Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Διεθνές «δίκαιο»

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Και το δίκαιο, επίσης. Οι νικητές είναι αυτοί που φροντίζουν για τη διαιώνιση των συμφερόντων τους, θεσμοθετώντας και θεσμοποιώντας κατά το δοκούν. Δε δίνουν λόγο σε κανέναν, κανένας από αυτούς, για οτιδήποτε κι αν έχει πράξει. Κανένας Κίσιγκερ δε θα λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά λαών, κανένας Αμερικανός στρατηγός για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι σημερινοί προσωρινοί νικητές στο πανάρχαιο και αέναο παιχνίδι για την παγκόσμια κυριαρχία δεν αποτελούν εξαίρεση. Οπως και οι προηγούμενοι, ανά τους αιώνες προσωρινοί, στο διάβα της ιστορίας, «νικητές» βαφτίζουν το συμφέρον τους «δίκαιο» και τους πολέμους τους σταυροφορίες. Είναι οι πρεσβευτές του «καλού». Πώς είναι δυνατό να αιωρούνται υπαινιγμοί για τις προθέσεις τους; Ποιος θα τολμήσει ποτέ να τους δικάσει;.

Οι Ευρωπαίοι, πάντως, αποκλείεται. Θλιβερές μαριονέτες της υπερδύναμης, για μια ακόμη φορά υπέκυψαν στις αμερικανικές απαιτήσεις, για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αυτή τη φορά. Συμφώνησαν, πως δε θα είναι αρμόδιο να δικάσει Αμερικανούς, σε καμία περίπτωση! Οι «νικητές» θεσμοθετούν την κυριαρχία τους. Οι υποτελείς απλώς χειροκρότησαν.


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ