Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα προνόμια στα καρτέλ
  • Ανοικτό αφήνει για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί η χρονική διάρκεια του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος, κάνοντας ένα ακόμα δωράκι στις γαλακτοβιομηχανίες
  • Οξύνεται η δικομματική αντιπαράθεση, ενόψει και των δημοτικών εκλογών

Νέα προνόμια ετοιμάζεται να προσφέρει στο καρτέλ γάλακτος (και όχι μόνον) η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τη «μάχη κατά της διαφθοράς»... Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πυροδοτεί το δικομματικό καυγά, επιχειρώντας να αναπληρώσει τη φθορά που έχει υποστεί από την υπόθεση της «Μεβγάλ» και τις πάσης φύσεως «κουμπαριές».

Η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο πλέον το ενδεχόμενο της παράτασης της διάρκειας του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος από πέντε σε δέκα μέρες, προσφέροντας ένα ακόμα δωράκι στα γαλακτοβιομηχανίες και εξοντώνοντας, ταυτόχρονα, τους δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε δήθεν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των προτάσεων των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα για πρώτη φορά έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της θέσης των γαλακτοβιομηχανιών, που προωθεί εδώ και καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης για διπλασιασμό της χρονικής διάρκειας του «φρέσκου» γάλακτος.

«Υπάρχουν επιχειρήματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει από τις 5 μέρες που ισχύουν σήμερα στις 10 μέρες που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης (Γ. Παπαθανασίου) και η Κομισιόν. «Υπάρχουν επιχειρήματα για φθηνότερο γάλα για τον καταναλωτή, εφόσον επιμηκυνθεί ο χρόνος και υπάρχουν επιχειρήματα για προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίσει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα εξετάσουν τα συναρμόδια υπουργεία «όταν έρθει ο χρόνος» και πάντως «όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα θέματα των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θ. Ρουσόπουλος κάλυψε πλήρως τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στις κόντρες που έχει τα τελευταία 24ωρα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Καλώς έπραξε ο κ. Παπαθανασίου. Είναι ένας νόμιμος τρόπος για να διεκδικήσει κάποιος το δίκιο του και για να απαντήσει σε αυτούς που τον λασπολογούν», είπε αναφερόμενος στην αγωγή που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης σε βάρος του Κ. Κουλούρη για τα όσα κατήγγειλε περί προεκλογικής υποστήριξης του υφυπουργού από τη ΦΑΓΕ. Ο Θ. Ρουσόπουλος έδειξε αμηχανία, όταν του επισημάνθηκε ότι ο Κ. Κουλούρης στηρίχτηκε σε «εκμυστηρεύσεις» του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου. Χαρακτήρισε «δευτερευούσης αξίας» τα όσα φέρεται να είπε ο βουλευτής της ΝΔ, δηλώνοντας ότι το κυρίαρχο είναι «η ύβρις που απηύθυνε (σ.σ. ο Κ. Κουλούρης) εναντίον του κ. Παπαθανασίου».

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, προβάλλοντας ότι εφαρμόζει το νόμο του ΠΑΣΟΚ περί ανταγωνισμού που καθορίζει ότι η μόνη αρμόδια για να αποφανθεί εάν υπάρχει ή όχι καρτέλ στην αγορά είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή είναι και η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης στις, καθ' όλα βάσιμες, κατηγορίες για ενίσχυση των καρτέλ. Επιπλέον, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ «επί 9 χρόνια επέβαλε 7 φορές μικρότερα πρόστιμα στα καρτέλ απ' όσα η ΝΔ σε δυόμισι χρόνια».

Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από το δικομματικό καυγά βολεύει την κυβέρνηση, καθώς, εκτός των άλλων, λειτουργεί βολικά και αποπροσανατολιστικά για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Εξάλλου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, με δεδομένο ότι η δικομματική κόντρα περί διαφθοράς θα συνεχιστεί μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Ανοικτό, πάντως, παραμένει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, παρά τις χθεσινές διαψεύσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Αμυνας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα επισπεύσει το χρόνο προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει σε μια σειρά αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μέχρι τώρα έχει «αναβάλει» (Ασφαλιστικό, ιδιωτικά ΑΕΙ, κ.ά).

Προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η φθορά που έχει υποστεί από τις «κουμπαριές» είναι μικρή και αντιστρέψιμη και για το σκοπό αυτό θα εργαστεί το επόμενο διάστημα. Στο πνεύμα αυτό, κινήθηκε στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος χθες από τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή ο Ε. Μεϊμαράκης. Είπε ότι υπάρχει ένα κλίμα προβληματισμού, το οποίο είναι αναστρέψιμο και αρνήθηκε πως είναι βαρύ για την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς εάν στο μέλλον υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, ο κ. Μεϊμαράκης δεν το απέκλεισε, σημειώνοντας: «Σας έχω ξαναπεί ότι αυτά μπορεί πάντα να προκύψουν». «Αποκαλύπτοντας» την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι «το ζητούμενο δεν είναι η σύγκριση με το παρελθόν, στο εάν αθροιστικά συνέβαιναν τόσα τότε και τόσα τώρα. Το ζητούμενο είναι - και η σύγκριση ζητείται - στο αν η παρούσα κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, έχει αλλάξει τους νόμους, αν εφαρμόζονται οι νόμοι, αν έχει ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αν πραγματικά δείχνει τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Με βάση αυτό το «κριτήριο», ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει μηδενική ανοχή και έχει διαμορφώσει «μια διαφορετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Από την άποψη αυτή εκτίμησε ότι ο Κ. Καραμανλής βγαίνει ενισχυμένος...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καρτέλ... δεν υπάρχει (2006-10-03 00:00:00.0)
Και τι θ' αλλάξει; (2006-09-24 00:00:00.0)
Πρώτα «φίλος» των καρτέλ (2006-09-22 00:00:00.0)
«Γενικόλογες» οι αναφορές Τζουμάκα... (2006-09-22 00:00:00.0)
Καταδικασμένη στη συγκάλυψη της διαφθοράς (2006-09-20 00:00:00.0)
ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΗΣΥΧΑ, ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΓΡΥΠΝΟΥΝ (2006-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ