Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας ειδικός στην παραπληροφόρηση φτάνει στη Λα Πας

12ο ΜΕΡΟΣ

Στα τέλη του Ιούλη, έφτασε στη Βολιβία ο Νταμπράβα Βιτάουστας Αντάνας Σιλβέστρο. Είχε γεννηθεί το 1920 στην πόλη Μποράνιβιτς της Λιθουανίας. Το 1943 είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, πρωτεύουσα αυτής της Δημοκρατίας, όπου είχε πάρει πτυχίο Νομικής και Θεατρικών Τεχνών.

Ενα χρόνο αργότερα, όταν ηττήθηκαν τα χιτλερικά στρατεύματα, εγκαταστάθηκε σ' ένα στρατόπεδο προσφύγων στην αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ, όπου άρχισε να δουλεύει για τους Βορειοαμερικανούς στη σύνταξη ενός περιοδικού για τη λιθουανική αντεπανάσταση. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ινσμπουργκ. Το 1947 εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηδη το 1951 αναλαμβάνει δουλιά στη σύνταξη του επίσημου ραδιοφωνικού σταθμού "Η φωνή της Αμερικής" σαν εκφωνητής. Ενα χρόνο μετά, τον διόρισαν γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Βόρειας Αμερικής και ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Το 1955 ανέλαβε τη θέση του συντάκτη εκπομπών για την Ανατολική Ευρώπη από την έδρα του στο Μόναχο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μετέδιδε διάφορα ψέματα και διαστρεβλώσεις σε εκπομπές που απευθύνονταν στη Σοβιετική Ενωση, συμπεριλαμβανομένων και εκπομπών στη λιθουανική γλώσσα.

Δύο χρόνια αργότερα, διορίστηκε διευθυντής του τμήματος για τα ειδικά γεγονότα στην Ευρώπη. Οταν επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1960, τον διόρισαν διευθυντή του Τμήματος Λατινικής Αμερικής του παραπάνω σταθμού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον παρασημοφόρησε το 1962 με το Μετάλλιο Τιμής εν Υπηρεσία, για τις διαστρεβλώσεις του κατά την Κρίση του Οκτώβρη.

Από τα μέσα του 1965 μέχρι τις αρχές του 1967, ήταν υπεύθυνος πληροφόρησης της "Φωνής της Αμερικής" στη Σαϊγκόν, την πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ. Επεξεργαζόταν τις ειδήσεις που έπρεπε να μάθει ο κόσμος γι' αυτόν τον πόλεμο. Τον Ιούλη του 1967, τον έστειλαν στη Βολιβία σαν διπλωματικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λα Πας. Το Σεπτέμβρη, ο Εντουαρντ Φόγκλερ- αξιωματούχος της CIA και ακόλουθος επί των Δημοσίων Υποθέσεων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών - τον παρουσίασε στους διευθυντές των κυριότερων μέσων ενημέρωσης της Βολιβίας.

Με την άφιξη του Νταμπράβα εφαρμόστηκε στην πράξη ένα σχέδιο της CIA, με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση πρακτόρων στα κύρια μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής, και στο μεταξύ ίδρυσαν ένα ραδιοφωνικό σταθμό και μια εφημερίδα που χρηματοδοτούνταν και κατευθύνονταν απόλυτα από τη CIA.

Μετά τα γεγονότα με τους αντάρτες, ο Νταμπράβα δούλεψε σε όλη την εκστρατεία παραπληροφόρησης. Οταν εγκατέλειψε τη Βολιβία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ του απένειμε μετάλλιο για την υποδειγματική εκπλήρωση των καθηκόντων του. Ο Μπαριέντος του απένειμε ένα από τα σημαντικότερα μετάλλια της Βολιβίας.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 13ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ