ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποινική δίωξη κατά Σωκράτη Κόκκαλη

Ποινική δίωξη για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και δύο πλημμελήματα άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Παπαγγελόπουλος εναντίον του προέδρου της «INTRACOM» Σωκράτη Κόκκαλη και παντός υπευθύνου, που θα προκύψει στο στάδιο της ανάκρισης. Η δίωξη βασίστηκε σε στοιχεία προκαταρκτικής έρευνας, την οποία διενήργησε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός από τον περσινό Μάρτη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με το ρωσικό «ΛΟΤΤΟ», καθώς και παλαιότερη σύνδεση του ονόματος του κ. Κόκκαλη, από τον βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο, με την περιβόητη υπηρεσία πληροφοριών «ΣΤΑΖΙ» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (εκπομπή «Διαξιφισμοί» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA», Οκτώβρης - Νοέμβρης του 2000).

Τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Σ. Κόκκαλης είναι: 1) «Κατασκοπία» σε βάρος της χώρας μας για λογαριασμό της «ΣΤΑΖΙ», βάσει εγγράφων που προσκόμισε στον εισαγγελέα ο Π. Καμμένος και καταθέσεις άλλων μαρτύρων, που ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας «είχε σταλεί από τη ΣΤΑΖΙ στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με σκοπό να υποκλέπτει την τεχνογνωσία δυτικού τύπου και να τη διοχετεύει σ' αυτήν». 2) «Απάτη» και 3) «Υπεξαίρεση» σε βάρος των μετόχων της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ». 4) «Νομιμοποίηση εσόδων, που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες» (ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω «ofshore» εταιριών - πρόκειται για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για φορολογικούς λόγους). 5) «Ενεργητική δωροδοκία» και 6) «Παθητική δωροδοκία». Οι δύο τελευταίες πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αναφέρονται σε δωροδοκία Ρώσου «Αθανάτου», μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να ανατεθεί στον Σ. Κόκκαλη η διοργάνωση του ρωσικού «ΛΟΤΤΟ».

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. Ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης δήλωσε χτες σχετικά: «Για άλλη μία φορά οι γνωστοί κύκλοι, μέσω των ιδίων πολιτικών προσώπων, αλλά και εντύπων που "ειδικεύονται" σε έναν εντεταλμένο πόλεμο εναντίον μου, πρωταγωνιστούν, υπό τη μορφή δήθεν "πληροφοριοδοτών" και "ανιχνευτών" της αλήθειας, σε μία νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε για κατηγορίες παντελώς αστήριχτες. Είναι δε η πολλοστή φορά που το πράττουν, αφού έως σήμερα έχω κατηγορηθεί για παρόμοιες με τη σημερινή ποινική δίωξη πράξεις, κατόπιν ιδίου τύπου διώξεων εναντίον μου, οι οποίες κατέρρευσαν όλες ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης. Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση, διότι απλούστατα ουδεμία ανάμειξη είχα ή έχω σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις. Δηλώνω, επίσης, με αφορμή την κατηγορία περί δήθεν κατασκοπίας, η οποία με θίγει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Ελληνα πολίτη και βέβαια έχει εκτοξευθεί από τον ίδιο πολιτικό παλαιότερα και εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές, ότι θα στραφώ κατά οποιουδήποτε προσώπου ευθύνεται για τη, γι' άλλη μία φορά, σπίλωση του ονόματος και της τιμής μου, καθώς και για την επιγενόμενη βλάβη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενός πρωτοποριακού ομίλου επιχειρήσεων με διεθνή αναγνώριση και παρουσία, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και τον οποίο εμπιστεύονται δεκάδες χιλιάδες επενδυτές».

Πτώση στο Χρηματιστήριο

Η ανακοίνωση της παραπομπής συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα σημαντική πτώση των μετοχών του Ομίλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ παρουσίασε τελικές ζημιές της 16,2% και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ 9,5%.

Από την πλευρά του Ομίλου Κόκκαλη, πάντως, έσπευσαν χτες να ανακοινώσουν ότι η ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι πλέον μέλος του αμερικάνικου οργανισμού «USTOA», κάτι που αξιολογούν ως «νέα σημαντική κατάκτηση που πέτυχε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ». Η USTOA είναι η οργάνωση των τουρ οπερέιτορς των ΗΠΑ, και η εταιρία συμφερόντων Κόκκαλη έγινε μέλος της, χάρη στο τουριστικό πακέτο λογισμικού (πρόγραμμα διαχείρισης τουριστικών εργασιών), που αξιολογήθηκε θετικά από τις αμερικανικές εταιρίες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε γραμμή «ίσων αποστάσεων»...

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως αφορμή την προηγούμενη δήλωση της ΝΔ, τοποθετήθηκε χτες στην υπόθεση της δίωξης κατά του Σ. Κόκκαλη, περιοριζόμενη μέσω του Χ. Πρωτόπαππα να δηλώσει:

«Είναι αυτονόητο ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έχει χρέος να επιτελέσει το έργο της στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Η ΝΔ οφείλει να γνωρίζει ότι η Δικαιοσύνη δε χρειάζεται προστάτες και πολύ περισσότερο υποβολείς».

Πέραν των ανωτέρω δημοσίως λεχθέντων, στελέχη της κυβέρνησης επιδίωκαν να τηρήσουν και «ιδιωτικώς» μια γραμμή «μη παρέμβασης», όσον αφορά την υπόθεση. Υποστήριζαν, δε, ότι η κίνηση του εισαγγελέα υπαγορεύτηκε λόγω του «γενικότερου κλίματος» που έχει διαμορφωθεί με τις υποθέσεις «διαφθοράς» του τελευταίου διαστήματος και με αυτό τον τρόπο απαντούσαν έμμεσα ότι η φημολογία που ήθελε χτες το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ενημερωθεί και να έχει εγκρίνει τις ενέργειες του εισαγγελικού λειτουργού, από πριν, δεν ήταν αληθής...

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι η όλη εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός «επιχειρηματικού πολέμου» που πιθανώς να κρατήσει επί μακρόν επηρεάζοντας το πολιτικό κλίμα μέχρι, ίσως, και τις δημοτικές εκλογές, ενώ τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποφύγει ευρύτερες εξελίξεις, όπως πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονταν ότι οι επιχειρηματικές κόντρες που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αποκλείεται να σχετίζονται και με αμερικανικά συμφέροντα, άλλα εκ των οποίων «ποντάρουν» στον «α» και άλλα στον «β» εγχώριο επιχειρηματικό όμιλο.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική στάση σε αυτό τον «επιχειρηματικό πόλεμο», στελέχη της προσπαθούσαν να εμφανίσουν μια εικόνα τήρησης «ίσων αποστάσεων». Ελεγαν μάλιστα ότι ήδη χτες, με τη συνάντηση Σημίτη - Τεγόπουλου, την προχτεσινή με τον Μπόμπολα, και τις προηγούμενες με Κόκκαλη, Αλαφούζο και Λαμπράκη, έκλεισε «ικανοποιητικά» ο πρώτος κύκλος της επαφής του πρωθυπουργού με όλους τους μεγαλοεκδότες...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Νομίμως ενήργησε το ΕΣΡ

Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας δε διέψευσε χθες την είδηση ότι ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος του έστειλε επιστολή, ζητώντας να μεσολαβήσει προκειμένου το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας για την «Ιντρασόφτ».

Ο υπουργός Τύπου όπως χαρακτηριστικά είπε με την επιστολή ο Μ. Νεκτάριος ζητούσε να «λύσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του ΕΣΡ να χορηγήσει το πιστοποιητικό» για να μπορέσει να προχωρήσει η σύμβαση μεταξύ του ΙΚΑ και της εταιρίας «Ιντρασόφτ» για τη μηχανοργάνωση του οργανισμού. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας θεωρεί ότι το ΕΣΡ έχει ενεργήσει «νομίμως» και επομένως σε «αυτή τη φάση», όπως είπε συγκεκριμένα, «δεν μπορώ να βοηθήσω τον κ. Νεκτάριο».

Για το ίδιο θέμα μίλησε χθες το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, τονίζοντας την υποτυπώδη, ουσιαστικά στελέχωση του τμήματος «Ελέγχου και Διαφάνειας». Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο τμήμα, από το 1995 που έγινε ο νόμος Βενιζέλου, δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2001. Σχετικά με το πρώτο πιστοποιητικό που είχε χορηγήσει το ΕΣΡ στο ΙΚΑ για την εταιρία «Ιντρασόφτ» διευκρίνισε πως δεν υπήρχε ασυμβίβαστο σύμφωνα και με την υπεύθυνη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ιντρασόφτ», Καρόλου Γκίκα. Στο δεύτερο πιστοποιητικό που ζητήθηκε από το ΙΚΑ υπήρχε πρόβλημα γιατί στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών της «Ιντρασόφτ», που είναι στον «Τηλέτυπο». περιλαμβάνεται και η εταιρία «Πήγασος». Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη συγχώνευση της εταιρίας «Ιντρασόφτ» με την «Ιντρακόμ» του Σ. Κόκκαλη, ο Βασίλης Λαμπρίδης είπε ότι ο Σ. Κόκκαλης δεν εμφανίζεται πουθενά σαν μέτοχος εταιρίας ΜΜΕ. Το ΕΣΡ έχει αναθέσει στο τμήμα Διαφάνειας την εξέταση της υπόθεσης.

ΝΔ: Θωράκιση της Δικαιοσύνης

Εμφαση στη θωράκιση της Δικαιοσύνης απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις δίνει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ζητά να προχωρήσει δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Σ. Κόκκαλη αναφέρονται τα εξής: «Η Δικαιοσύνη καλείται να ερευνήσει μία υπόθεση, που αφορά την προάσπιση όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του εθνικού συμφέροντος. Και όλοι, ιδίως δε η κυβέρνηση, οφείλουν ν' αντιληφθούν ότι η Δικαιοσύνη πρέπει ν' αφεθεί, απερίσπαστη και ανεπηρέαστη, να πράξει το καθήκον της, με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας των λειτουργών της». Πηγές της Ρηγίλλης διευκρίνιζαν ότι η αναφορά στο «εθνικό συμφέρον» έχει να κάνει με τις κατηγορίες σε βάρος του μεγαλοεπιχειρηματία για κατασκοπία. Στελέχη της ΝΔ δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, ενώ εξέφραζαν την εκτίμηση ότι «προφανώς υπάρχουν στοιχεία» πίσω από την άσκηση της δικαστικής δίωξης.

ΚΚΕ
Οι νόμοι της αγοράς ρίζα των φαινομένων

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το πόρισμα, για επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σ. Κόκκαλη, φωτογραφίζει τη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς και της πολυθρύλητης απελευθέρωσής της. Προστίθεται, ως ένα ακόμη περιστατικό, σε έναν εξελισσόμενο οικονομικό πόλεμο συμφερόντων, που πιθανόν να έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Το ΚΚΕ και τώρα και στο παρελθόν υπερασπίζεται το δίκιο των εργαζομένων από την κερδοσκοπική δράση όλων των επιχειρηματικών ομίλων, που συνεχώς διεισδύουν βαθύτερα σε όλους τους τομείς. Και, συνεπακόλουθα, το ΚΚΕ υποδείχνει τους νόμους της αγοράς ως ρίζα αυτών των φαινομένων».

Συνάντηση με την ΟΤΟΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση αύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στα Γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ