Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τελευταίες συσκέψεις πριν τις συνομιλίες

Στην Αγκυρα βρίσκεται από προχτές ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη όπου θα λάβουν μέρος ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Γκιουρέλ.

Η σύσκεψη θα αφορά τις απευθείας συνομιλίες που προβλέπεται να έχουν μεταξύ 9 - 13 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της τακτικής που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης, αλλά και στη συνέχεια των διαβουλεύσεων που θα εξελιχθούν υπό την καθοδήγηση του Ρ. Χόλμπρουκ.

Εγγύηση της Τουρκίας η Κύπρος!

"Η Κύπρος αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας", είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως, Μπουλέντ Ετσεβίτ, υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο της Αγκυρας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο κ. Ετσεβίτ, που επανέλαβε την υποστήριξη της κυβερνήσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δήλωσε ότι "η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο Κυπριακό".

"Η Τουρκία δεν είναι μόνο εγγυητής των τουρκοκυπρίων, αλλά και η Κύπρος είναι η εγγύηση της Τουρκίας" είπε ο κ. Ετσεβίτ, επαναλαμβάνοντας τη νέα θέση που αναπτύσσει τις τελευταίες μέρες και πρόσθεσε ότι "ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς αυξάνει περισσότερο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία".

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα του να είναι ωφέλιμες οι σημερινές επαφές του στην Αγκυρα και πρόσθεσε ότι "εγώ θα μεταβώ με καλή διάθεση στη Νέα Υόρκη και εύχομαι ο κ. Κληρίδης να μεταβεί με την ίδια διάθεση και να φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα".

Απάντηση Κληρίδη
Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Κύπρος αναμένεται να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσει τον ερχόμενο χρόνο ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Την εκτίμηση διατύπωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα περιλαμβάνεται στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης της Ενωσης.

Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα, ανέφερε, θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Αναφορικά με την προπαγάνδα που διεξάγει η Τουρκία ενάντια στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη, ο κ Κασουλίδης υπενθύμισε τη γνωμάτευση που ετοίμασε ο Γενικός Εισαγγελέας, η οποία καταδεικνύει ότι η Κύπρος πληροί όλα τα νομικά κριτήρια για ένταξη και η οποία θα επιδοθεί μέσω των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι (2002-10-02 00:00:00.0)
Πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού από τα προβλήματα του Αιγαίου (2002-02-16 00:00:00.0)
Συμμετέχει το HADEP, προηγείται ο Ετσεβίτ (1999-04-15 00:00:00.0)
"Τον παρακολουθούσαμε εδώ και 12 μέρες" (1999-02-17 00:00:00.0)
Το "κρυφτό" συνεχίζεται... (1999-02-04 00:00:00.0)
Σχέσεις μαφίας - κράτους ξανά στο προσκήνιο (1998-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ