ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δε βλέπω κίνδυνο διάσπασης

«Δε βλέπω κίνδυνο διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος». Αυτήν την απάντηση έδωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο του «Αντέννα» να κάνει μία σχετική δήλωση.

Το σχετικό ρεπορτάζ αφορούσε το κλίμα που προσπαθούν να διαμορφώσουν τις τελευταίες μέρες διάφορες δυνάμεις, που προβάλλουν τη συκοφαντική θέση ότι «το ΚΚΕ σκοπεύει να διασπάσει τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ», για να στηρίξουν έτσι την απαράδεκτη επίθεσή τους ενάντια στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Κι αυτό, την ώρα που από το ΚΚΕ, έχει ρητά δηλωθεί ότι «δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δε βλέπω κίνδυνο διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ΚΚΕ πάντα υποστήριζε μετωπικά σχήματα. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό. Διαφορές πολιτικές ή ιδεολογικές προσεγγίσεις υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος οργανωτικής διάσπασης».

ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ
Η κυβέρνηση παρακολουθεί...

Αιχμές κατά της ΝΔ άφησε πάλι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση του πρωθυπουργού για τη δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα με τη συμμετοχή του προέδρου της «Ιντρακόμ» σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, απάντησε ότι «όταν διεξάγεται ένας διαγωνισμός, κάποιος τον κερδίζει(...) Εχουμε ένα πλαίσιο στο οποίο γίνονται αυτοί οι διαγωνισμοί, που είναι απολύτως ασφαλές» και κατέληξε λέγοντας ότι «ουδείς είναι ένοχος μέχρις αποδείξεως της ενοχής του».

Στη συνέχεια ο υπουργός Τύπου αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η δίωξη Κόκκαλη υποκρύπτει «πολιτικοποίηση» και «χρωματισμό» της Δικαιοσύνης, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατύπωσε προχτές ως απάντηση στον εκπρόσωπο της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία «η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από προστάτες και από υποβολείς». Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε προτίθεται να κάνει παρέμβαση για την επιτάχυνση της εκδίκασης της υπόθεσης, για να συμπληρώσει με νόημα, αναφερόμενος στις παρενέργειες της υπόθεσης στο Χρηματιστήριο: «Κανείς δεν είναι ευτυχισμένος, αντίθετα μάλιστα, όταν δημιουργούνται προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλά - συμπλήρωσε - δεν υπάρχει καμία περίπτωση παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ο Χ. Πρωτόπαππας αρνήθηκε ότι η «ρευστότητα» που προκαλεί το κλίμα της σκανδαλολογίας οδηγεί σε «ακυβερνησία», καθώς όπως είπε «έχω τονίσει ότι η χώρα κυβερνάται σωστά»... Σε ό,τι αφορά, δε, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι «όποιος έχει αυτή την επιθυμία πρέπει να βγει να τη διατυπώσει, οπότε θα απαντήσουμε αναλόγως. Δεν υφίσταται» τέτοιο θέμα, η συζήτηση αυτή «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Εάν, από εκεί και πέρα, η ΝΔ ονειρεύεται πρόωρες εκλογές, είναι σαφές ότι έχει δικαίωμα να το κάνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα».

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Σ. Κόκκαλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι «στο θέμα της εντιμότητας ιδιαίτερα και στο θέμα του τρόπου χειρισμού των δημόσιων πραγμάτων, κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά σε βάρος του Κώστα Σημίτη», πρόσθεσε ότι ήταν γνωστές οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες και εκδότες, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει πρόσφατα. «Ο κύκλος αυτός, έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί (...) το είχα προαναγγείλει και δεν το έκρυψα από κανέναν», πρόσθεσε.

Επανερχόμενος στη ΝΔ, ο Χ. Πρωτόπαππας, αν και είπε ότι δε γνωρίζει να υπάρχει σύνδεση της ΝΔ με την υπόθεση, εν τούτοις συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό τι είπε χθες ο κ. Καμμένος». Προηγουμένως, δε, είχε φροντίσει να μιλήσει για διασφάλιση της «ομαλότητας στην πολιτική ζωή της χώρας»... η εξέλιξη του έργου μας, οι θετικές απαντήσεις που δίνουμε στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε χτες και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε ο Κ.Λαλιώτης «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έχει χρέος να επιτελέσει το έργο της απερίσπαστα», για να προσθέσει: «Σε καμία περίπτωση η άσκηση δίωξης δε σημαίνει καταδίκη, δε σημαίνει προκαταβολική ισχύ των κατηγοριών». Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «τέτοιες διώξεις δε βοηθούν καθόλου το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα» ενώ ο Λ. Αποστολίδης σχολίασε ότι «η Δικαιοσύνη δε χρειάζεται Ηρακλειδείς, και μάλιστα Ηρακλειδείς που προσπαθούν να κάνουν πολιτικο-κομματικό παιχνίδι και να θολώσουν το πολιτικό κλίμα. Ο τόπος - συμπλήρωσε ο υφυπουργός Αμυνας - χρειάζεται σταθερότητα και ο λαός πρέπει να νιώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, γι' αυτό, ας πάψουν όλα αυτά τα παραπολιτικά και τα υπονοούμενα, γιατί έτσι νομίζω ότι αρρωσταίνει η πολιτική μας ζωή». Στο θέμα, τέλος, αναφέρθηκε και ο Ε. Γιαννόπουλος, ο οποίος μίλησε για «ξαναζεσταμένο τραχανά».

Σε ειδικό ανακριτή η υπόθεση

Στον 4ο ειδικό ανακριτή Αθηνών Γ. Πουρνάρα, ανατέθηκε η δικογραφία, που αφορά στην υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά του προέδρου της «INTRACOM» Σωκράτη Κόκκαλη για τέσσερα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και δύο πλημμελήματα. Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε προχτές ο εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής έρευνας, περιλαμβάνει τις κακουργηματικές πράξεις της κατασκοπίας, της απάτης, της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας.

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας δήλωσε ότι και στην περίπτωση αυτή θα καταρρεύσουν όλες οι κατηγορίες ενώπιον της Δικαιοσύνης, γιατί ο ίδιος δεν είχε ή έχει «ουδεμία ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις», ενώ επιφυλάχτηκε να στραφεί εναντίον όποιων ευθύνονται για «τη γι' άλλη μία φορά σπίλωση του ονόματος και της τιμής» του και «την επιγενόμενη βλάβη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενός πρωτοποριακού ομίλου επιχειρήσεων».

Τις προσεχείς μέρες, ο ειδικός ανακριτής θα αρχίσει να εξετάζει μάρτυρες του κατηγορητηρίου, αφού προηγουμένως μελετήσει τη δικογραφία. Τελευταίος θα κληθεί ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, όπως επίσης και κάθε άλλος κατηγορούμενος, που θα προκύψει από την ανάκριση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενδιαφέρον για πολιτικές «παρενέργειες»

Στη γραμμή «να αφεθεί απερίσπαστη η δικαιοσύνη να βρει την αλήθεια» επιμένει η ηγεσία της ΝΔ για την υπόθεση της άσκησης δίωξης κατά του Σ. Κόκκαλη. Την ίδια στιγμή ωστόσο παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον τις προεκτάσεις και τις πολιτικές «παρενέργειες». Αν και δεν εκτιμούν ότι θα δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο επισημαίνουν ότι η υπόθεση βγήκε «στον αέρα» λόγω κόντρας μεταξύ του μεγαλοεπιχειρηματία και του Μέγαρου Μαξίμου.

Ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς επανέλαβε χθες τη θέση του κόμματος: «Η δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη θα πρέπει να βρει την αλήθεια. Η αναξιόπιστη κυβέρνηση με περίσσευμα υποκρισίας επικαλείται τώρα τη δικαιοσύνη την οποία αντιμετωπίζει επιλεκτικά αφού στις πρόσφατες περιπτώσεις του κτηματολογίου, του χρηματιστηρίου και των ελληνοποιήσεων, της επιτέθηκε με ύβρεις για να προστατέψει τους υπουργούς της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «εμείς είναι γνωστό ότι τιμούμε και εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη». Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι εμείς οι πολιτικοί, με πρώτη την κυβέρνηση, πρέπει να την αφήσουμε απερίσπαστη να επιτελέσει το χρέος της όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Θα σας έλεγα ακόμη ότι επιβεβαιώνεται πάντοτε ότι η Δικαιοσύνη - όπως ανέφερε η παλιά ρήση - είναι προπύργιο της Δημοκρατίας», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Π. Καμμένος εμφανίστηκε δικαιωμένος και ανέφερε (στον «Πλάνετ») ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στον εισαγγελέα τού τα έδωσε επίσημα η γερμανική κυβέρνηση. Υπάρχουν, ισχυρίστηκε, συγκεκριμένα χαρτιά τα οποία αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκτελούσε κατασκοπία για λογαριασμό της «Στάζι».

Ο Α. Ανδριανόπουλος επισήμανε (στο «Σκάι») ότι και παλαιότερα είχαν ασκηθεί 7 ποινικές διώξεις για κακουργήματα για θέματα που είχαν να κάνουν με τις προμήθειες του ΟΤΕ αλλά «χάθηκαν καθ' οδόν». Δε βλέπει, όπως είπε, άμεση επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις και εκτίμησε ότι δε συμφέρει την κυβέρνηση να υπάρξουν καταδίκες για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ξεδιπλώνεται ο σκληρός και αδυσώπητος οικονομικός πόλεμος

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δίωξη του Σ. Κόκκαλη

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το να μιλήσω στο επίπεδο του δικαστικού και του εισαγγελέα δεν είναι δυνατόν, ούτε τα κείμενα έχω ούτε τις αποφάσεις, έχω την όποια πληροφόρηση έχετε κι εσείς. Εμείς αυτό που διαβλέπουμε, ανεξάρτητα τι ισχύει και τι όχι, είναι ότι υπάρχει ένας αδυσώπητος και σκληρός οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός ο οικονομικός πόλεμος δεν κρύβεται, μέσα δε σ' αυτόν τον ανταγωνισμό γίνονται οι αποκαλύψεις. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να είμαστε εμείς οι αρμόδιοι και να πούμε αν όλα ισχύουν ή δεν ισχύουν. Επισημαίνουμε ότι όλοι αυτοί οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μεγάλη ευθύνη, μαζί με την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη και άλλων πολιτικών δυνάμεων, για τη διευρυνόμενη φτώχεια, για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων, από τη δράση την ασύδοτη αυτών των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ