Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αλλοθι για τυχόν αδιέξοδο αναζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Ευδιάκριτη καθίσταται πλέον η προσπάθεια των Τούρκων να προβάλουν άλλοθι για τυχόν αδιέξοδο στις συνομιλίες, ενώ παράλληλα αναζητούν προσχήματα για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του «Αττίλα».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, απέρριψε ως προσχήματα τις αντιδράσεις των Τούρκων για την υπόθεση των ρωσικών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση.

Το θέμα ηγέρθη με δημοσίευμα της εφημερίδας «Turkish Daily News», η οποία με τη γνωστή για ανάλογα δημοσιεύματα υπερβολή αναφέρεται σε 40 επιθετικά ελικόπτερα, όπως ισχυρίζεται, τα οποία ρίχνουν τη σκιά τους στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος συνέστησε η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφύγει κλιμάκωση της κρίσης, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι «οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται ενώπιον μιας κατάστασης, που ενδεχομένως στο μέλλον να προκαλέσει πονοκέφαλο».

Για την κυβέρνηση είναι σαφές πού αποσκοπούν οι νέες δηλώσεις: «Στο τραπέζι των συνομιλιών αποδεικνύεται ποιοι επιθυμούν πραγματικά τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει το νέο ισχυρισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δημιουργεί κρίση.

Στην Κύπρο ο Ντ. Χάνεϊ

Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, για να ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των απευθείας συνομιλιών. Ο Βρετανός απεσταλμένος θα γίνει σήμερα το πρωί δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το μεσημέρι θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Ραούφ Ντενκτάς.

Θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σε πρόσφατη δήλωση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, δεν κομίζει οποιεσδήποτε προτάσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να συσχετίσει το ταξίδι του Βρετανού αντιπροσώπου στην Κύπρο με κάποια συγκεκριμένη πτυχή του Κυπριακού.

Στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας

Στην Αθήνα θα βρίσκεται μέχρι το τέλος της βδομάδας ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όπου θα λάβει μέρος στη Γ' Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων.

Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης θα έχει χωριστή συνάντηση και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που εγκαινιάζει νέο κύκλο επαφών με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για τις πρώτες συναντήσεις του Κ. Σημίτη με Κύπριους πολιτικούς ηγέτες μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Συνθήματα υπέρ του Γρίβα στην Εθνοφρουρά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, διατύπωσε τη θέση πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι καταγγελίες νεοσυλλέκτων εθνοφρουρών του ΚΕΝ Λάρνακας ότι εξαναγκάζονταν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του στρατηγού Γρίβα. Κάλεσε επίσης το υπουργείο Αμυνας, την κυβέρνηση και την κυβερνητική παράταξη είτε παραδέχονται, όπως είπε, την ύπαρξη του φαινομένου της συνθηματολογίας είτε όχι, να δώσουν εντολή να σταματήσει.

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε ακόμη τα παιδιά που όντως, όπως είπε, έπεσαν θύματα τέτοιας προπαγάνδας, να καταθέσουν με θάρρος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει στη συνέχεια να τιμωρηθούν από κανένα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ αποκάλυψε ότι απαράδεκτα πράγματα συνέβαιναν και στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού στα Κεν Λάρνακας και Πάφου και ότι ο ίδιος είχε καλέσει τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και του υπέδειξε ότι τέτοιες ενέργειες δεν ήταν προς το συμφέρον της Εθνικής Φρουράς, ούτε της αμυντικής και της πολιτικής προσπάθειας της Κύπρου.

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, παρενέβη και έγιναν διορθωτικές κινήσεις.

Στο μεταξύ, ο ερευνών λειτουργός συνταγματάρχης Αβραάμ Μαραγκός, συνεχίζει πυρετωδώς την έρευνά του στο ΚΕΝ Λάρνακας με στόχο να παραδώσει το συντομότερο δυνατό το πόρισμα για τις καταγγελίες ότι νεοσύλλεκτοι υποχρεώθηκαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του στρατηγού Γρίβα.

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι εάν από την έρευνα προκύψει πως δεν υπήρξε θέμα, τότε κάποιοι πρέπει να απολογηθούν.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο υπουργός Αμυνας αν ευσταθούν οι καταγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ