ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αντίθετοι στη «ναρκωκουλτούρα» οι αρμόδιοι φορείς

Συνεχίστηκε στη Βουλή η ακρόαση φορέων για την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά

Για μία ακόμα φορά οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με το πρόβλημα των ναρκωτικών στάθηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι στην επικίνδυνη πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών.

Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε χτες στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, η οποία συνέχισε την ακρόαση φορέων πάνω στην πρόταση νόμου των παραπάνω βουλευτών. Στην επιτροπή κλήθηκαν και παραβρέθηκαν και ορισμένα άτομα τα οποία είναι υπέρ της πρότασης.

Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Ε. Μωραΐτου, τόνισε ότι το ΕΣΥΝ απορρίπτει στο σύνολό της την πρόταση των βουλευτών γιατί είναι βλαβερή τόσο για τους νέους όσο και για την κοινωνία γενικά. Δεν υπάρχουν αθώα ναρκωτικά, είπε, όλα είναι εξαρτησιογόνα και συγκεκριμένα, όπως έχει αποδειχθεί, το 77% των χρηστών ηρωίνης έχει ξεκινήσει από το χασίς. Το μήνυμα, συνέχισε, που δίνει στη νεολαία η συγκεκριμένη πρόταση είναι «παίρνετε ελεύθερα ναρκωτικά και εμείς είμαστε δίπλα σας, θα σας τα χαρίζουμε». Πρόληψη, είπε, θα πει να φτιάξουμε νέους που να λένε από μόνοι τους «όχι» στα ναρκωτικά. Η Ε. Μωραΐτου εκτίμησε ότι η αποποινικοποίηση μόνο τους εμπόρους ναρκωτικών θα ωφελήσει και τόνισε ότι το μόνο πράγμα που πρέπει να συζητηθεί είναι η μείωση της ζήτησης, κάτι που οδηγεί αυτόματα στην πρόληψη.

Αλλαγή της νομοθεσίας τη συγκεκριμένη στιγμή θα σηματοδοτήσει την αύξηση της χρήσης με μεγαλύτερους ρυθμούς, εκτίμησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα κέντρα απεξάρτησης Γ. Κούτρας και τόνισε ότι με την πρόταση των βουλευτών δίνεται το μήνυμα στους νέους ότι και να εξαρτηθούν από τα ναρκωτικά δεν τρέχει τίποτα αφού θα τους δίνει τη δόση το ίδιο το κράτος.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα απεξάρτησης αναφέρθηκε ο έτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων Π. Θεοδωρίδης, τονίζοντας ότι κάθε κέντρο στοιχίζει 30-49 εκατομμύρια ετησίως και τα μισά χρήματα δίνονται από τον ΟΚΑΝΑ και τα υπόλοιπα από τις τοπικές κοινωνίες αφού δεν υπάρχει θεσμοθετημένη χρηματοδότησή τους. Εκφράζοντας και αυτός την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη πρόταση ζήτησε την ενίσχυση των κέντρων πρόληψης και είπε ότι «δεν μπορεί εμείς να παλεύουμε για τη μείωση της ζήτησης και να έρχεται το μήνυμα της αποποινικοποίησης».

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογενειών Θεραπευτικών Κοινοτήτων Ν. Αλιφανής είπε ότι πρόκειται για μια πρόταση που δε βλέπει ολοκληρωμένα το πρόβλημα, θα φέρει συγχύσεις και δε θα έχει ούτε καν τα αποτελέσματα που επιδιώκει για μείωση της ζήτησης.

Τη διαφωνία του με τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών από το κράτος και τον διαχωρισμό τους σε «μαλακά» και «σκληρά» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Κ. Μακρής, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των χρηστών. Κατά του διαχωρισμού τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Λ. Βαλμαντώνης, υπογραμμίζοντας ότι το κακό με τα ναρκωτικά πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του.

Υπέρ της πρότασης των βουλευτών τάχθηκαν οι Ε. Καζαλότι, Γ. Κανελλάκης και Γ. Οικονομόπουλος, με το επιχείρημα ότι θα χτυπηθεί το εμπόριο με την αποποινικοποίηση της χρήσης.

Ψηφίζουν σήμερα οι ταχυδρόμοι

Αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της «Αγωνιστικής Ενότητας»

Εκλογές διενεργούνται σήμερα στο Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας. Η ψήφος των εργαζομένων έχει μεγάλη σημασία, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε κατά την οποία η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ. Η ενδυνάμωση της «Αγωνιστικής Ενότητας» κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ» μέχρι τις 7 μμ. Τα στελέχη της «Αγωνιστικής Ενότητας» (σ.σ.: αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές, πριν δυο χρόνια) δηλώνουν πως κινούνται για τη συσπείρωση των εργαζομένων των ΕΛΤΑ σε αγωνιστική και προοδευτική κατεύθυνση. Οτι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου ενιαίου ταχυδρομείου προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Αρνούνται τη λογική που θέλει το αγαθό της επικοινωνίας, εμπόρευμα και τους καταναλωτές να το αγοράζουν πανάκριβα.

Ετσι, αντιτίθενται στα σχέδια κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για θυγατροποίηση και ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση προωθεί το πούλημα μέχρι και 25% της μητρικής και του 50% της θυγατρικής, που δραστηριοποιείται στο χρυσοφόρο χώρο των ταχυμεταφορών. Δηλώνουν ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα θα αγωνιστούν για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Για βελτίωση των δύσκολων συνθηκών δουλιάς και για να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα των ταχυδρόμων.

Εξάλλου, η παράταξη παλεύει για την προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, για μειωμένα όρια ηλικίας και αύξηση των συνταξιοδοτικών αποδοχών. Τέλος, καλεί ειδικά τους νεότερους συναδέλφους να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί δε χρωστούν σε κανέναν την πρόσληψή τους στον ΕΛΤΑ και επειδή αν δεν αντισταθούν σήμερα σε ό,τι αντεργατικό προωθεί η κυβέρνηση, θα το βρουν μπροστά τους τα επόμενα χρόνια.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Καθολική συμμετοχή στην παναττική απεργία

Ματαιώθηκαν δημοπρασίες δημοσίων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 δισ. δρχ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή 24ωρη παναττική απεργία των μηχανικών του Δημοσίου, που ζητούν να μη μειωθούν διακριτά τους επιδόματα, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν δημοπρασίες για την κατασκευή διαφόρων δημοσίων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 δισ. δρχ. Πιο συγκεκριμένα με την κινητοποίηση των μηχανικών ματαιώθηκαν - και θα επαναληφθούν στο μέλλον - οι εξής δημοπρασίες:

  • «Κατασκευή Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Μπάσκετ, Σόφτμπολ, Χόκεϊ και λοιπών αθλημάτων», προϋπολογισμού 1 δισ. δρχ.
  • «Αποκατάσταση ζημιών - ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Χαροκόπειου», του Δήμου Καλλιθέας, προϋπολογισμού 944 εκατ. δρχ.
  • Ανέγερση οικισμού 66 κατοικιών στους Σοφάδες του Νομού Καρδίτσας, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προϋπολογισμού 2,67 δισ. δρχ.

Παράλληλα δε λειτούργησαν χτες στην Αττική οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως τα Πολεοδομικά Γραφεία, οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων κλπ.

Οι μηχανικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, ΕΜΔΥΔΑΣ, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και απαιτούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αντιληφθούν το πρόβλημα που δημιουργείται από την καθυστέρηση του τεχνικού προγράμματος της χώρας και να υλοποιήσουν άμεσα τις συμφωνίες και δεσμεύσεις τους σχετικά με αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι κατά τη χτεσινή κινητοποίησή τους οι μηχανικοί του Δημοσίου είχαν τη συμπαράσταση και των εργοληπτών δημοσίων έργων, οι οποίοι δεν κατέθεσαν προσφορές στις δημοπρασίες. Παράλληλα η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), με ανακοίνωσή της δηλώνει «την αμέριστη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των μηχανικών του δημοσίου», ζητώντας τη δικαίωσή τους.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), προκειμένου να γίνει ακόμα πιο... ελκυστική η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η κεντρική γραμμή που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα για το επόμενο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης, είναι η δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρίας.

Το σχέδιο που επείγεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την ΟΑ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, προβλέπει σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων (δραστική μείωση προσωπικού και των αποδοχών, περαιτέρω ανατροπή εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κλπ.), σημαντική συρρίκνωση του δικτύου, με κατάργηση πολλών γραμμών, καθώς και κατακερματισμό της εταιρίας, προκειμένου να ξεπουληθεί τμήμα - τμήμα. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει ακριβώς τα ίδια μέτρα που θα έπαιρνε ο κάθε ιδιώτης, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά δε θα αποτύχει το τρίτο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΟΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ