Ευκαιρία να «ξαναζεστάνει» - αν όχι και να υλοποιήσει πιο σύντομα - το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας του λεγόμενου φρέσκου γάλακτος, που θα αποτελέσει εξόφθαλμη ικανοποίηση πάγιας αξίωσης των μονοπωλίων της γαλακτοβιομηχανίας, φαίνεται ότι βρήκε η κυβέρνηση με αφορμή το θόρυβο των τελευταίων ημερών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, αξιοποιώντας χτεσινό δημοσίευμα, έσπευσε να επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει από πέντε σε δέκα μέρες τη διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα «ενισχυθεί ο ανταγωνισμός» και θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο μέτρο καθόλου δεν κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν είδαν να μειώνεται η τιμή του γάλακτος ούτε τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυξήθηκε από τρεις σε πέντε μέρες η διάρκεια διατηρησιμότητας. Αντίθετα, οι μόνοι που θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται είναι οι γαλακτοβιομήχανοι, που προσδοκούν σημαντικό περιορισμό του κόστους παραγωγής και οι πολυεθνικές, στις οποίες θα ανοιχτεί μια νέα αγορά για τη διακίνηση παστεριωμένου γάλακτος. Οσο για τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, θα βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση, αφού θεωρείται βέβαιο ότι το εισόδημά τους θα συνθλιβεί ακόμα περισσότερο κάτω από την πίεση και τους εκβιασμούς, όχι μόνο των εγχώριων, αλλά και των ξένων μονοπωλίων.
Από την άλλη μεριά, είναι φανερό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια διατηρησιμότητας του γάλακτος, τόσο περισσότερο απομακρύνει το προϊόν από την έννοια του φρέσκου, μια έννοια που, βέβαια, και τώρα αμφισβητείται σοβαρά, όταν το γάλα που πουλάνε για «φρέσκο» «αντέχει» για τουλάχιστον πέντε μέρες. Οσο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εμφανίζεται να έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, στην πραγματικότητα συμφωνεί - διαφωνώντας για να ρίξει στάχτη στα μάτια των παραγωγών, αφού φέρεται να έχει θετική άποψη, εάν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε ...μείωση της τιμής του τελικού προϊόντος.