Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Το Κυπριακό έρχεται με ιδιαίτερη ένταση στην επικαιρότητα, καθώς μέσα στους προσεχείς δύο μήνες η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει για τη διεύρυνσή της, η οποία συνδέεται άμεσα με το Κυπριακό, αφού η Κύπρος είναι έτοιμη προς ένταξη, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που έχει θέσει η Κοινότητα.

Ωστόσο, η απόφαση για την ένταξη ή μη της Κύπρου είναι, κατά κύριο λόγο, πολιτική και οι Ευρωπαίοι θα τη λάβουν, σύμφωνα με όσα ορίζουν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη του 1999 στο Ελσίνκι, αφού προηγουμένως μελετήσουν και λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα.

Αυτή η φράση, που κάνει λόγο για την εξέταση των νέων δεδομένων πριν την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί ότι θα αναζητηθούν προσχήματα απ' όσους έχουν συμφέρον να παρεμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία η ηγεσία της χώρας προετοιμάζεται και αυτή για τις κινήσεις της. Ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σημείωσε σε δηλώσεις του «ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να ενταχθούν μόνοι τους στην ΕΕ. Οσο και αν αυτό δε μας αρέσει, συμπλήρωσε, δεν πρόκειται να χαλάσουμε τον κόσμο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν η ΕΕ προχωρήσει σ' αυτήν την κίνηση, μην υπολογίζοντας την ύπαρξη της "ΤΔΒΚ", τότε βεβαίως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα». Κάποια από αυτά τα σοβαρά προβλήματα έχουν αρχίσει, ήδη, να διαφαίνονται από τις προετοιμασίες της Αγκυρας να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, ανακοινώθηκε η συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για χορήγηση τουρκικών διαβατηρίων στους Τουρκοκύπριους.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με το προεδρείο του Συνδέσμου Τουρκικών Βιομηχανιών. Οι Τούρκοι βιομήχανοι χαρακτήρισαν τον Γ. Παπανδρέου ως πρωτεργάτη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ζήτησαν από την Αθήνα να υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης. Φυσικά, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να λάβει η Τουρκία και αυτό το δώρο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ