Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής

Οι πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν πιο ολοκληρωμένα το πρόβλημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ως συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι, για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, είναι μονόδρομος η πάλη ενάντια στο μέτωπο της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων.

Οι αγώνες της αγροτιάς αποκάλυψαν ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται μόνο στην ποσόστωση. Από την εφαρμογή της ΚΑΠ, πλήττονται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αποκάλυψαν επίσης:

  • Την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του κυβερνητικού κόμματος, που επιβάλλουν την αντιαγροτική πολιτική με το καρότο και το μαστίγιο, την υπονόμευση των κινητοποιήσεων και τη συκοφαντία των πρωτοπόρων αγροτών.
  • Την υποκρισία και τον υπονομευτικό ρόλο της ΝΔ, η οποία, ενώ συμφωνεί και με την ΚΑΠ, προσποιείται ότι κατανοεί τα προβλήματα των αγροτών, ενώ διαφωνεί με τα αιτήματα και με τις μορφές των αγώνων τους! Η ΝΔ, μαζί με την κυβέρνηση, κάνει ό,τι μπορεί για να καλλιεργήσει την ηττοπάθεια στους μικρομεσαίους αγρότες, να υπονομεύσει τους αγώνες τους και να ψαρέψει στα θολά νερά.
  • Τον ρόλο των ηγεσιών των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, που είναι το δεξί χέρι της κυβέρνησης και λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα στο αγροτικό κίνημα.

Από αυτούς τους αγώνες οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, για να δώσουν προοπτική και διέξοδο στον αγώνα τους.

Να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο θα συνεχίσει αυτή την πολιτική, αλλά θα τη χειροτερέψει με την «ενδιάμεση» αναθεώρηση της ΚΑΠ, που έχει συμφωνήσει στα πλαίσια διεύρυνσης της ΕΕ και θα την εφαρμόσει από το 2003. Στόχος της «ενδιάμεσης» αναθεώρησης της ΚΑΠ είναι, να καλυφθούν όλοι οι αγρότες της διευρυμένης ΕΕ, με λιγότερα κοινοτικά γεωργικά κονδύλια! Αυτό σημαίνει νέους περιορισμούς στην παραγωγή και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.

Να μην παγιδευτούν στη δημαγωγία της ΝΔ, η οποία δεν προτείνει τίποτα διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ συμφωνεί με την «ατζέντα 2000» και με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η κριτική της προς το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στον τρόπο διαχείρισης της αντιαγροτικής πολιτικής.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι στην κυβερνητική της θητεία η ΝΔ επέβαλε τις χαμηλές ποσοστώσεις στα καπνά και στο γάλα, στα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα και βοοειδή. Αποδέχτηκε τη δραστική μείωση των τιμών στα σιτηρά. Κατάργησε τις εθνικές επιδοτήσεις στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Τριπλασίασε τις τιμές στα αγροτικά καύσιμα και έκλεισε βασικές συνεταιριστικές οργανώσεις, για να «αλωνίζουν» οι εμποροβιομήχανοι.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να αλλάξουν ριζικά το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που με συνέπεια και ειλικρίνεια στάθηκε στο πλευρό τους και η πολιτική του εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυταπάτη η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Οι αγώνες θα υπονομεύονται, θα καταστέλλονται και θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, αν δε συνδέονται με οριστική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να αποτρέψουν τις κρατικές και κυβερνητικές προσπάθειες διάσπασής τους και να οικοδομήσουν ένα αγωνιστικό μέτωπο, το οποίο θα συσπειρώνει όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, που διαφωνούν και αντιστέκονται στην αντιαγροτική πολιτική.

Εργάτες, μικρομεσαίοι αγρότες, ΕΒΕ, να χτίσουν τώρα το μεγάλο λαϊκό τους μέτωπο. Στόχος πρέπει να είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όπου η αγροτική οικονομία θα αναπτυχθεί με κριτήριο την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της υπέρ του λαού, και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές προϊόντων διατροφής. Θα συμβάλλει στην απασχόληση του πληθυσμού της υπαίθρου. Θα ενθαρρύνει την επιστροφή στην ύπαιθρο. Θα ενισχύει και θα βελτιώνει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο αγώνας δεν τελειώνει με το κλείσιμο μιας συγκεκριμένης μορφής πάλης, αλλά, αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα, συνεχίζεται με καλύτερες προϋποθέσεις.

Να συνεχιστεί και να οξυνθεί η πάλη μέσα από συντονιστικές επιτροπές που έχουν καθαρή άποψη για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ. Να συσπειρωθούν η μικρομεσαία αγροτιά με τους συνδικαλιστές, που στην πράξη απέδειξαν ότι με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία, δίνουν τη μάχη για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και δεν εγκαταλείπουν τους αγώνες στην κορύφωσή τους.

ΑΘΗΝΑ 12.2.2002

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ