Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Παλαβό

Με την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα ιδανικά που μαζί πάλεψαν μια ολόκληρη ζωή συναγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και συγκρατούμενοι στις φυλακές και τις εξορίες είπαν χτες το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Παλαβό. Τον αγωνιστή του ΚΚΕ, πρώην αστυνομικό, που στις 19 Δεκέμβρη του 1943 απολύθηκε από την Αστυνομία γιατί δε δέχτηκε να δώσει φρουρά για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί καταχτητές και έπεισε και άλλους στην Αστυνομία να μη δεχτούν αυτή την ατίμωση. Το σύντροφο που από το 1942, που έγινε μέλος του ΚΚΕ, δεν είχε καμία κομματική τιμωρία ούτε και υποχώρηση και 60 ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκε αταλάντευτα στις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά του.

Στο νεκροταφείο του Βύρωνα χτες το μεσημέρι παρόντες, για να τον αποχαιρετήσουν, αλλά και για να συμπαρασταθούν στη συντρόφισσα της ζωής του Σοφία (κυρά Λένη, το ψευδώνυμο με το οποίο τη γνώριζαν στα χρόνια της Αντίστασης) ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, πολυμελής αντιπροσωπεία του Πολιτικού Γραφείου και της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ, ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος, ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ κ.ά.


«Η παρακαταθήκη για όλους μας επισήμανε στον επικήδειο λόγο του ο Σπύρος Στριφτάρης, βουλευτής του ΚΚΕ, είναι να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, γιατί όπως έλεγε ο σύντροφος Γιάννης, πάντα υπάρχει το καλύτερο. Πάντα μπορούμε κάτι παραπάνω. Και στους δύσκολους καιρούς οι κομμουνιστές μπορούν. Μπορεί και σήμερα οι αντίπαλοι των λαών, οι ιμπεριαλιστές, να είναι ισχυροί, δεν είναι όμως ανίκητοι». Το παράδειγμα του συντρόφου Γιάννη πρόσθεσε ο Σπύρος Στριφτάρης, αποδείχνει ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Γι' αυτό και σήμερα δημιουργεί το δικό του μέτωπο, το παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στο μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβέρνησης και πολυεθνικών και σ' αυτό ο σύντροφος Γιάννης είχε τη δική του συμβολή.

Την υπόσχεση ότι «γι' αυτά τα ιδανικά που μαζί παλέψαμε θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώσπου ο λαός να διαφεντεύει μόνος του τις τύχες για ανεξαρτησία και πρόοδο, φροντίζοντας να τα μεταλαμπαδέψουμε στη νέα γενιά», έδωσε μέσα από την ομιλία της η Αθηνά Παριανού, μέλος της ΚΟΒ Υμηττού.

«Ολα όσα υπήρξες και κυρίως η βεβαιότητά σου για την τελική σοσιαλιστική νίκη, θα μας συντροφεύουν για πάντα στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε. Μα να 'σαι σίγουρος, σύντροφε, όπως ήσουν πάντα άλλωστε, πως θα τον πορευτούμε με επιτυχία. Συνεχίζουμε τον αγώνα σύντροφε και ξέρουμε πως είσαι και συ μαζί μας», είπε από την πλευρά της η νεαρή Κνίτισσα Ελλη Κατσούλη, από την Οργάνωση Υμηττού. Χαρακτηριστικά όμως για την ξεχωριστή προσωπικότητα του Γιάννη Παλαβού ήταν τα λόγια του συμπατριώτη του από το χωριό Χράνη Αρκαδίας και στενού συγγενή του, Θύμιου Βαλκανά: «Αποτελούσες -τόνισε- ένα κόσμημα ένα ανεκτίμητο διαμάντι τόσο για μας τους Χρανέους όσο και για τους αντιστασιακούς, για τους συντρόφους και συναγωνιστές σου στους κοινωνικούς αγώνες για κάθε τόπο και χώρο που έζησες και έδρασες. Αποτέλεσες ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Τάκης Ψημμένος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους σκληρούς αγώνες του συντρόφου Γιάννη Παλαβού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, κατέληξε: «Εφυγες, όπως το ήθελες. Ορθιος, στις επάλξεις του αγώνα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεταδώσουμε τα ιδανικά για τα οποία πάλεψες στη νέα γενιά».

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη», του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, της ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων του ΚΚΕ, της ΚΝΕ Υμηττού, της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, της «Σύγχρονης Εποχής», της ΠΕΑΕΑ Υμηττού, του Δήμου Καισαριανής κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ