ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Μοχλός για νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Την άμεση επίλυση του ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού προβλήματος απαιτούν οι Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έκθεσή της μέμφεται την κυβέρνηση πως δεν έκανε τίποτε το 2001 αν και υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση προώθηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και για τη λήψη νέων μέτρων στην αγορά εργασίας και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, χρησιμοποιείται η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής για το 2001, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί από την πλευρά της τα αντιδραστικά αυτά πορίσματα για να δικαιολογήσει τις δικές της αντιλαϊκές επιλογές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), περιλαμβάνονται και αποσπάσματα στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται ειδικά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που είχε ανακοινωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, δε σημειώθηκε καμιά πρόοδος κατά το 2001 και ζητείται η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος». Αναφορά στο Ασφαλιστικό υπάρχει και στον επίλογο της έκθεσης, όπου επισημαίνεται: «Τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια. Την ανάγκη συνέχισης των θετικών αποτελεσμάτων στα δημόσια οικονομικά με έμφαση στην επιτάχυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους και την άμεση αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού...».

Δεν είναι όμως το μοναδικό σημείο για το οποίο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί νέες παρεμβάσεις σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην αγορά εργασίας, με στόχο - όπως αναφέρεται -την αντιμετώπιση των βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων. Στη λογική αυτή συνδέει τη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας με τη λειτουργία των αγορών και το μη ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον με το δυσμενές φορολογικό καθεστώς των εταιριών... Στο σημείο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει και αυτή το λιθαράκι της για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο 2002, σε πιο ακραίες αντιλαϊκές θέσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα είναι από τα αντιλαϊκότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έκθεση ζητά επίσης λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους που αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Και οι επισημάνσεις αυτές γίνονται όταν από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι η αποδοτικότητα του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Στο ίδιο μήκος κύματος χαιρετίζεται το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», με το οποίο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, προωθείται η πλήρης χρηματοπιστωτική διαφάνεια στα επενδυτικά κεφάλαια, ορίζεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα κεφάλαια υψηλού κινδύνου, ενώ καθορίζονται ευνοϊκές συνθήκες για τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ... «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Προνόμια στο κεφάλαιο, αδιαφορία για τους δανειολήπτες

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η ψήφιση και των άρθρων του νομοσχεδίου για την «επιχειρηματικότητα» με το οποίο δίνονται απλόχερα κάθε είδους προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Με βάση το νέο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο τα νομοσχέδια ψηφίζονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα για συζήτηση σε μία και μόνο συνεδρίαση.

Με αφορμή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ για τα «πανωτόκια» των τραπεζών, που ταλανίζουν χρόνια ολόκληρα χιλιάδες δανειολήπτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Φωτιάδης αρνήθηκε για μία ακόμα φορά να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα ενδιαφερθεί για το πρόβλημα. Είπε απλώς ότι «ντε φάκτο» ισχύει η αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και ότι με βάση την ισχύουσα διάταξη έχουν γίνει ήδη 12.000 ρυθμίσεις δανείων από τις οποίες οι 8.000 έγιναν από την ΑΤΕ.

Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να ρυθμίσει το θέμα, είπε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και κάλεσε τον υφυπουργό να κατοχυρώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει μια συνολική ρύθμιση. Είπε ότι με τα «πανωτόκια» έφτασε «ο κόμπος στο χτένι» με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανθρώπινα δράματα και να έχουν υποθηκευτεί χιλιάδες σπίτια και χωράφια. Τα χρέη των νοικοκυριών, συνέχισε, έχουν ήδη φθάσει στα 7,5 τρισ. και η αδιαφορία της κυβέρνησης φαίνεται από το ότι ενώ με το ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο χαρίστηκαν τεράστια ποσά στο κεφάλαιο δε δείχνεται η ίδια ευαισθησία και για όσους στενάζουν από τα «πανωτόκια».

ΟΜΙΛΟΣ ALPHA
Θησαυρίζουν από τις διαφορές επιτοκίων

Αύξηση κερδών 10% για την τράπεζα μείωση 7,8% για τις εταιρίες του ομίλου

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2001 ανακοίνωσε χτες η Alpha Bank του ομίλου Κωστόπουλου. Σύμφωνα με αυτά τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας εμφανίζονται σε 347 εκατ. ευρώ (από 315 εκατ. ευρώ το 2000) με αύξηση κατά 10%, σε αντίθεση με το συνολικό αποτέλεσμα των εταιριών του ομίλου που εμφανίζεται μειωμένο κατά 7,8% στα 344 εκατ. ευρώ (από 373 εκατ. ευρώ το 2000) και το οποίο είναι αποτέλεσμα της πτώσης στα χρηματιστήρια. Η επίσημη ανακοίνωση της Alpha είναι ελάχιστα διαφωτιστική για τη διάρθρωση των κερδών και τις πηγές κερδοφορίας, ενώ αναλυτικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν μόνο για το σύνολο των εταιριών του ομίλου και όχι για τη μητρική εταιρία Alpha Bank.

Πέρα από την όποια «λογιστική απεικόνιση» είναι φανερό πως τα κέρδη προέρχονται από το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, το οποίο στη λεγόμενη εντός ΟΝΕ εποχή διευρύνεται προς όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου και σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα «καθαρά έσοδα τόκων» των εταιριών του ομίλου έφτασαν το 2001 σε 710,1 εκατ. ευρώ (από 525,5 εκ. το 2000) με τεράστια αύξηση 35,1%.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

  • Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 16% στα 14,7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 58% του συνόλου των χορηγήσεων και τα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις στο 23%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν μέσα το 2001 παρουσίασαν αλματώδη αύξηση κατά 91% και τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων κατά 37%. Την ίδια ώρα τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν σε ποσοστό 64%.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ο όμιλος Κωστόπουλου κάνει λόγο για «μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των ασφαλιστικών προϊόντων», ενώ στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι «παραμένουν σε ετοιμότητα, ώστε να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες από την απελευθέρωση των ασφαλιστικών ταμείων όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών τους και από την ελεύθερη επιλογή επικουρικού ταμείου»... Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει διανομή μερίσματος 0,91 ευρώ (310 δρχ.) ανά μετοχή, όσο δηλαδή και πέρυσι.

ΑΓΟΡΑ ΡΕΝΤΗ
Στόχος η ιδιωτικοποίησή της

Στην... καλή θέληση των εκπροσώπων του ιδιωτικού κεφαλαίου -που προορίζεται να περάσει ο έλεγχος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και παράλληλα η κατασκευή της νέας κρεαταγοράς - αναθέτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προστασία των καταναλωτών. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το στίγμα των όποιων μέτρων επεξεργάζεται και ανακοινώνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων που υπάρχουν στη λειτουργία της αγοράς του Ρέντη. Ταυτόχρονα, παραμένουν τα ερωτήματα που αφορούν αυτή καθεαυτή την ασφάλεια των τροφίμων από την εκτροφή των ζώων και τη σφαγή μέχρι την κατανάλωση και άπτεται της πολιτικής της πλήρους απελευθέρωσης της ασυδοσίας των πολυεθνικών στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς». Τα παραπάνω προκύπτουν και από τις δηλώσεις που έκανε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου και τον υφυπουργό Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να προωθηθούν τα μέτρα «που έχει συμφωνηθεί» να εφαρμοστούν στην αγορά του Ρέντη, ώστε να συμβαδίζουν με τις σχετικές προδιαγραφές. Βασική, δε, προτεραιότητα της κυβέρνησης για την αγορά του Ρέντη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προώθηση των διαδικασιών δημοπρασιών και ανάθεσης έργων σε κατασκευαστικές εταιρίες, που θα αναλάβουν την κατασκευή νέας αγοράς.

Στο πλαίσιο δε, των μέτρων που αποφασίστηκαν εντάσσεται η άμεση ανάθεση μελέτης κατασκευής, η οποία θα περιλαμβάνει «παρεμβάσεις ευρύτερου χαρακτήρα», όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ενώ επανέλαβε τα περί προώθησης των υπουργικών αποφάσεων για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς, βάσει το θεσμικού πλαισίου. Ο ίδιος ανέφερε γενικόλογα ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο αφορά «ευρύτερα θεσμικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νόμο». Δήλωσε, τέλος, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα κλεισίματος καταστημάτων που είναι εγκαταστημένα στην κεντρική αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ