Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
Εκαναν πως δεν είδαν τη δημοσιονομική «παρέκκλιση» της Γερμανίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ)--

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) διατελώντας υπό καθεστώς τρομοκρατίας της γερμανικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» αρνήθηκε χτες με σκανδαλώδη τρόπο την εφαρμογή του περιβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας» (ΣΣ) που είχε ζητήσει η Κομισιόν, εξαιτίας της δημοσιονομικής «παρέκκλισης» της Γερμανίας, επικαλούμενο την «ομαλή» πορεία του ευρώ και την αποφυγή «διάσπασης». Η γερμανική αντιπολίτευση, με επίσημες δηλώσεις, κάνει λόγο για «κάθε είδους πολιτικές πιέσεις» του καγκελάριου Γκ. Σρέντερ, για «καταρράκωση» του ΣΣ που είχε επιβάλει στην ΕΕ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χ. Κολ και για «εξευτελισμό» της Κομισιόν. Μαζί με τη Γερμανία τη «γλίτωσε» και η Πορτογαλία που έπρεπε, κι αυτή, να λάβει «προειδοποίηση» για δημοσιονομική «παρέκκλιση».

Το ΕΚΟΦΙΝ ομόφωνα και χωρίς συζήτηση αρνήθηκε να θέσει τις «συστάσεις» της Κομισιόν προς τα δυο κράτη - μέλη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, γεγονός που θα εξανάγκαζε σε ψηφοφορία. «Εφευρέθηκε» μια πρωτόγνωρη διαδικασία, να υιοθετηθούν τα «προγράμματα σταθερότητας» (ΠΣ) των υπό εξέταση οχτώ κρατών - μελών με «δηλώσεις» άνευ σημασίας του Συμβουλίου για τη Γερμανία και την Πορτογαλία που να «αιτιολογείται» η (...) παράκαμψη της «σύστασης» της Κομισιόν. Και μάλιστα για πρώτη φορά, «δήλωση» του Συμβουλίου καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «ελήφθη ομοφώνως», (!!!) για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις όσον αφορά την ηγεμονία της «γερμανικής Ευρώπης».

Μέσα σ' αυτό τον αναβρασμό υιοθετήθηκε και τυπικά το «επικαιροποιημένο ΠΣ» που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο μέχρι το 2004, στο οποίο επισημαίνεται ότι «είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του συστήματος δημοσίων συντάξεων» και επαναλαμβάνονται, αμβλυμένες, οι κατηγορίες της Κομισιόν για «έλλειψη διαφάνειας που δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής» της κυβέρνησης Σημίτη.

Ο ΥΠΕΘΟ Ν. Χριστοδουλάκης (...) ξέχασε τις αθηναϊκές κορόνες για «προνομιακή μεταχείριση» της Γερμανίας και χαρακτήρισε «θεμελιώδη την κοινή στάση» στο ΕΚΟΦΙΝ αφού, λέει «στην οικονομία προέχει η ουσία και όχι οι διαδικασίες» (!!!) Ο ΥΠΕΘΟ επανέλαβε και από τις Βρυξέλλες ότι «τέλος Μάρτη 2002 θα αρχίσει ο οριστικός διάλογος για το ασφαλιστικό», αφού αποτελεί «δέσμευση η ασφαλιστική μεταρρύθμιση», ενώ υποσχέθηκε «επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών».

Γερμανικό σκάνδαλο

Η Κομισιόν, στις 30/1/2002, υποχρεωμένη από το ΣΣ, απηύθυνε «σύσταση» προς το ΕΚΟΦΙΝ για «έγκαιρη προειδοποίηση» προς τη Γερμανία και την Πορτογαλία σχετικά με αποκλίσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Το ΕΚΟΦΙΝ όφειλε από την πλευρά του να αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία για το αν θα 'πρεπε ή όχι να αποστείλει τις «προειδοποιήσεις» προς τα δύο κράτη - μέλη, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του ΣΣ για «τερματισμό της κατάστασης» διαφορετικά να επιβληθούν κυρώσεις. Το Βερολίνο εξουδετέρωσε την υποχρεωτική «πρωτοβουλία» της Κομισιόν, εξαναγκάζοντας το ΕΚΟΦΙΝ να εγκρίνει το γερμανικό ΠΣ, παρ' όλο που απέκλινε τραγικά όσον αφορά τις «προβλέψεις» του 2000 για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2001, που ανήλθε στο (2,6% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού «μείον 1,5% του ΑΕΠ». Η «σύσταση» της Κομισιόν για «προειδοποίηση» προς τη Γερμανία δεν έφθασε ποτέ στο ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο εξέδωσε «ομόφωνα» μια «δήλωση που (....) επιχαίρει για υποσχέσεις διόρθωσης της γερμανικής κυβέρνησης «μέχρι το 2004» (!!!).

Η γερμανική αντιπολίτευση κάνει λόγο, με δηλώσεις της Α. Μέρκελ, για «σκάνδαλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που άσκησε κάθε είδους πολιτικές πιέσεις, για να αποτρέψει την αναγκαία προειδοποίηση των Βρυξελλών». Δεν έγινε «προειδοποίηση» ούτε στην Πορτογαλία που ενώ «προέβλεπε» έλλειμμα για το 2001 στο «μείον 1,1% του ΑΕΠ», τελικά έκλεισε το χρόνο με έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι δήλωσε «ικανοποιημένος» γιατί «αναγνωρίστηκε ότι η Κομισιόν έκανε το καθήκον της» ενώ εκτιμά ότι «δεν εξασθένησε το ΣΣ» (!!!) γιατί λέει, «η ουσία των προειδοποιήσεων έγινε πλήρως αποδεκτή από τις δύο χώρες (!!!)

Ελληνικό ΠΣ

Το «επικαιροποιημένο ΠΣ» της Ελλάδας υιοθετήθηκε τυπικά και από το ΕΚΟΦΙΝ μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν (βλ. «Ρ» 30/1/2002) Η μόνη αλλαγή που υπάρχει, σε σχέση με τη «σύσταση» της Κομισιόν, αφορά στις αρχικές σκληρές κατηγορίες για «αδιαφάνεια» των δημόσιων οικονομικών της κυβέρνησης. Το σχετικό κείμενο του ΕΚΟΦΙΝ έχει ως εξής: «Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η μείωση του δημόσιου χρέους που προβλέπεται στο πρόγραμμα είναι πολύ βραδύτερη από εκείνη που θα έπρεπε να αναμένεται (...) καλεί τις αρχές να παράσχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές ενέργειες στις μελλοντικές επικαιροποιήσεις του προγράμματος ούτως ώστε να καταστούν πλέον κατανοητές οι εξελίξεις του χρέους». Ο Ν. Χριστοδουλάκης επέμενε και χτες ότι «με τις Βρυξέλλες έγινε αναλυτική συζήτηση και δόθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ