Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις Μανωλάκου για την κάλυψη του θέματος «τρομοκρατία»

Με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Σωτήρη Μπάγια, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος, έκανε δήλωση γύρω από το θέμα της κάλυψης του θέματος της τρομοκρατίας από τα ΜΜΕ. Αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στις οποίες είχε τονιστεί ότι πρέπει να σταματήσει η ονοματολογία και σπίλωση υπολήψεων, ενώ ζητούσε να υπάρχει επίσημη πληροφόρηση προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα διαρροών και παραπληροφόρησης.

Για ορισμένα μέσα, όπως τονίζει ο Α. Μανωλάκος, και για ορισμένους δημοσιογράφους «οι ανακοινώνεις της Ενωσης έμοιαζε να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων». Μιλά για 100 μέρες απαξίωσης και ευτελισμού της ενημέρωσης, «που συνόδευσαν τις επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών για την εξάρθρωση της "17Ν"». Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται και στην αυθαιρεσία στην οποία όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ενώ τονίζει: «Σε συνθήκες εμπορευματοποίησης της ενημέρωσης και ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού είναι αναπόφευκτο τα ΜΜΕ να γίνονται όργανα που διαχέουν την προπαγάνδα διαφόρων πηγών».

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και σε τέτοιου είδους συνθήκες, όπως επισημαίνει ο Α. Μανωλάκος, «ορισμένοι εγκαλούν ένα συνδικαλιστικό- πνευματικό σωματείο, όπως η ΕΣΗΕΑ, ως εάν από μόνη της μπορεί να βάλει τάξη, την ώρα που οι ίδιοι δε δείχνουν ευαισθησία για άλλα φαινόμενα στο χώρο του Τύπου, όπως η κατάρρευση συγκροτημάτων Μέσων Ενημέρωσης, ή σκληρά εργοδοτικά μέτρα που πλήττουν την πλειονότητα των δημοσιογράφων».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι στα εκφυλιστικά φαινόμενα του χώρου της ενημέρωσης «δεν μπορούμε να απαντήσουμε με μέτρα καταστολής», αλλά μόνο με την «ποιοτική αναβάθμιση της ελευθεροτυπίας που εκτός από την ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, συστατικό στοιχείο έχει την ενεργοποίηση των πολιτών και τον κοινωνικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ