ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με αισιοδοξία στη μάχη η «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι»

Το στίγμα μιας μεγάλης αριστερής παράταξης που παλεύει για να περάσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας στα χέρια των μαχόμενων δικηγόρων έδωσαν χτες οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - Μαχόμενοι Δικηγόροι» στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων.

Ολοι οι ομιλητές στη χτεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού τόνισαν ότι η νεοϊδρυθείσα παράταξη στοχεύει στη συσπείρωση των αριστερών μαχόμενων δικηγόρων, για να αναδειχτεί η ριζοσπαστική αντίληψη, που θέλει τον ΔΣΑ όργανο αγωνιστικής διεκδίκησης και υπερασπιστή των συμφερόντων των νέων δικηγόρων, των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και θεσμικό συμπαραστάτη των πολιτών στη διεκδίκηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Β. Δημόπουλος, είπε ότι στόχος της παράταξης δεν είναι μόνο οι εκλογές της Κυριακής, αλλά η κοινή πορεία και με άλλες δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού-ριζοσπαστικού ρεύματος, που θα υπερβαίνει τις ημερομηνίες των εκλογών και θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα του δικηγορικού κόσμου.

Ιδιαίτερα επικριτικός και καυστικός ήταν ο Β. Δημόπουλος με αρκετούς από τους υποψήφιους προέδρους που διεκδικούν την ηγεσία του ΔΣΑ. Μίλησε για άχρωμους και άνευρους υποψήφιους, που «πίσω από κομψές διατυπώσεις περί "πολυσυλλεκτικότητας" και "πολυτασικού", χωρίς κανένα στίγμα και με μοναδικό ενοποιητικό στοιχείο την πρωτοκαθεδρία του αρχηγού, προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι εκλεκτοί του συστήματος».

Ο επικεφαλής της «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι», αναφερόμενος στην τακτική της ΝΔ σχετικά με τις εκλογές, υπενθύμισε ότι δεν έχρισε επίσημο υποψήφιο, αλλά, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, εκδήλωσε την προτίμησή της στο σημερινό πρόεδρο του ΔΣΑ. Προς επίρρωση των παραπάνω ο Β. Δημόπουλος σημείωσε ότι στο «ενωτικό» ψηφοδέλτιο του Α. Ρουπακιώτη «φιγουράρει στέλεχος της ΝΔ, μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ».

Αλλά και στις σχέσεις του «ενωτικού συνδυασμού» του Α. Ρουπακιώτη με το κυβερνών κόμμα αναφέρθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στο ψηφοδέλτιο του Α. Ρουπακιώτη συμμετέχει γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είναι και διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας.

Στη συνέχεια ο Β. Δημόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι τάζουν διορισμούς δικηγόρων στο Κτηματολόγιο και διάφορες άλλες νομικές υπηρεσίες. «Τα έχουμε ακούσει από τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος - είπε - και στις προηγούμενες εκλογές. Η απάντηση είναι γι' αυτούς να μην παίζουν με τους ανεμόμυλους ή, καλύτερα, να μη μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Ο Γ. Παριανός μίλησε για έξι πέτρινα χρόνια στο ΔΣΑ (σ.σ. δύο τριετίες του νυν προέδρου Α. Ρουπακιώτη) και κάλεσε σε δράση όλους τους αριστερούς και δημοκράτες δικηγόρους.

Τέλος, ο Κ. Κούτρας είπε ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για διάλογο και με άλλες δημοκρατικές και αριστερές παρατάξεις και ότι ήρθε η ώρα τα όνειρα να υλοποιηθούν.

Στο «σκαμνί» υπεύθυνοι χρηματιστηριακής εταιρίας

Παραπομπή των υπευθύνων της «ΩΜΕΓΑ ΑΧΕ» σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για «απάτη» και «υπεξαίρεση» αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να δικαστούν για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ο διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω χρηματιστηριακής εταιρίας Ηλίας Τσοτάκης, ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της Δημ. Κουζιώνης και τα μέλη του ΔΣ της Σπ. Δημητράς και Δημ. Τζάνας. Επίσης, ο φυσικός Μιχ. Νικολούδης, ο οποίος εμφανιζόταν ως χρηματιστής και «ψάρευε» πελάτες.

Οι παραπάνω, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, από τον Ιούλιο του 1995 μέχρι τον Αύγουστο του 1997, εξαπάτησαν τον επιχειρηματία Ισίδ. Λουρετζάκη, παρουσιάζοντας την εταιρία τους ως κερδοφόρα, ενώ ήταν ζημιογόνα και μάλιστα σε εποχή ανόδου των άλλων ΑΧΕ και απέσπασαν από αυτόν μετοχές συνολικής αξίας 300.680.800 δρχ., τις οποίες «έπαιξαν» στο Χρηματιστήριο. Στις συνεδριάσεις, δε, του ΧΑΑ, «χρησιμοποιούσαν παραπλανητικές μεθόδους, με σκοπό να προσπορίσουν για τον εαυτό τους παράνομο όφελος, ενεργώντας αγορές και πωλήσεις μετοχών μέσα στο ίδιο λεπτό για να επηρεάσουν τεχνητά τις τιμές τους». Τέλος, αντί να δίνουν στον μηνυτή τα ποσοστά κέρδους που του αναλογούσαν, κατέθεταν τα χρήματα αυτά σε κοινό λογαριασμό, που είχαν ανοίξει εν αγνοία του στο όνομά του και στο όνομα του Νικολούδη. Ετσι, ο τελευταίος πήγαινε και τα «σήκωνε» για λογαριασμό της ομάδας των κομπιναδόρων.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Ζητά εργασιακό μεσαίωνα στις κατασκευές!

Μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού κλάδου προβλέπει μέσα στα επόμενα χρόνια - και κυρίως μέχρι το 2004 -έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) με μετατόπιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας προς τα μεσαία και μεγάλα δημόσια έργα - τη μερίδα του λέοντος των οποίων θα εκτελέσουν μερικά μονοπώλια του κλάδου - αλλά και την αυξανόμενη διείσδυση των μεγάλων τεχνικών εταιριών στα ιδιωτικά οικοδομικά έργα. Ολα αυτά θα επιφέρουν αύξηση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στις κατασκευές, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα σε πολλά εργοτάξια-κάτεργα μεγάλων έργων που εκτελούνται (Ολυμπιακό Χωριό, Αττική Οδός, μετρό κλπ.). Μάλιστα το ΙΟΚ, απηχώντας τις απόψεις των μεγαλοεργολάβων και με πρόσχημα την πρόβλεψη ότι την περίοδο 2002-2003 θα παρουσιαστεί έλλειψη ορισμένων ειδικοτήτων από τα εργοτάξια, δε διστάζει να ζητήσει την κατάργηση των διατάξεων του νόμου 2874/2000, ώστε να καταργηθούν και οι όποιοι περιορισμοί στην υπερωριακή απασχόληση και να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όσο θέλουν οι εργοδότες αντί πινακίου φακής!..

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΚ:

  • Το σύνολο της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας (δημόσια και ιδιωτική) για το 2000 ανήλθε σε 3,5 τρισ. δρχ., ενώ το 2001 εκτιμάται ότι ήταν 4,1 τρισ. δρχ., σημειώνοντας ρυθμό αύξησης 17,4%, έναντι 20% της περιόδου 1999-2000.
  • Το 57% περίπου της δραστηριότητας αφορά στα δημόσια έργα, το μισό από το οποίο κατασκευάζεται από τις 30-40 μεγάλες εταιρίες Η΄ Τάξης. Μάλιστα οι εταιρίες αυτές αναμένεται να ανεβάσουν το ποσοστό τους την επόμενη τριετία, σε βάρος και των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου που ασχολούνται με τα δημόσια έργα, αλλά και των επιχειρήσεων κατασκευής ιδιωτικών έργων.
  • Το ποσοστό συμμετοχής του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου στο ΑΕΠ την επόμενη τριετία (2002-2004) πιθανώς να ξεπεράσει το 12% (8,6% το 2000), σχεδόν διπλάσιο, δηλαδή, από το ανάλογο ποσοστό του 1997 (6,3%). Αυτό, προβλέπει ο ΙΟΚ, θα γίνει λόγω εκτέλεσης των έργων της Ολυμπιάδας και του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και λόγω αυξημένης διείσδυσης των μεγάλων τεχνικών εταιριών στα ιδιωτικά οικοδομικά έργα.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2002 και ώρα 11 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στο ιερό ναό Αγίας Ζώνης (Κυψέλη) για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, υιού, αδελφού, θείου, εξαδέλφου και φίλου

ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΕΡΓΟΥ

Η σύζυγος: Λιάνα. Οι γονείς: Τάκης και Μέμη Κομπορόζου. Οι αδελφοί: Κώστας και Μαρία Βέργου, Δημήτριος και Κική Βέργου, Νίκος και Φρόσω Νικολάου, Νίνα και Σωτήρης Κούζουνα. Τα ανίψια. Τα εξαδέλφια. Οι φίλοι. Οι συγγενείς.

Υποστηρίζουν την παράταξη

Δικηγόροι που κοσμούν τον κλάδο και σήμερα αποτελούν σημείο αναφοράς για το δικηγορικό λειτούργημα υποστηρίζουν τη νεοϊδρυθείσα παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - Μαχόμενοι Δικηγόροι» και καλούν τους συναδέλφους τους στις εκλογές της Κυριακής να εκφράσουν την προτίμησή τους στη ΔΑΣ.

Είναι δικηγόροι με πλούσια συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ και αγωνιστής του κινήματος ειρήνης Ε. Μαχαίρας, ο μόνιμος υπερασπιστής αυτών που αγωνίζονται κατά την καθεστηκυίας εξουσίας Σπ. Φυτράκης, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας των δικηγόρων και πρώην σύμβουλος του ΔΣΑ Δ. Ευαγγέλου, ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο Ταμείο Νομικών και πρώην σύμβουλος του συλλόγου Γ. Γουσέτης, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Οδ. Τσακόπουλος, οι γνωστοί δικηγόροι Γ. Δακτυλίδης, Λ. Κυρίτσης, Χρ. Ζήσης, Μ. Δαλιάνης και Γ. Αγιοστρατίτης συμπαρατάσσονται σ' αυτές τις εκλογές με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - Μαχόμενοι Δικηγόροι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ