ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ξεπούλημα με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων
  • Σχέδιο που θα κάνει την εταιρία πιο ...ελκυστική για τους ιδιώτες, βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση
  • Να αποτρέψουν το ξεπούλημα και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και κατακτήσεις τους, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ

Νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» είναι έτοιμη να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της εταιρίας με την κοινοπραξία ΙΑS, με κύριο μέτοχο τον Π. Βαρδινογιάννη, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να εφαρμόσει τα μέτρα που θα εφάρμοζαν οι ιδιώτες αν κατέληγαν σε συμφωνία. Απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι το ξεπούλημα της ΟΑ και γι' αυτό επείγεται να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα καθιστά την εταιρία ακόμα πιο ελκυστική για τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενέκρινε χτες την πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών για την εφαρμογή ενός νέου «προγράμματος εξυγίανσης» - το τρίτο κατά σειρά - το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει: Τον κατακερματισμό της εταιρίας και ξεπούλημα τμήμα - τμήμα. Τη δραστική συρρίκνωση του πτητικού έργου της ΟΑ και του προσωπικού. Τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, καθώς και την πλήρη ανατροπή εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Με τα μέτρα αυτά, που θα παρουσιάσουν οι δύο υπουργοί και στην κυβερνητική επιτροπή, που συνέρχεται αύριο, η κυβέρνηση επιδιώκει να «φέρει στα μέτρα» των ιδιωτών την ΟΑ, ώστε το επόμενο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης να οδηγηθεί σε αίσιο τέλος.

Οι δύο υπουργοί κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, ενώ ερωτηθείς ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής είπε ότι παρουσίασαν στον πρωθυπουργό το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της ΟΑ και ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας, για να διαπιστωθεί αν παραβιάστηκαν οι όροι που είχαν τεθεί για τις κρατικές επιδοτήσεις προς την ΟΑ τη 10ετία του 1990. Πάντως, αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι στόχος των μεγάλων συμφερόντων στην ΕΕ είναι να ξεκαθαρίσει σύντομα το πεδίο στις αερομεταφορές της Ευρώπης, με τη συγκρότηση 3 - 4 αεροπορικών εταιριών - κολοσσών και τις υπόλοιπες «δορυφόρους» τους.

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και από κοινού να δώσουν τον αγώνα για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της ΟΑ και να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Το ΚΚΕ για τα αρδευτικά Θεσσαλίας

Παρέμβαση για τα αρδευτικά έργα που είναι απαραίτητα για την περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά δε γίνονται - για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους - έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής. Η «αιτία» που δε γίνονται τα συγκεκριμένα έργα, παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι «το ότι δε θέλει ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΕΕ την αύξηση της αγροτικής παραγωγής». Από την πλευρά τους οι επερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανικανότητα στους ρυθμούς κατάθεσης των μελετών προκειμένου να απορροφηθούν τα ανάλογα κονδύλια από την ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πάντως ότι «τα ευρωπαϊκά όργανα δε θέλουν να χρηματοδοτήσουν αρδευτικά έργα», ενώ «η κυβέρνηση έχει κάνει την πολιτική της ΕΕ δική της υπόθεση». Ανέφερε ότι «τα χρήματα που διατίθενται είναι ζήτημα αν φτάνουν για τη διατήρηση των υπαρχόντων έργων», ενώ «μόνο το 5% του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης διατίθεται για εγγειοβελτιωτικά έργα», για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι «είναι σαφής η άρνηση της ΕΕ να μην προχωρήσουμε σε περισσότερες αρδεύσεις».

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως η ΝΔ στην τριετία που κυβέρνησε επικαλούνταν σαν κύριο πρόβλημα την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την αγροτική παραγωγή. Κατέληξε ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επισημαίνοντας πως «γίνεται μια συνολική προσπάθεια να κινούμαστε στα πλαίσια της αγροτικής πολιτικής» αφού, όπως είπε, «και τα δυο κόμματα συμφωνείτε στην πολιτική αυτή ακόμα και στις ατομικές ποσοστώσεις» για την αγροτική παραγωγή.

Λίστες υψηλά αμειβομένων στο Ταμιευτήριο

Αναταραχή προκλήθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) με τη δημοσιοποίηση αμοιβών ορισμένων υπαλλήλων.

Πρόσφατα, άγνωστοι δημοσιοποίησαν λίστες με ονόματα εργαζομένων και τις υψηλές αμοιβές τους. Οι εμφανιζόμενοι στις λίστες διαμαρτυρήθηκαν με ανακοίνωση, λέγοντας ότι πρόκειται για χρήματα από υπερωριακό έργο που η διοίκηση όρισε να κάνουν και ότι παραπλήσιες υπερωρίες και αμοιβές έχουν και άλλοι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα, των οποίων τα ονόματα δεν εμφανίστηκαν στις λίστες. Επ' αυτού διέκριναν σκοπιμότητα.

Στο θέμα παρενέβη ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ, καταγγέλλοντας το γεγονός και μιλώντας για «συκοφάντηση» και «σπίλωση» εργαζομένων. Καλεί δε τη διοίκηση του Ιδρύματος να αμείβει όλους τους εργαζομένους (σήμερα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις συναλλαγές) που υποχρεώνει να εργάζονται πέρα από τις συνήθεις υπερωρίες ή τους στέλνει σε εκπαιδευτικά κι άλλα προγράμματα όπου απαιτούνται οδοιπορικά για την κάλυψη των εξόδων τους. Ο Σύλλογος προσθέτει ότι τα ποσά αυτά πρέπει να είναι γνωστά σε όλους τους εργαζομένους εκ των προτέρων και να έχουν όλοι δικαίωμα σε αυτές.

«Δείχνει» απολύσεις η Νέα Δημοκρατία!

Πίεση στην κυβέρνηση να προωθήσει τα σχέδια για «εξυγίανση» και ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα προκειμένου να καταδείξει ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανος διαχειριστής.

Μετά από σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «πελαγοδρομεί» και της καταλόγισε πως δεν έχει έτοιμα εναλλακτικά σενάρια. Ο εκπρόσωπος, έμμεσα πλην σαφώς, άφησε να διαφανεί η υποστήριξη της ηγεσίας της ΝΔ σε ένα σχέδιο μαζικών απολύσεων στην «Ολυμπιακή», το οποίο έχει ήδη έτοιμο η κυβέρνηση. Οταν ρωτήθηκε αν οι απολύσεις περιλαμβάνονται στα «γενναία μέτρα» που προτείνει η ΝΔ απάντησε: «Προέχει η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης. Δε γνωρίζει κανένας σήμερα τι ακριβώς χρωστά η ΟΑ και πού. Πρέπει, λοιπόν, να αποτυπωθεί, πρώτ' απ' όλα, ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση και ακολούθως να πάμε σε στοιχειώδη μέτρα εξυγίανσης»!

Ταυτόχρονα βέβαια έσπευσε να βγάλει γενικότερα συμπεράσματα, λέγοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να προωθήσει τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Η υπόθεση της "Ολυμπιακής" αποδεικνύει ότι κανένας αξιόπιστος επενδυτής δεν εμπιστεύεται έναν αναξιόπιστο διαπραγματευτή, όπως είναι η κυβέρνηση Σημίτη».

Στη χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών της ΝΔ συζητήθηκαν, στο πλαίσιο των «αδιεξόδων στις ιδιωτικοποιήσεις» και οι περιπτώσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ΣΟΦΤΕΞ και ΕΡΓΟΣΕ, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις, προφανώς επειδή υπάρχει σύμπλευση με τις κυβερνητικές επιλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ