Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ALPHA
Θησαυρίζουν από τις διαφορές επιτοκίων

Αύξηση κερδών 10% για την τράπεζα μείωση 7,8% για τις εταιρίες του ομίλου

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2001 ανακοίνωσε χτες η Alpha Bank του ομίλου Κωστόπουλου. Σύμφωνα με αυτά τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας εμφανίζονται σε 347 εκατ. ευρώ (από 315 εκατ. ευρώ το 2000) με αύξηση κατά 10%, σε αντίθεση με το συνολικό αποτέλεσμα των εταιριών του ομίλου που εμφανίζεται μειωμένο κατά 7,8% στα 344 εκατ. ευρώ (από 373 εκατ. ευρώ το 2000) και το οποίο είναι αποτέλεσμα της πτώσης στα χρηματιστήρια. Η επίσημη ανακοίνωση της Alpha είναι ελάχιστα διαφωτιστική για τη διάρθρωση των κερδών και τις πηγές κερδοφορίας, ενώ αναλυτικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν μόνο για το σύνολο των εταιριών του ομίλου και όχι για τη μητρική εταιρία Alpha Bank.

Πέρα από την όποια «λογιστική απεικόνιση» είναι φανερό πως τα κέρδη προέρχονται από το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, το οποίο στη λεγόμενη εντός ΟΝΕ εποχή διευρύνεται προς όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου και σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα «καθαρά έσοδα τόκων» των εταιριών του ομίλου έφτασαν το 2001 σε 710,1 εκατ. ευρώ (από 525,5 εκ. το 2000) με τεράστια αύξηση 35,1%.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

  • Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 16% στα 14,7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 58% του συνόλου των χορηγήσεων και τα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις στο 23%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν μέσα το 2001 παρουσίασαν αλματώδη αύξηση κατά 91% και τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων κατά 37%. Την ίδια ώρα τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν σε ποσοστό 64%.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ο όμιλος Κωστόπουλου κάνει λόγο για «μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των ασφαλιστικών προϊόντων», ενώ στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι «παραμένουν σε ετοιμότητα, ώστε να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες από την απελευθέρωση των ασφαλιστικών ταμείων όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών τους και από την ελεύθερη επιλογή επικουρικού ταμείου»... Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει διανομή μερίσματος 0,91 ευρώ (310 δρχ.) ανά μετοχή, όσο δηλαδή και πέρυσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ