεία του Κυπριακού δηλώνει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών
  • Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας

Ανεξήγητα αισιόδοξος για την πορεία του Κυπριακού, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μάλλον δε συμμερίζεται την ανέφελη διάθεση του Ελληνα υπουργού. Ο Δ. Χριστόφιας, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών συνάντησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής.

«H Κύπρος μπορεί να ενώσει ή να διχάσει Ελλάδα και Τουρκία» δήλωσε, μάλλον για την τιμή των όπλων, ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δ. Χριστόφια. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και έγινε αποτίμηση της πορείας των συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς. Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Δ. Χριστόφια και για τις πρόσφατες επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ, καθώς επίσης και για τις διαδικασίες στο πλαίσιο της ΕΕ για τη διεύρυνση της Ενωσης.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις τρέχουσες διαδικασίες γύρω από το Κυπριακό, «κρίσιμες». Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος, λέγοντας ότι πιστεύει σε μια λύση για την Κύπρο, η οποία, όχι μόνο θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο διαμορφώνει πλαίσια που θα επιτρέψουν τη λειτουργία κράτους με ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Περισσότερο συγκρατημένος ο Δ. Χριστόφιας, αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, τόνισε ότι «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή και ευοίωνη η κατάσταση». Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε, επίσης, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει προσκολλημένος στις διχοτομικές φιλοσοφίες του. Ως προς την τακτική που ακολουθείται, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων και τόνισε ότι είναι καθήκον της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποστηρίξουν το διάλογο ως ενδεδειγμένη λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Οι επαφές του Δ. Χριστόφια

Οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Κύπρου. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα που θα έχουν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. «Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα αλλάξει φιλοσοφία και θα μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, μιλά τη γνωστή γλώσσα που, ουσιαστικά, σημαίνει δύο κυρίαρχα κράτη», τόνισε ο Δ. Χριστόφιας προσθέτοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, από κοινού με τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία.

Η πορεία του διακοινοτικού διαλόγου και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση απασχόλησαν τους Κ. Καραμανλή και Δ. Χριστόφια στη συνάντησή τους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι δε νοείται διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δε θα περιλαμβάνει την Κύπρο στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα ενταχτούν. Επισήμανε επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει απολύτως με το κοινοτικό κεκτημένο, έτσι ώστε οι Κύπριοι πολίτες ν' απολαμβάνουν, ως μέλη της ΕΕ, τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους Ευρωπαίους.

«Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα και πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των διασκέψεων κορυφής», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Ν. Κωνσταντόπουλος με τον Δ. Χριστόφια τονίζοντας ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι μια βιώσιμη λύση. Σημείωσε, τέλος, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αν δε βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

«Η πορεία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ανεξάρτητες από την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε μετά την ημίωρη συνομιλία που είχε με τον Δ. Χριστόφια ο Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τα κοιτάσματα πετρελαίου(2002-07-03 00:00:00.0)
Ενισχύουν οι Τούρκοι το στρατό τους στα Κατεχόμενα(2002-06-12 00:00:00.0)
Συναντήσεις Ντ. Χάνεϊ με αρχηγούς των κομμάτων(2001-12-18 00:00:00.0)
Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές(2001-08-30 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Δημήτρης Χριστόφιας(2001-07-04 00:00:00.0)
Το Κυπριακό σε χειρότερη θέση(1998-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ